banner

طبیعت کشورمان پر است از شگفتی و دیدنی‌های بی‌انتها که هر گوشه‌اش چیزی برای کشف دارد. آبشار از اجزای اسرارآمیز طبیعت است که از هر کجا بجوشد، زیبایی‌‌های آن منطقه را دوچندان می‌کند.

در فهرست جاهای دیدنی دزفول، آبشاری وجود دارد که ابهت طبیعت و رشته کوه زاگرس را به رخ می‌کشد. این آبشار که آبشار شوی یا تله زنگ نام دارد، به‌دلیل عظمت و زیبایی‌اش، لقب نیاگارای ایران را به خود اختصاص داده است.

اگر اهل طبیعت‌گردی و راه‌پیمایی مسیرهای سخت باشید، آبشار شوی در دزفول گزینه اسرارآمیزی برای شماست. منظره‌ای که این آبشار ایجاد می‌کند، آن‌قدر زیباست که احساس می‌کنید، همراه با جریان پایین‌رونده آب، شما هم با طبیعت یکی شده‌اید و بند بند وجودتان پر شده است از حس طراوت و سرزندگی.

آبشار شوی در کدام شهر است؟

آبشار شوی در استان خوزستان، شهر دزفول و در روستای شوی قرار دارد.

فاصله دزفول تا آبشار شوی چقدر است؟

فاصله بین دزفول تا آبشار شوی ۱۰۳ کیلومتر است؛ یعنی ۲ ساعت و ۳۱ دقیقه.

چه فصلی از آبشار شوی بازدید کنیم؟

بهترین زمان سفر به آبشار شوی، اواخر زمستان و اوایل بهار است.

چطور از تهران به آبشار شوی برویم؟

برای رسیدن به آبشار شوی از تهران، دو راه پیش روی شماست یا با قطار عادی از مسیر راه‌آهن تهران به اهواز به آنجا بروید یا با خودروی شخصی به دزفول بروید و سپس از آنجا به آبشار شوی.

مسیر پیاده‌روی آبشار شوی چگونه است؟

بخش زیادی از مسیر رسیدن به آبشار شوی را باید پیاده طی کنید. ازآنجایی‌که مسیر هموار نیست و کوهپیمایی دارد، با یک راهنما و تور کاربلد همراه شوید که خطری تهدیدتان نکند.

آشنایی با آبشار شوی

آبشار شوی در دهستان شوی قرار دارد و با ارتفاع حدود ۱۰۰متری‌ و عرض ۷۰ متری‌اش یکی از بزرگ‌ترین آبشارهای خاورمیانه است. این آبشار، شکوه فوق‌العاده‌ای دارد. تماشای آبی که از غار کوه چورویک از میان صخره‌های سخت به پایین می‌ریزد، تجربه‌ای منحصربه‌فرد برای هر گردشگر ایجاد می‌کند.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

مسیر رسیدن به آبشار شوی سخت است؛ اما اگر آمادگی جسمانی کافی داشته باشید و به آنجا بروید، حتما محو زیبایی این آبشار در کنار درختان انجیر، بلوط، زبان گنجشک، کیکم، افرا و صخره‌هایی با پوشش گیاهان سرسبز می‌شوید.

اگر هوس کردید که تنی به آب بزنید، پیشنهاد می‌کنیم به آبشار شوی دوم بروید که در فاصله ۴۰ دقیقه‌ای از آبشار شوی اصلی قرار دارد و حوضچه‌هایش کم‌عمق‌تر است. جالب است بدانید که به این آبشار، سنگ مار نیز می‌گویند و نشستن در فضای اطرافش، چیزی جز حس خوب آرامش در پی ندارد.

آبشار شوی کجاست؟

دهستان شوی که از توابع شهرستان دزفول استان خوزستان، این آبشار تماشایی و زیبا را در دل خود جای داده است. ازآنجایی‌که این آبشار به استان لرستان نیز نزدیک است، بعضی آن را در فهرست جاذبه‌های این استان قرار می‌دهند و آن را آبشار شوی خرم‌آباد می‌دانند.

آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

برای رسیدن به آبشار تله زنگ دو مسیر ریلی و جاده‌ای پیش روی شماست که البته بخشی از مسیر را باید پیاده به مقصد برسید. در ادامه شما را با این دو مسیر آشنا می‌کنیم.

راهنمای رفتن به آبشار شوی از تهران

برای رسیدن به آبشار شوی از تهران دو راه پیش روی شماست. سفر با قطار یا خودروی شخصی.

