جزیره مارو بهشت پرستوهای دریایی، با سواحل ماسهای سفیدرنگ و مرجانهای بینظیر و سواحل صخرهای، لقب «مالدیو ایران» را گرفته است. اسم دیگر جزیره مارو «جزیره شیدوَر» است.
مالدیو ایران که این روزها خیلی سروصدا کرده، مثل تکهای از بهشت در آبهای کریستالی خلیج فارسِ ایرانِ زیبای ما قرار گرفته است.
طبیعت بکر با مناظر منحصربهفرد، گونههای گیاهی و جانوری کمیاب، آب زلال و دنیای شگفتانگیز زیر آب دلیل اصلی معروف شدن جزیره مارو (جزیره مارهای ایران) به مالدیو ایران است.
اگر دوست دارید بدانید مالدیو ایران کجاست و چگونه باید به جزیره مارها بروید، این مطلب از مجله گردشگری علی بابا را از دست ندهید.
جزیره مارو یا جزیره شیدور کجاست؟
جزیره مارو یا جزیره شیدوَر، در استان هرمزگان، از توابع بخش کیش، شهرستان بندر لنگه است.
بهترین زمان بازدید از جزیره مارو چه موقعی است؟
بهترین زمان بازدید از جزیره مارو اواخر پاییز تا نیمه اول اسفند است.
جزیره مارو چه امکانات رفاهی و تفریحی دارد؟
جزیره مارو کاملا بکر و غیرمسکونی است و هیچ امکاناتی ندارد.
در بازدید از جزیره مارو کجا اقامت کنیم؟
اقامت در جزیره مارو امکانپذیر نیست. اقامتگاههای نزدیک به جزیره مارو در جزیره لاوان، بندر مقام، بندر آفتاب یا بندر لنگه هستند.
مشخصات جزیره مارو
جزیره مارو، همانطور که از اسم آن پیدا است، با اسم جزیره مارهای ایران هم شناخته میشود. دلیل این وجه تسمیه وجود مارهای زیادی از گونه جعفری در این جزیره است. به همین دلیل به این جزیره، مارون یا مارو هم میگویند.
برای سفر به جزیره مارو یا همان جزیره شیدور باید به جنوب ایران بروید. این جزیره از جاهای دیدنی هرمزگان، از توابع بخش کیش در شهرستان بندر لنگه محسوب میشود. برای سفر به جزیره شیدور چند راه دارید که در ادامه به صورت کامل بهترین مسیرهای سفر به مالدیو ایران را برایتان توضیح میدهیم.
مارو یکی از زیباترین جزیرههای استان هرمزگان، جزیره مارو یا شیدور است که به خاطر زیبایی اکوسیستم منحصربهفردش نام مالدیو ایران را روی آن گذاشتهاند. این جزیره تقریبا یک کیلومترمربع مساحت دارد. طول این جزیره تقریبا ۸ کیلومتر و عرض آن ۸ کیلومتر است.
جزیره شیدور بین جزیره لاوان و جزیره هندورابی در آبهای نیلگون خلیج فارس قرار دارد. البته محلیها به این جزیره مارون هم میگویند.
این جزیره یک جورهایی میتوان گفت پناهگاه حیات وحش است و جزیره و آبهای اطراف آن به خاطر اهمیتی که برای محیط زیست دارد، بهعنوان تالاب بینالمللی ثبت شده است.
همچنین، این مقصد با عنوان منطقه حفاظتشده آبسنگهای مرجانی به ثبت رسیده و از سال ۱۳۶۶ زیر نظر سازمان حفاظت از محیط زیست قرار دارد.
اینجا یکی از مهمترین زیستگاههای لاکپشتهای دریایی است و در سال ۱۳۹۵ در بانکوک از سوی دبیرخانه کنوانسیون گونههای مهاجر بهعنوان یکی از مهمترین زیستگاههای لاکپشتهای دریایی معرفی شد.
