سونی بهتازگی ویدئو جدیدی از ربات مخصوص ریز جراحی خود منتشر کرده است که میتواند با دقت بالایی اقدام به ایجاد برش روی یک دانه ذرت و سپس بستن برش ایجاد شده با بخیه نماید. چنین رباتهایی میتوانند نویدبخش جراحیهای بسیار دقیقتر با عوارض کمتر در آیندهای نه چندان دور باشند.
ربات جراح جدید سونی چه ویژگیهایی دارد؟
طبق ویدئوی تازه منتشر شده از سوی سونی، ربات جراح این شرکت قادر است تا برشهای ریز با دقت بسیار بالایی وارد نماید. در ادامه شاهد بخیه زدن ربات با نخ بسیار نازکی هستیم که میتواند اثر نامحسوسی پس از بهبودی از خود بهجای بگذارد. ربات جراح سونی اولین نمونه در نوع خود است که میتواند بهشکل خودکار اقدام به تغییر ابزارها نماید و توانسته است با موفقیت آزمونهای بالینی روی حیوانات را پشتسر بگذارد.
ربات مذکور برای استفاده در ریزجراحیها توسعه یافتهاست؛ جراحیهایی که دقت بالایی نیاز دارند و جراح در آنها با عروق و اعصاب بسیار نازک با ضخامت کمتر از ۱ میلیمتر درگیر است. وارد کردن برشهای بسیار کوچک به دستانی بدون لرزش و میکروسکوپ جهت مشاهده موضع نیاز دارد و رباتهای جراح مانند آنچه سونی ساختهاست، میتوانند بسیار کمککننده باشند. با وجود پیشرفتهای صورتگرفته، استفاده از رباتهای دارای اپراتور (غیر هوشمند) هنوز چندان گسترش پیدا نکرده است و تنها محصولات شرکتهای معدودی مانند Intuitive Surgical و Stryker مورد استفاده محدود قرار میگیرند.
اگرچه رباتهای جراح فعلی نیازمند اپراتور هستند و اغلب آنها نمیتوانند بهصورت خودکار اقدام به جراحی نمایند؛ اما میتوانند فشار وارده روی جراح در حین عمل را بهشدت کاهش دهند. قدرت مانور جراح در این حالت افزایش پیدا میکند و لرزش دستان هم احتمال آسیب کمتری به بافتها در پی دارد؛ در نتیجه ریسک کلی جراحی کمتر از قبل میشود. همچنین حذف لرزشهای غیرارادی توسط ربات موجب میشود تا افراد بیشتری بتوانند بهعنوان اپراتور و جراح ایفای نقش کنند.
برتری سونی در زمینه دوربین و نمایشگر باعث شدهاست تا چندین قدم در زمینه ساخت ربات جراح جلو باشد. نمونه آزمایشی ساخته شده توسط این شرکت از چند حسگر حساس به فشار بهره میبرد که در دستان جراح یا اپراتور قرار میگیرد و میتواند با نرخ تأخیر بسیار پایین، حرکات را به بازوهای مکانیکی منتقل کند. تصویر موضع هم توسط یک سیستم تصویربرداری استریوسکوپ سهبعدی با رزولوشن ۴K به جراح منتقل میشود که کوچکترین جزئیات توسط آن قابل تشخیص است. در نهایت نمایشگرهای OLED که در قالب یک هدست واقعیت مجازی روی چشمان جراح قرار میگیرند؛ قادر به نمایش تصویر دریافتی از موضع جراحی هستند.
سونی اعلام کرده است که ربات جراح این شرکت میتواند بهشکل خودکار میان حرکات مختلف، تمایز قائل شود. برای مثال هنگام بخیه زدن روی رگهای بسیار نازک، ربات روی حالت دقیق قرار میگیرد تا کوچکترین حرکات جراح را عیناً اجرا کند؛ اما هنگام کشیدن نخ بخیه، نرخ دقت آن کاهش پیدا میکند تا جراح نیازی به جابهجایی چندان دست خود نداشتهباشد. از دیگر قابلیتهای مهم آن، جابهجایی سریع بین ابزارهای مختلف جراحی است و میتواند در کمتر از ۱۰ ثانیه اقدام به تعویض بازو نماید.
آزمونهای بالینی ربات جراح سونی در سال جاری میلادی در دانشگاه علوم پزشکی Achi ژاپن صورتگرفته است. در حین آزمایشها، این ربات موفق به برقراری پیوند بین دو رگ (آناستوموز عروقی) با قطر حدودی ۰/۶ میلیمتر در نمونه حیوانی شدهاست. سونی اعلام کرده است که فرایند تحقیق و توسعه برای ربات خود را همچنان ادامه خواهد داد.
<دیجیاتو / منبع