به گزارش مجله اینترنتی توزلو به نقل ازیگ پزشک
تومورها و کیستهای فک، رشد غیرعادی یا ضایعات نسبتاً نادری هستند که در استخوان فک یا بافتهای نرم دهان و صورت ایجاد میشوند. تومورها و کیستهای فک بسته به منشأ آنها – میتوانند از نظر اندازه و شدت بسیار متفاوت باشند. این تودهها معمولاً غیرسرطانی (خوش خیم) هستند، اما میتوانند تهاجمی باشند و استخوان، بافت و دندان اطراف را منبسط کرده، جابجا کرده یا از بین ببرند.
گزینههای درمانی برای تومورها و کیستهای فک بسته به نوع رشد یا ضایعه، مرحله رشد و علائم شما متفاوت است. جراحان دهان، فک و صورت (دهان و فک و صورت) میتوانند تومور یا کیست فک شما را معمولاً با جراحی یا در برخی موارد با درمان دارویی یا ترکیبی از جراحی و درمان دارویی درمان کنند.
علائم
تومور یک رشد غیر طبیعی یا توده بافتی است. کیست ضایعهای است که حاوی مواد مایع یا نیمه جامد است. نمونههایی از تومورها و کیستهای فک عبارتند از:
- آملوبلاستوم. این تومور نادر و معمولاً غیرسرطانی (خوش خیم) از سلولهایی شروع میشود که پوشش محافظ مینای دندان را تشکیل میدهند. اغلب در فک نزدیک دندانهای آسیاب ایجاد میشود. شایعترین نوع آن تهاجمی است که تومورهای بزرگی را تشکیل میدهد و تا استخوان فک رشد میکند. اگرچه این تومور میتواند پس از درمان عود کند، درمان تهاجمی جراحی معمولاً احتمال عود را کاهش میدهد.
- گرانولوم سلول غول پیکر مرکزی. گرانولومهای سلول غول پیکر مرکزی ضایعات خوش خیمی هستند که از سلولهای استخوانی رشد میکنند. آنها اغلب در قسمت جلویی فک پایین رخ میدهند. یک نوع از این تومورها میتواند به سرعت رشد کند، باعث درد و تخریب استخوان شود و بعد از درمان جراحی تمایل به عود دارد. نوع دیگر کمتر تهاجمی است و ممکن است علائمی نداشته باشد. به ندرت، یک تومور ممکن است به خودی خود کوچک یا برطرف شود، اما معمولاً این تومورها نیاز به درمان جراحی دارند.
- کیست دنتیژروس. این کیست از بافتی نشأت میگیرد که دندان را قبل از بیرون زدن به دهان احاطه کرده است. این شایعترین شکل کیست است که فکها را درگیر میکند. اغلب این کیستها در اطراف دندانهای عقل که به طور کامل رویش نکردهاند ایجاد میشوند، اما میتوانند دندانهای دیگر را نیز درگیر کنند.
- کراتوسیست ادنتوژنیک این کیست به دلیل تمایل تومور مانند آن به عود پس از درمان جراحی به عنوان یک تومور ادنتوژنیک کراتوسیستیک نیز شناخته میشود. اگرچه این کیست معمولاً به کندی رشد میکند، اما اگر در مدت طولانی درمان نشود، همچنان میتواند برای فک و دندانها مخرب باشد. اغلب کیست در فک پایین نزدیک دندان آسیاب سوم ایجاد میشود. این کیستها همچنین ممکن است در افراد مبتلا به یک بیماری ارثی به نام سندرم کارسینوم سلول بازال نووید یافت شوند.
- میکسوم ادنتوژنیک این یک تومور نادر، با رشد آهسته و خوش خیم است که اغلب در فک پایین رخ میدهد. تومور میتواند بزرگ باشد و به طور تهاجمی به فک و بافت اطراف حمله کند و دندانها را جابجا کند. میکسومهای ادنتوژنیک پس از درمان جراحی عود میکنند. با این حال، احتمال عود تومور معمولاً با روشهای تهاجمیتر درمان جراحی کاهش مییابد.
- ادنتوم. این تومور خوش خیم شایعترین تومور ادنتوژنیک است. ادونتوما اغلب هیچ علامتی ندارد، اما ممکن است در رشد یا رویش دندان اختلال ایجاد کند. ادونتوما از بافت دندانی تشکیل شده است که در اطراف دندان در فک رشد میکند. آنها میتوانند شبیه دندانهایی با شکل عجیب باشند یا میتوانند یک تومور کلسیفیه کوچک یا بزرگ باشند. این تومورها ممکن است بخشی از برخی از سندرمهای ژنتیکی باشند.