جاذبههای دیدنی جزیره مارو
جزیره شیدور مساحت زیادی ندارد و به خاطر غیرمسکونی بودن آن امکان اقامت شبانه در اینجا فراهم نیست. در نتیجه بهترین زمان سفر به جزیره مارو صبح زود است و باید قبل از غروب خورشید برگردید، چون با برگشت آخرین قایقهای موتوری به بندر مقام، بدون آب و برق و غذا در اینجا گیر میافتید!
برای بازدید از جاهای دیدنی جزیره مارو، ۳ ساعت کافی است. مگر اینکه بخواهید زمانی را به شنا کردن و غواصی بگذرانید.
فانوس دریایی جزیره مارهای ایران یکی دیگر از جاهای دیدنی جزیره شیدور است که از بالای آن چشماندازی بینظیر از دریای خزر و جزیره را میتوانید تماشا کنید.
بهترین جاهای دیدنی جزیره مارو مربوط به طبیعت آن است. اینجا بهشت عاشقان جاذبههای طبیعی، دریا و آبزیان است. برای عکاسان، این جزیره پر از سوژههای عکاسی طبیعی و زیبا است. اگر به طبیعت و ماندن در فضای باز و دریا علاقه ندارید، جزیره مارهای ایران جای شما نیست.
در سفر به جزیره مارو از مارهایی که خودشان را زیر شنهای ساحلی پنهان میکنند، غافل نشوید. در واقع، این جزیره اسم خودش را از این مارها گرفته است. گونههای جانوری که در این جزیره زندگی میکنند عبارتاند از:
- لاکپشتهای دریایی پوزه عقابی
- ستارههای دریایی و انواع آبزیان
- عقاب دریایی دم سفید
- آبسنگهای مرجانی
- سواحل ماسهای سفید
- کلونیهای مرجانی
- دلفینهای نوار آبی
- پرستوهای دریایی
این جزیره منابع آب شیرین ندارد و قابل سکونت نیست، همین موضوع باعث شده این جزیره تبدیل به خانهای امن برای گونههای جانوری کمیاب و در معرض انقراض شود. جاذبههای طبیعی و دنیای زیر آب، از مهمترین دیدنی های جزیره مارو هستند. همچنین، اینجا لوکیشنی عالی برای عکاسان طبیعت، پژوهشگران و جانورشناسان است.
جزیره مارو کجاست؟
این جزیره در استان هرمزگان، از بخشهای شهرستان بندر لنگه، در خلیج فارس واقع شده است. این جزیره در ۵ کیلومتری شرق جزیره لاوان و ۱۷۰ کیلومتری شهر بندر لنگه قرار دارد.
لوکیشن جزیره مارو روی گوگل مپ
نزدیکترین شهرها به این جزیره، بندر لنگه و بندر عباس است. از آنجا باید به بندر مقام یا بندر آفتاب بروید و با قایق خودتان را به جزیره مارهای ایران برسانید. جزیره شیدور بین جزیره هندورابی و جزیره لاوان قرار دارد.
بهترین مسیر دسترسی به جزیره مارو
سفر به جزیره مارو به صورت هوایی – دریایی و زمینی – دریایی امکانپذیر است. با خرید بلیط هواپیمای بندر لنگه یا بلیط هواپیمای بندر عباس میتوانید هوایی سفر کنید و از آنجا بقیه مسیر را از طریق دریا باید بروید.
همچنین، با خرید بلیط قطار بندر عباس یا بلیط اتوبوس بندر عباس میتوانید به صورت زمینی خودتان را به آبهای خلیج فارس برسانید و از آنجا بقیه مسیر را از طریق دریا به مالدیو ایران بروید.
بهترین مسیر دسترسی به جزیره مارو از بندر مقام است. بندر لنگه در مقایسه با بندر عباس به بندر مقام نزدیکتر است. وقتی به بندر مقام رسیدید، آنجا باید سوار قایقهای موتوری که مسافران را به این جزیره میبرند، شوید.
این قایقها مسافران را برای بازدید از جزیره لاوان هم میبرند. اگر دوست داشتید، میتوانید بازدید از جزیره لاوان را هم در مسیر سفرتان به این جزیره در برنامه سفرتان بگذارید.