سفر به آبشار شوی با خودروی شخصی

اگر خودروی شخصی را برای رفتن به آبشار شوی انتخاب می‌کنید، باید در ابتدا به شهر دزفول بروید و از بلوار شهدای این شهر به‌سمت جاده شهیون راهی شوید.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

پس از آنکه از مناطق شیهون و بیشه‌بزان گذر کردید، به منطقه موسی‌لیلی می‌رسید. مقصد بعدی شما از این منطقه، امامزاده پیرچل دزفول است که برای رسیدن به آنجا باید از مناطق پرپیچ‌وخم اذانک و صالح‌آباد عبور کنید. کمی جلوتر از امامزاده، پارکینگ آبشار را می‌بینید که می‌توانید ماشینتان را در آنجا پارک کنید.

مسیری که گفتیم، حدود ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه طول می‌کشد؛ اما این پایان ماجرا نیست؛ چراکه از پارکینگ تا آبشار باید حدود نیم‌ساعت پیاده‌روی کنید.

سفر به آبشار شوی با قطار

البته قبل از آنکه به این راه سخت برسید، باید بلیط عادی قطار تهران به اهواز را تهیه کنید و در ایستگاه تله ‌زنگ یا شهید چراغی از قطار پیاده شوید. از این ایستگاه تا آبشار شوی حدود ۱۴ کیلومتر است که می‌توانید آن را با کرایه تاکسی طی کنید.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

مسیر آبشار شوی از تله زنگ

برای رسیدن به آبشار شوی دزفول از روستای تله زنگ همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، باید با قطار در ایستگاه تله زنگ پیاده شوید و ماشین بگیرید. اگر قصد کوهنوردی و پیاده‌روی را داشته باشید، از آنجا با طی‌کردن حدود ۵ ساعت مسیر پیاده‌روی سخت، به این آبشار رؤیایی می‌رسید.

فاصله دزفول تا آبشار شوی

آبشار شوی تا شهر دزفول حدود ۱۰۳ کیلومتر، یعنی ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه فاصله دارد. اگر بخواهید از دزفول به‌سمت این آبشار حرکت کنید، باید به‌سمت منطقه شیهون بروید. در فاصله ۵ کیلومتری از منطقه پیر یا گوشه، جاده‌ای وجود دارد که شما را تا نزدیکی ابشار می‌رساند؛ البته باز هم تا آبشار حدود ۲ ساعت کوه‌نوردی دارید.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

خبر خوش این است که به‌تازگی ۳۵ کیلومتر جاده خاکی از جاده دزفول به روستای پامنار تا پشت آبشار ایجاد شده است که پیاده‌روی شما را تا مقصد به یک ساعت می‌رساند.

وجه تسمیه آبشار شوی

وقتی به آبشار شوی در دزفول برسید، احساس می‌کنید که به‌جای آب، یک پارچه سفید ابریشمی از بالای کوه به پایین پهن شده است، همان‌قدر لطیف و نرم. جالب است بدانید در گویش محلی، این آبشار به «تاف شوی»، یعنی «لطافت» معروف است؛ البته آبشار شوی به‌دلیل وجود ایستگاه قطاردر نزدیکی آن به تله زنگ نیز شهرت دارد.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

آب‌وهوای آبشار شوی

مطبوع‌ترین آب‌وهوا در آبشار شوی خوزستان متعلق است به اواخر اسفند و فصل بهار. تابستان که فصل عرق‌ریزان است و گرمای مسیر هنگام رسیدن به آبشار ممکن است کلافه‌تان کند.

آب‌وهوای آبشار تله زنگ در فصل پاییز و زمستان معتدل می‌شود و اگر این دو فصل را برای بازدید انتخاب کردید، کاپشن طبیعت‌گردی و کفش مناسب با خود به همراه داشته باشید.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

بهترین زمان سفر به آبشار شوی

زیبایی آبشار شوی دزفول در فصل بهار به اوج خود می‌رسد. همه‌جا سرسبز می‌شود و چشم‌اندازی مسحورکننده در کنار آبشار ایجاد می‌کند. البته اگر از شلوغی فراری هستید، فروردین را برای بازدید انتخاب نکنید. در این ماه گردشگران زیادی برای تماشای آبشار به آنجا می‌روند.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

به‌طورکلی اواخر اسفند تا اردیبهشت، به‌دلیل هوای خنک و طبیعت خرم، بهترین زمان برای بازدید از این آبشار زیباست؛ البته بعضی‌ها فصل تابستان را برای سفر به آبشار شوی انتخاب می‌کنند، درصورتی‌که دمای زیاد هوا و حشرات گزنده در طول مسیر، لذت سفر در این فصل را کم می‌کند.

