به گزارش مجله اینترنتی توزلو به نقل ازیگ پزشک
عملکرد حافظه ما با افزایش سن کاهش پیدا میکند و با توجه به روند سالمند شدن کلی جمعیت جهان این امر باید بیشتر بررسی شود و باید به دنبال راههایی برای ارتقای حافظه باشیم و ببینیم آیا میتوان برای مبارزه با زوال عقل و بیماریهایی مانند آلزایمر کارهایی بکنیم؟
یک مطالعه جدید نشان میدهد که تحریک الکتریکی خفیف و غیرتهاجمی که از طریق کلاهخودی با الکترودهای متصل به آن اعمال میشود، میتواند برای مبارزه با اثرات پیری موثر باشد و مدارهای عصبی حافظه ما را تقویت و حفظ کند.
از نظر فنی، به این کار، جریان متناوب ترانس کرانیال یا tACS میگویند و تصور میشود که مکانیسم اثر آن همگامسازی امواج مغزی ما است.
در آزمایشهایی که توسط محققان دانشگاه بوستون انجام شد، تنها ۲۰ دقیقه تحریک در روز، برای بهبود قابل توجه در ۲ نوع عملکرد حافظه، کارایی دارد و تاثیر آن یک ماه دوام دارد.
در صورت انجام تحقیقات بیشتر، این روش شاید بتواند برای حفظ عملکرد ذهنی و حافظه در سالخوردگی عملا استفاده شود.
محققان در مقاله خود نوشتهاند: “یافتههای ما نشان میدهد که انعطافپذیری (پلاستیسیتی plasticity) مغز افراد پیر میتواند به طور انتخابی و پایدار با استفاده از تعدیل عصبی تکراری و بسیار متمرکز مورد استفاده قرار گیرد.»
اما آزمایش چطور انجام شد؟
به ۱۵۰ فرد بین ۶۵ تا ۸۸ سال، روزانه ۲۰ دقیقه تحریک الکتریکی مغز به مدت ۴ روز متوالی داده شد. در همان زمان، از آنها خواسته شد که به ۵ لیست ۲۰ کلمه ای گوش داده و به یاد بیاورند.
بر اساس تحقیقات قبلی ، دو ناحیه خاص از مغز با فرکانسهای مشخص مورد هدف قرار گرفتند.
تحریک لوبول جداری تحتانی مغز در فرکانس ۴ هرتز برای بهبود حافظه کوتاه مدت پاسخ داد
تحریک قشر پیشانی پشتی جانبی مغز با فرکانس ۶۰ هرتز به شرکت کنندگان کمک کرد تا کلمات ابتدای لیستها را به خاطر بسپارند که نشانه ای از بهبود حافظه بلند مدت دارد.
کسانی که بدترین سطوح عملکرد شناختی را قبل از درمان تحریکی نشان دادند، بیشترین بهره را از این آزمایش بردند.
پس این کار امیدوارکنندهای است و نشان میدهد که مغز چقدر انعطافپذیر و سازگار است.
با این حال آزمایش ممکن است مشکلاتی داشته باشد، مثلا مشخص نیست که بهتر شدن حافظه در مورد به یاد آوردن فهرست کلمات، واقعا قابل تعمیم به کلیه فعالیتهای حافظه زندگی روزمره اشخاص باشد.
چیزی که ما هنوز نمیدانیم و در این مطالعه به آن پرداخته نشده، این است که آیا میتوان از طریق این نوع تحریک و آموزش مغز به افرادی که به دلیل اختلال مغزی تواناییهای حافظه دارند کمک کرد یا خیر.
زوال عقل یا دمانس در حال حاضر حدود ۵۵ میلیون نفر را در سراسر جهان گرفتار کرده که در آن مغز بیشتر از روند سالخوردگی طبیعی پیر میشود.
در حالی که هنوز روزهای اولیه بررسی این روش است، شروع امیدوارکنندهای داشته است: این فناوری غیر تهاجمی است، می تواند به سرعت اعمال شود و حداقل یک ماه دوام میآورد و همچنین بر روی انواع کوتاه مدت و بلند مدت یادآوری حافظه تاثر مثبت دارد.
این تحقیق در Nature Neuroscience منتشر شده.
<سایت یک پزشک / منبع
دیدگاهتان را بنویسید