مسیر دیگر دسترسی به جزیره شیدور از بندر آفتاب و بندر نخیلو است. از آنجا هم میتوانید سوار قایق شوید و به بازدید از جزیره مارهای ایران بروید. البته همانطور که گفتم بهترین مسیر دسترسی به جزیره مارو، همان بندر مقام است.
فاصله جزیره مارو تا بندر عباس
از بندر عباس تا بندر مقام با ماشین ۳۴۳ کیلومتر معادل با ۴ ساعت و ۲۰ دقیقه رانندگی است. از بندر مقام تا این جزیره با قایق موتوری تقریبا ۴۵ دقیقه راه است.
فاصله جزیره مارو تا بندر عباس با حساب کردن مدت زمان مسیر دریایی و مسیر زمینی از بندر مقام بدون در نظر گرفتن زمان توقف در بین راه حدود ۵ ساعت و ۵ دقیقه است.
فاصله جزیره مارو تا عسلویه
اگر مبدا سفر شما عسلویه است یا به عسلویه سفر کردید و دوست دارید یک روز را به بازدید از جزیره مارون اختصاص بدهید، باید ابتدا خودتان را به بندر مقام برسانید. از عسلویه تا بندر مقام ۱۲۴ کیلومتر است و حدود ۲ ساعت طول میکشد تا با ماشین به آنجا برسید.
از بندر مقام تا جزیره شیدور، با قایق موتوری ۴۵ دقیقه طول میکشد. به صورت تقریبی و بدون در نظر گرفتن زمان توقف در بین راه، فاصله جزیره مارو تا عسلویه حدود ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه است.
فاصله جزیره مارو تا قشم
فاصله جزیره مارو تا قشم زیاد است و به صورت دریایی و با قایق موتوری معمولا از مارو تا قشم نمیروند. اگر از این جزیره میخواهید به قشم بروید، باید اول به بندر مقام یا بندر آفتاب بروید و از آنجا خودتان را به صورت زمینی به بندر پل در بخش مرکزی شهرستان خمیر در استان هرمزگان برسانید.
فاصله جزیره مارو تا بندر مقام با قایق موتوری ۴۵ دقیقه و فاصله بندر مقام تا بندر پل با ماشین حدود ۳ ساعت و ۴۰ دقیقه است. بندر پل تا قشم، ۷۰ کیلومتر فاصله دارد که حدود یک ساعت و ۳۰ دقیقه زمان میبرد به آنجا برسید.
در مجموع فاصله جزیره مارو تا قشم بدون در نظر گرفتن زمان توقف بین مسیر حدود ۶ ساعت است.
اگر از قشم میخواهید به جزیره مارو بروید، باید با ماشین به اسکله لافت بروید و از آنجا با کمک کشتیهای حمل مسافر و ماشین، خودتان را به بندر پل برسانید. از بندر پل هم باید به سمت بندر مقام بروید و از آنجا با قایق به جزیره شیدور بروید.
برای رسیدن به بندر مقام از بندر پل ۳ مسیر دارید که کوتاهترین مسیر ۲۸۵ کیلومتر معادل با ۳ ساعت و ۴۰ دقیقه (بدون توقف) طول میکشد. فاصله جزیره قشم تا مارو هم حدود ۶ ساعت بدون در نظر گرفتن زمان توقف و معطلیهای بین مسیر زمان میبرد.
فاصله جزیره مارو تا بندر مقام
فاصله جزیره مارو تا بندر مقام با قایق موتوری حدود ۴۵ دقیقه طول میکشد.
وجه تسمیه جزیره مارو یا جزیره شیدور
به خاطر اینکه جزیره شیدوَر محل زندگی تعداد زیادی مار جعفری است، اسم جزیره را محلیها «مارو» یا «جزیره مارهای ایران» گذاشتهاند. دقت کنید که مارهای جعفری بسیار سمی و خطرناک هستند و معمولا زیر شن مخفی میشوند، پس باید هنگام سفر به این جزیره حسابی احتیاط کنید!
جزیره «ماران» یا مارها که به لهجه محلی «مارو» میشود، اسمهای دیگری هم دارد. این جزیره با نامهای شیدوَر، شِتوار، شِتوَر و مارون هم شناخته میشود.
بهترین زمان بازدید از جزیره مارو
بهترین زمان سفر به جزیره مارو، اواسط پاییز تا نیمه اول اسفند ماه است. چون جزیره شیدور در جنوب ایران و در خلیج فارس قرار دارد، آبوهوای گرم و مرطوبی دارد. در نتیجه در فصل زمستان هوا معتدل است و در بهترین شرایط قرار دارد.
بهتر است بدانید که از اواسط اسفند تا اواخر اردیبهشت، چون لاکپشتهای پوزه عقابی در جزیره تخمگذاری میکنند، ورود به جزیره ممنوع میشود. بچه لاکپشتها تقریبا از اوایل خرداد ماه تا اواسط تیر ماه از تخم بیرون میآیند.
اگر شلوغی را دوست ندارید باید بدانید که تعطیلات عید نوروز به خاطر شلوغی و حضور تعداد زیاد گردشگران، مناسب سفر به این جزیره نیست.
ارزانترین زمان سفر به جزیره مارهای ایران فصل تابستان است که از نظر آبوهوایی به خاطر گرما و شرجی زیاد اصلا شرایط خوبی ندارد و مناسب طبیعتگردی نیست.
پوشش گیاهی و جانوری جزیره شیدور
در این جزیره به خاطر غیرمسکونی بودن و موقعیت جغرافیایی، تنوع پوشش گیاهی و جانوری بالا است. مهمترین گونههای جانوری جزیره شیدور، مرجانها، نهنگها، دلفینها و لاکپشتها هستند.
این جزیره به طور تقریبی ۱۹ گونه مرجان از ۸ جنس مختلف و ۶ خانواده دارد. جزیره شیدور خانهای امن برای تخمریزی لاکپشتهای پوزه عقابی و لاکپشتهای سبز است و به همین دلیل در فصل تخمریزی لاکپشتها ورود گردشگران به جزیره ممنوع است.
دلفینها و نهنگهای این منطقه هم از گونههای مختلفی هستند.
خزندگانی مثل مار جعفری، سوسمار دمدراز بیابانی، جکوی سنگی ایرانی یا جکوی سنگلاخ بلانفرد و گکو زگیل دار بلوچی هم به وفور در این جزیره زندگی میکنند.
دقت کنید که مارهای جزیره مارو که از نوع مار جعفری بوده که بسیار سمی و خطرناک هستند. این مارها خودشان را زیر ماسههای سفید ساحل پنهان میکنند، به همین دلیل هیچوقت در ساحل نباید پابرهنه راه بروید.
همانطور که در بالا گفتیم، این جزیره محل زندگی تعداد زیادی از مارهای جعفری است و وجه تسمیه این جزیره نیز وجود همین مارهاست.
پرندگان جزیره مارو
در این جزیره میتوانید انواع پرستوهای دریایی بومی و مهاجر را ببینید. پرستوهای مهاجر از اواخر فروردین به جزیره میآیند و تا اواخر شهریور، بعد از اینکه تخمگذاری کردند و جوجههایشان جان گرفتند، جزیره را ترک میکنند.
البته دقت کنید که به هیچوجه به لانههای آنها نزدیک نشوید، چون حضور انسانها باعث ترس این پرندگان میشود. انواع پرستوهای دریایی مالدیو ایران به ترتیب زیر هستند:
- پرستو دریایی کاکلی کوچک
- پرستو دریایی کاکلی بزرگ
- پرستوی دریایی گونه سفید
- پرستو دریایی پشت تیره
- پرستو دریایی معمولی
- پرستو دریایی تیره
حواصیل سبز، حواصیل ساحلی، عقاب ماهیگیری، چکاوک کاکلی و سسک شکیل یا همان دمدراز از دیگر گونههای مهم پرندگان جزیره مارون هستند.
پوشش گیاهی جزیره شیدور
در جزیره مارهای ایران پوشش گیاهی غنی و چشمگیر نیست و به خاطر موقعیت جغرافیایی، محدود به گونههای خاص گرمسیری است. مهمترین گونههای گیاهی جزیره مارون عبارتاند از:
- پایای درختچهای و بوتهای
- چمن شور پاگربهای
- آفتابپرست ساحلی
- گل ماهور شرقی
- درخت مسواک
- گل جالیزی
- آتریپلکس
- سیپروس
- بارهنگ
- ارودیوم
- پیر گیاه
- نستورا
- لیسیوم
- زدوک
- ارمک
- سودا
امکانات رفاهی جزیره مارو
این جزیره کاملا بکر است و هیچ امکاناتی ندارد. بازدید از جزیره به صورت روزانه انجام میشود و قبل از تاریکی باید جزیره را ترک کنید. کمپینگ و شبمانی در اینجا توصیه نمیشود و برای بازدید نیمروزی از جاهای دیدنی جزیره شیدور حتما با خود آب، خوراکی و چیزهایی را که لازم دارید، ببرید.
در سواحل با بوتههای موجود آتش روشن نکنید و بساط کباب به راه نیندازید، چون به محیط زیست این جزیره آسیب میرسانید.
برای اقامت در نزدیکی جزیره باید به بندر مقام یا جزیره لاوان بروید. در آنجا میتوانید اقامتگاه و یا سوئیت اجاره کنید. بعضی از مردم محلی هم اتاق و خانه برای اجاره شبانه به مسافران دارند. اگر به کمپ کردن و چادر زدن علاقه دارید، جزیره لاوان بهترین جا برای شما است.
امکانات تفریحی جزیره مارو
تمام امکانات تفریحی جزیره مارو طبیعی و بکر است و جاذبههای گردشگری آن اکوتوریستی هستند. همانطور که از نام اکوتوریسم مشخص است، در این سفرها مسافران باید خودشان را برای حضور در طبیعت بدون آسیب زدن به آن آماده کنند.
در این جزیره فقط باید از طبیعتگردی و تماشای زیباییهای جزیره و آبهای اطراف آن لذت ببرید.
به خاطر داشته باشید که قبل از سفر به جزیره شیدور با قایق موتوری حتما وضعیت آبوهوا را بررسی کنید و از بومیان بندر هم سوال کنید، چون تجربیات آنها از پیشبینیهای هواشناسی دقیقتر است. در مواقعی که دریا ناآرام و طوفانی است، نباید برای سفر به جزیره مارو دل به دریا بزنید.
کمپینگ
به منظور حفاظت از محیط زیست و گونههای جانوری و آبزیان در حال انقراض، کمپینگ در جزیره ممنوع است و باید تا قبل از تاریک شدن هوا به مبدا سفرتان برگردید. اگر به کمپینگ علاقه دارید، اقامت در جزیره لاوان را که نزدیک به جزیره مارو است، پیشنهاد میدهیم.
عکاسی
جزیره مارو بهشت عاشقان عکاسی است. اینجا پر از جاذبههای طبیعی خاص و زیبا است که مناسب فیلمبرداری، عکاسی و تولید محتوا برای رسانههای اجتماعی، مثل اینستاگرام است.
طبیعتگردی
برای طبیعتگردان جزیره شیدور بهترین امکانات را دارد. گشتوگذار در جزیره و اطراف آن و دیدن دنیای زیرآب با غواصی از بهترین تفریحات جزیره است.
قایقسواری
وقتی با قایق از بندر مقام یا بندرهای دیگر به این جزیره سفر میکنید، در مسیر جاذبههای طبیعی زیبایی خواهید دید. اگر خوششانس باشید و در فصل مناسب سفر به شیدور را تجربه کنید، میتوانید دلفینهای زیبا را که در آبهای خلیج فارس بازی میکنند، ببینید.
قایق سواری در آبهای اطراف جزیره و بازدید از جزیرههای اطراف مارو از بهترین تفریحات مالدیو ایران است.