البته همین که به آبشار برسید و خنکای نسیم به پیراهنتان بخورد، همه‌چیز را فراموش می‌کنید. این را هم باید بگوییم که میزان آب آبشار در تابستان کم می‌شود.

پوشش گیاهی و جانوری آبشار شوی

تا اینجا از مسیر سخت رسیدن به آبشار شوی گفتیم؛ اما هر مسیر سختی، پاداشی برای ارائه به ما می‌دهد و پاداش آبشار شوی تله زنگ، طبیعت بکر، دست‌نخورده و زیبای اطرافش است. عبور از کنار درختان بلوط، انجیر، مورد، بید، ملحب، کرکو، زبان گنجشک و گلخونک و… تجربه نابی است که این منطقه در اختیارتان قرار می‌دهد.

آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

ازجمله زیبایی‌های دیگر پوشش گیاهی این آبشار، گیاه پر سیاوشان و گیاهان آب‌دوستی است که روی صخره‌های اطراف آبشار رشد کرده‌ است و جلوه‌ای تماشایی ایجاد کرده‌ است.

اگر بخواهیم از حیواناتی بگوییم که این منطقه را به‌عنوان زیستگاه خود انتخاب کرده‌اند، می‌توانم از سمندر لرستانی یا سمندر امپراتور، بز، دُراج، خارپشت، روباه، کل و خرس و… نام ببریم. پرنده‌های رنگارنگ مانند جغد و شاهین و دارکوب و حشراتی مانند زنبور و سنجاقک نیز محیط اطراف این آبشار را زنده‌تر کرده‌اند.

تفریحات آبشار شوی

آبشار شوی در دزفول با زیبایی‌های منحصربه‌فردی که در خود جای داده است، تفریحاتی نیز برای بازدیدکنندگان دارد.

آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

ثبت عکس‌های رؤیایی با پس‌زمینه آبشار، آب‌تنی در دریاچه پایین آبشار دوم، کمپینگ در اطراف آبشار، پیاده‌روی و تماشای مناظر زیبای طبیعی همچون کوه، مراتع، دره و مشاهده غار نزدیک به آبشار (البته با راهنما و امکانات کامل)، ازجمله تفریحاتی است که این آبشار به گردشگران پیشکش می‌کند.

جاهای دیدنی نزدیک آبشار شوی

اگر از آبشار تله زنگ بازدید کردید و زمان کافی برای گشت‌وگذار در جاهای دیدنی اطراف آن را داشتید، ما برای شما پیشنهادهایی داریم که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

آبشار شوی دوم

آبشار شوی دوم که به آن سنگ مار نیز می‌گویند، در نزدیکی آبشار شوی و در فاصله ۲۰ دقیقه‌ای از آن قرار دارد. اگر دلتان می‌خواهد تنی به آب بزنید، این آبشار را انتخاب کنید؛ چراکه عمق کمتری دارد و خطری شما را برای شنا تهدید نمی‌کند. درختان سرسبز اطراف این آبشار، منظره زیبایی پیش روی چشمانتان می‌گذارد.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

روستای شوی

در نزدیکی آبشار شوی، روستایی وجود دارد که نامش را از این آبشار گرفته است. گردشگران و طبیعت‌گردان زیادی این روستا را به‌عنوان یکی از مقاصد سفر خود انتخاب می‌کنند. بافت روستایی در کنار طبیعت سرسبز در آنجا، هر نگاهی را به خود خیره می‌کند.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

دریاچه شیهون

پشت کوه‌های تنگوان و شاداب، دریاچه‌ای در جریان است که آبش از رودخانه دز تأمین می‌شود. این دریاچه در ۷۵ کیلومتری دزفول واقع شده و چند جزیره بزرگ و کوچک پوشیده از درختان بادام و کنار و بید را در دل خود جای داده است.

آب زلال، تنفس هوای تازه، پیاده‌روی در مسیر بکر اطراف دریاچه و قایق‌سواری ازجمله تفریحات این دریاچه زیباست.

آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

روستای لیوس

اگر به تاریخ علاقه‌مندید و دلتان بازدید از یک مکان قدمت‌دار بعد از آبشار شوی را می‌خواهد، روستای لیوس گزینه مناسبی برای شماست. این روستا ۷۰۰ سال قدمت دارد و سبک خاص معماری و بافت سنگی خانه‌هایش بسیار تماشایی است.

وجود چشمه، درختان چنار و بناهای مذهبی و تاریخی، زیبایی روستا را دوچندان کرده است.

آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

روستای نورآباد

یکی از روستاهای زیبای دزفول، روستای نور آباد است که طبیعت، زیبایی‌های زیادی به آن بخشیده است؛ از دشت‌های پوشیده از گل نرگس تا آبشار، چشمه، درختان انار و بافت تاریخی که قدم‌زدن در آن خالی از لطف نیست.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

قله سالن کوه

سالن‌ کوه یکی از کوه‌های مرتفع استان خوزستان است که برای کوه‌نوردان پیشنهاد خوبی است. از ویژگی‌های برجسته این جاذبه طبیعی، هفت چشمه با آب نسبتا فراوان است که در دامنه قله کوه در جریان است. باید بگویم که آبشار شوی در قسمت جنوب غربی این کوه برف‌گیر قرار گرفته است.

آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

اقامت در نزدیکی آبشار شوی

اگر قصد دارید به آبشار شوی سفر کنید و دنبال اقامتگاه بوم‌گردی یا هتل می‌گردید، لازم است بدانید که در نزدیکی این آبشار چنین اقامتگاه‌هایی وجود ندارد. باوجوداین شما می‌توانید در روستاهای اطراف خانه اجاره کنید یا شب را با برگزاری کمپینگ در دل طبیعت به صبح برسانید.

آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

کمپینگ و شب‌مانی در طبیعت

اگر قصد دارید که در منطقه اطراف آبشار کمپ برپا کنید، در ابتدا باید یک مکان مناسب و کم‌خطر پیدا کنید. برای این کار حتما با یک تور کوه‌نوردی مطمئن همراه شوید که با چم‌وخم مسیر آشنایی دارد.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

مکانی را برای برپایی چادر انتخاب کنید که شیب کمی داشته باشد. اگر فصل بهار را برای کمپینگ انتخاب می‌کنید، حتما پوشش پلاستیکی برای چادر به همراه داشته باشید. ازآنجایی‌که هیزم در این منطقه کم است، همراه خود چراغ خوراک‌پزی ببرید. درنهایت هم از سکوت شب در کنار صدای اسرارآمیز طبیعت لذت ببرید.

تجهیزات لازم در سفر به آبشار شوی

همان‌طور که اشاره کردیم، آبشار شوی در دل طبیعت قرار دارد و مسیر رسیدن به آن آسان نیست. به همین دلیل هیچ رستوران و امکانات رفاهی در اطراف آن وجود ندارد. پس حتما آب کافی، خوراکی و داروهای ضروری را در کوله‌تان بگذارید.

آبشار شوی

عکس از: سایت Instagram

ازآنجایی‌که مسیر رسیدن به آبشار پر از سنگلاخ و پستی بلندی است، کفش مناسب بپوشید.

لباس مناسب فصل، ابزارهای مسیریابی، کرم ضدآفتاب، عینک آفتابی، کلاه آفتاب‌گیر، دمپایی، چادر مناسب و مدارک را نیز فراموش نکنید. درضمن در این منطقه آنتن وجود ندارد. حتما کارهای ضروری خود با تلفن همراهتان را تا پیش از قطع‌شدن آنتن انجام بدهید.

توصیه‌هایی برای سفر به آبشار شوی

آبشار تله زنگ هدیه طبیعت به بازدیدکنندگان است و برای تماشای آن نیاز به تهیه بلیط ندارید؛ اما باید توصیه‌های سفر به این آبشار را جدی بگیرید. بخشی از این توصیه‌ها، نکات مهمی است که در بالا به آن اشاره کردیم. به چند نکته دیگر نیز در این قسمت می‌پردازیم:

بازدیدکنندگانی که به آبشار شوی می‌روند، مانند ماجراجویانی‌اند که به‌دنبال کشف مناطق بکر به دل طبیعت می‌زنند؛ اما این سفر ماجراجویانه ممکن است خطراتی را به‌هنگام عبور از رودخانه و کنار دره‌ها به همراه داشته باشد؛ به همین علت هیچ‌وقت بدون راهنما به این آبشار نروید.

حوضچه های آبشار شوی

عکس از: سایت Google maps

جنوب کشورمان آب‌وهوای گرمی دارد؛ پس اگر انتخاب شما برای بازدید از آبشار شوی، نیمه اول سال است، حتما صبح به آنجا بروید که کمتر درگیر عرق‌ریزان گرمای ظهر شوید. چه قصد داشته باشید که شب را در مناطق اطراف آبشار بمانید چه نه، حتما وسایل ضروری برای کمپ با خود همراه ببرید؛ چراکه ممکن است به هر دلیلی مجبور به توقف شوید.

اگر خواستید شب را در مناطق اطراف بمانید، به‌هیچ‌عنوان اضافه غذاهای خود را بیرون از چادر نریزید. این کار از جمع‌شدن حیوانات در نزدیکی چادرتان جلوگیری می‌کند.

<علی بابا / منبع

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *