به گزارش مجله اینترنتی توزلو به نقل ازیگ پزشک
محققان روش تازهای ابداع کردهاند که میتواند ساعت زیستی سلولهای پوست را ۳۰ سال به عقب برگرداند و سلولهای بنیادی را از سلولهای بالغ ایجاد کند. این روش میتواند برای درمان بیماریهای پوستی در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
در سال ۲۰۰۷، شینیا یاماناکا از دانشگاه کیوتو در ژاپن تکنیکی را توسعه داد که میتوانست سلولهای پوست بالغ را با وارد کردن چهار مولکول تخصصی به نام «عوامل یاماناکا» به سلولهای بنیادی تبدیل کند و رشد سلولی را معکوس میکنند. حدود ۵۰ روز بایستی سلولها در معرض این مولکولهای قرار گیرند تا سلولهای طبیعی به سلولهای بنیادی پرتوان القایی (iPSCs) تبدیل شده و دوباره برنامهریزی شوند.
دکتر دیلجیت گیل و همکارانش، از مؤسسه بابراهام در کمبریج بریتانیا اکنون تکنیکی ابداع کردهاند که از عوامل یاماناکا برای جوانسازی سلولهای پوست بدون از دست دادن عملکرد قبلیشان استفاده میکند.
محققان نمونههای سلولی پوست را از سه اهداکننده انسانی که میانگین سنی حدود ۵۰ سال داشتند، جمعآوری کردند. یکی از آنها زنی ۵۳ ساله بود. سپس آنها را به مدت ۱۳ روز در معرض عوامل یاماناکا قرار دادند تا روند ضد پیری در آنها تا حدی القا شود. سپس فاکتورهای یاماناکا را حذف کردند و سلولها را آزاد گذاشتند تا رشد کنند.
با افزایش سن، DNA ما با مواد شیمیایی برچسبگذاری میشود، بنابراین ردیابی این نشانگرها میتواند به ما در تعیین سن بدن کمک کند. از اینها به عنوان ساعت اپی ژنتیک یاد میشود.
گیل و تیمش دریافتند که پروفایلهای ساعت اپی ژنتیک و رونویسی سلولهای نیمهبرنامه ریزی شده با پروفایلهای سلولهای پوستی که متعلق به افرادی است که ۳۰ سال جوانتر بودند مطابقت دارد.
سلولهای جوانسازی شده نیز مانند سلولهای جوانتر عمل میکنند و کلاژن بیشتری نسبت به سلولهایی که تحت برنامهریزی مجدد قرار نگرفتهاند، تولید میکنند. و هنگامی که روی یک زخم مصنوعی قرار گرفتند، سلولهای برنامهریزیشده مجدد میتوانستند حرکت کنند تا شکاف را خیلی سریع ببندند.
پیشرفت کلیدی در این مطالعه این است که ما اکنون میتوانیم سلولها را بدون تغییر هویت یا عملکرد آنها به طور قابل توجهی جوانسازی کنیم. در پژوهشهای قبلی، در نهایت میشد یک سلول بنیادی از سلول بالغ ساخت.
این تکنیک ممکن است روزی در درمان بیماریهای پوستی مانند سوختگی و زخم مفید باشد. این مزیت اضافه نیز وجود دارد که سلولها توسط بدن فرد رد نمیشوند، زیرا سلولهای خود او خواهند بود.
تحقیقات موسسه بابراهام Babraham ، میتواند منجر به توسعه تکنیکهایی شود که با بازگرداندن عملکرد سلولهای مسنتر و کاهش سن زیستی آنها، از بیماریهای دوران سالمندی پیشگیری شود.
محققان همچنین مشاهده کردند که روش آنها بر سایر ژنهای مرتبط با بیماریها و علائم مرتبط با افزایش سن هم تاثیر مثبت دارد. از جمله ژن APBA2 که با بیماری آلزایمر مرتبط است و ژن MAF که در ایجاد آب مروارید نقش دارد.
با این حال، محققان گفتند که مکانیسم پشت برنامهریزی مجدد هنوز به طور کامل شناخته نشده است، در استفاده از آن باید تامل کرد، چون ممکن است باعث روند سرطان هم بشود و قبل از اعمال یافتهها در پزشکی باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
چگونگی معکوس کردن روند پیری یک سوال علمی است که در سالهای اخیر توجه و سرمایهگذاری عظیمی را به خود جلب کرده .
گیل میگوید: «تاکنون، ما این روش را فقط در سلولهای پوست آزمایش کردهایم. هیجانزدهایم که ببینیم آیا میتوانیم آن را در مورد سایر انواع سلولها هم انجام دهیم یا خیر.»
توجه: عکس این پست تزئینی است.
منبع: گاردین – نیوساینتیست و ndtv
<سایت یک پزشک / منبع
دیدگاهتان را بنویسید