ماهیگیری
در اطراف جزیره ماهیگیران را میبینید که برای صید ماهیهای بومی خاص با قایق آمدهاند. یکی از تفریحات لذتبخشی که در این جزیره میتوانید تجربه کنید، ماهیگیری است. اگر قلاب ماهیگیری دارید و به ماهیگیری علاقهمند هستید، میتوانید در جزیره از ماهیگیری لذت ببرید.
فقط هنگام ماهیگیری با بومیها مشورت کنید تا در مناطق ممنوعه ماهیگیری نکنید. دقت کنید که ماهیگیری گونههای خاصی از ماهیها ممنوع است.
شنا
اگر شناگر ماهری هستید و به شنا کردن در آبهای کریستالی خلیج فارس و تماشای آبزیان علاقه دارید، اینجا بهترین لوکیشن است. اما افرادی که شنا بلد نیستند و یا حرفهای نیستند، باید زمانی که آب آرام است و هیچ موجی نیست، در همان ابتدای ساحل تنی به آب بزنند.
دقت کنید که زیاد جلو نروید، چون ممکن است عمق آب بهیکباره زیاد شود و زمین زیرپایتان خالی شود. البته شنا کردن زمانی که دریا ناآرام است، برای شناگران ماهر هم ممنوع است.
اقامت در سفر به جزیره مارو
در این جزیره هیچ هتل یا اقامتگاهی وجود ندارد و برای شبمانی باید به جزیره لاوان یا بندر مقام بروید. به خاطر آسیبهای زیادی که گردشگران به محیط زیست این جزیره زدهاند، امکان کمپ و اقامت شبانه در جزیره دیگر فراهم نیست.
از طرفی هم به خاطر عدم وجود امکانات و خطرات ناشی از مارگزیدگی و مواردی از این قبیل، بهتر است شب را در این جزیره نمانید.
توصیههایی برای سفر بهیادماندنی به جزیره مارو
- عینک آفتابی، کرم ضدآفتاب و کلاه نقابدار برای اینکه آفتاب پوست صورتتان را نسوزاند. اسپری یا کرم دفع حشرات، لباس نخی خنک، کفش مناسب پیادهروی و پاوربانک چند مورد از چیزهایی هستند که هنگام سفر به جزیره مارو باید همراه خود ببرید.
- برای سفر تنهایی به جزیره مارهای ایران، باید از اداره محیط زیست و دریابانی استان هرمزگان مجوز بگیرید و سفر باید به صورت گروهی باشد. بهترین راه سفر به اینجا خرید تور جزیره شیدور است.
- این جزیره کاملا بکر است و هیچ امکاناتی ندارد، پس همراه خود یک کولهپشتی ببرید و هر چیزی را که لازم دارید، در کوله بگذارید، از آب و غذا و خوراکی گرفته تا لباس اضافه.
- بهتر است صبح زود از بندر مقام با قایق موتوری به بازدید از دیدنیهای جزیره شیدور بروید و قبل از تاریک شدن هوا برگردید.
- بوتههای کنار ساحل را آتش نزنید و اینجا غذا درست نکنید، چون هم به محیط زیست آسیب میرسانید و هم شنهای سفید ساحل را سیاه میکنید.
- زبالههای خود را به هیچ وجه در جزیره رها نکنید. حتی پوست و هسته میوه سالها طول میکشد که در طبیعت تجزیه شود.
- فصل تخمگذاری لاکپشتها (اواسط اسفند تا اواخر اردیبهشت) ورود به جزیره مارهای ایران ممنوع است.
- اقامت شبانه در این جزیره امکانپذیر نیست و به خاطر وجود مارهای جعفری خطرناک است.
- در این جزیره خبری از پلیس، درمانگاه، آب و برق، سرویس بهداشتی، رستوران، سوپرمارکت و… نیست.
- در آب دریا زباله نریزید و از زیباییهای مالدیو ایران محافظت کنید.
- به دلیل آبوهوای گرم و شرجی جزیره، فصل تابستان مناسب بازدید از جاهای دیدنی این جزیره نیست.
- بهترین زمان بازدید از جزیره شیدور ماههای دی و بهمن است.
<علی بابا / منبع