- انواع دیگر کیستها و تومورها. اینها عبارتند از تومور ادنتوژنیک آدنوماتوئید، تومور ادنتوژنیک اپیتلیال کلسیفیک، کیست ادنتوژنیک غددی، تومور ادنتوژنیک سنگفرشی، کیست ادنتوژنیک کلسیفیه، سمنتوبلاستوما، کیست استخوان آنوریسمال، فیبروم استخوانی ساز، استئوبلاستوما. فیبروم ادنتوژنیک مرکزی و دیگران.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر نگران این هستید که ممکن است علائم تومور یا کیست فک را داشته باشید، با ارائه دهنده مراقبتهای اولیه یا دندانپزشک خود صحبت کنید.
بسیاری از اوقات، کیستها و تومورهای فک علائمی ندارند و معمولاً در غربالگری اشعه ایکس به دلایل دیگر کشف میشوند. اگر تشخیص داده شد یا مشکوک به داشتن تومور یا کیست فک هستید، ارائه دهنده مراقبتهای اولیه میتواند شما را برای تشخیص و درمان به یک متخصص ارجاع دهد.
علل
تومورها و کیستهای ادنتوژنیک فک از سلولها و بافتهایی منشا میگیرند که در رشد طبیعی دندان نقش دارند. تومورهای دیگری که روی فکها تأثیر میگذارند میتوانند غیردندانتوژن باشند، به این معنی که میتوانند از سایر بافتهای داخل فک که به دندانها مرتبط نیستند، مانند استخوان یا سلولهای بافت نرم، ایجاد شوند. به طور کلی، علت تومورهای فک و کیست مشخص نیست. با این حال، برخی از آنها با تغییرات ژنی (جهش) یا سندرمهای ژنتیکی مرتبط هستند.
افراد مبتلا به سندرم کارسینوم سلول بازال نووید که سندرم گورلین-گولتز نیز نامیده میشود، فاقد ژنی هستند که تومورها را سرکوب کند. جهش ژنتیکی که باعث این سندرم میشود ارثی است. این سندرم منجر به ایجاد کراتوسیستهای ادنتوژنیک متعدد در فکها، سرطانهای پوستی سلولهای بازال متعدد و سایر ویژگیها میشود.
تشخیص
برای جمعآوری اطلاعات بیشتر در مورد تومور یا کیست فک، پزشک ممکن است آزمایشهایی را قبل از درمان توصیه کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مطالعات تصویربرداری، مانند اشعه ایکس، CT یا MRI
- بیوپسی برای برداشتن نمونهای از سلولهای تومور یا کیست برای تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی
ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی شما از این اطلاعات برای تهیه یک برنامه درمانی که برای شما بهترین است و موثرترین گزینه برای درمان تومور یا کیست شما استفاده میکند.
درمان
گزینههای درمانی برای تومورها و کیستهای فک بسته به نوع ضایعه، مرحله رشد ضایعه و علائم شما متفاوت است. تیم درمانی شما همچنین اهداف درمانی و ترجیحات شخصی شما را هنگام ارائه توصیه درمانی در نظر میگیرد.
درمان تومورهای فک و کیست به طور کلی شامل مراقبتهای جراحی میشود. در برخی موارد، درمان ممکن است درمان دارویی یا ترکیبی از جراحی و درمان دارویی باشد.
در طول جراحی، جراح شما تومور یا کیست فک شما را که ممکن است شامل برداشتن دندانها، بافت و استخوان فک نزدیک باشد، برمیدارد و آن را برای بررسی به آزمایشگاه میفرستد. یک پاتولوژیست بافت برداشته شده را بررسی میکند و تشخیص را در طول عمل گزارش میدهد تا جراح بتواند فوراً بر اساس این اطلاعات عمل کند.
درمانهای دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بازسازی استخوان فک یا سایر ساختارها
- درمان دارویی برای انواع خاصی از تومورها و کیستهای فک
- مراقبتهای حمایتی برای کمک به حفظ کیفیت زندگی شما، از جمله کمک به تغذیه، گفتار و بلع، و جایگزینی برای دندانهای از دست رفته
معاینات پیگیری طولانی مدت پس از درمان میتواند هرگونه عود تومور و کیست فک را برطرف کند. شناسایی زودهنگام عود بسیار مهم است تا بتوان آنها را به طور مناسب درمان کرد.
<سایت یک پزشک / منبع
دیدگاهتان را بنویسید