استان خوزستان علاوه بر مردمان خونگرم، نخلها و یادگاریهای بهجامانده از دوران جنگ، دیدنیهای بیشماری نیز دارد. یکی از جاهای دیدنی خوزستان، بهشت گمشدهای به نام دشت شیمبار است که آبشار شیمبار، تالاب، آثار تاریخی و جذابیتهای فراوانی در دلش نهفته است.
دشت شیمبار جزو آن دسته مناطق بکر و دستنخوردهای است که بهدلیل همنشینی با طبیعت، گونههای گیاهی و جانوری کمیاب و شگفتانگیزی دارد. این دشت که از جاهای دیدنی مسجد سلیمان و اندیکا به شمار میرود، شما را به دنیای متفاوت و خوشمنظرهای وارد میکند.
در این مطلب از مجله گردشگری علی بابا همراه ما باشید تا در کنار هم به این دنیای خوشمنظره قدم بگذاریم و با قسمتهای مختلف آن آشنا شویم.
دشت شیمبار کجاست؟
دشت شیمبار در مرز بین استانهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری و در نزدیکی بخش چلو شهرستان اندیکا واقع شده است. این دشت در ۱۰۰ کیلومتری مسجد سلیمان قرار دارد.
چگونه به دشت شیمبار برویم؟
برای رسیدن به دشت شیمبار میتوانید از جاده شهرکرد به مسجد سلیمان استفاده کنید. از مسجد سلیمان به روستای شلال بروید و از آنجا خود را به دشت شیمبار برسانید.
فاصله دزفول تا دشت شیمبار چقدر است؟
فاصله دزفول تا دشت شیمبار حدود ۲۱۳ کیلومتر است؛ یعنی ۳ ساعت و ۲۷ دقیقه.
بهترین زمان سفر به دشت شیمبار چه زمانی است؟
بهترین زمان سفر به دشت شیمبار، فصل بهار است. در دشت شیمبار کجا اقامت کنیم؟ چند اقامتگاه بومگردی در روستاهای اطراف دشت وجود دارد که میتوانید در آنها اقامت کنید؛ اقامتگاههایی مانند نگین شیمبار، روستای سرآقا سید و متل چلو.
دشت زیبای شیمبار
دشت شیمبار یکی از مناطق زیبای گردشگری است که در مرز بین استانهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است. این دشتِ پوشیده از گیاه و درخت، دارای موقعیتی خارقالعاده است. قرار گرفتن روی دامنه کوه دلا و رودخانهای که در کنارههایش جریان دارد، چشماندازی تماشایی از فضای دشت ایجاد میکند.
علاوه بر همه اینها، اگر به تاریخ علاقه دارید، در منطقه دشت شیمبار خوزستان میتوانید آثار باستانی و کتیبههایی را پیدا کنید که بازدید از آنها تجربهای نو برایتان میسازد.
آشنایی با دشت و آبشار شیمبار
همانطور که گفتیم، دشت شیمبار دیدنیهای متعددی دارد. یکی از زیباییهای آن، آبشار نگین شیمبار است که در روستایی به همین نام قرار دارد. ارتفاع این آبشار ۶۰ متر است و در منطقهای صعبالعبور، در شمال دریاچه سد شهید عباسپور در جریان است.
آبشار شیمبار از دل کوههای سخت به پایین میریزد و مانند نگین به آن کوهها زینت میبخشد. به همین خاطر است که اسم نگین را رویش گذاشتهاند. از آنجایی که مسیر دسترسی به این آبشار دشوار است، مناطق اطرافش دستنخورده و بکر باقی مانده است.
دشت شیمبار کجاست؟
دشت شیمبار که به آن شیرین بهار نیز میگویند، در مرز استانهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری و در مسیر جاده اندیکا به شهرکرد قرار دارد. این جلگه سبز در امتداد کوههای صخرهای زاگرس واقع شده است.
دشت شیرین بهار، ۵۰ هزار هکتار مساحت دارد. شروع این دشت از روستای سرحونی است و به دامنه کوههای دلا ختم میشود.
فاصله اهواز تا دشت شیمبار
فاصله اهواز تا دشت شیمبار، حدود ۲۳۰ کیلومتر است که با ماشین حدود ۴ ساعت طول میکشد.
فاصله مسجدسلیمان تا دشت شیمبار
فاصله مسجد سلیمان تا دشت شیمبار، حدود ۱۰۸ کیلومتر است که ۲ ساعت و ۹ دقیقه زمان میبرد.
فاصله دزفول تا دشت شیمبار
فاصله دزفول تا دشت شیمبار، حدود ۲۱۳ کیلومتر است که با ۳ ساعت و ۲۷ دقیقه رانندگی به این دشت خواهید رسید.
بهترین زمان سفر به دشت شیمبار
فصل بهار، بهترین زمان سفر به دشت شیمبار است. در این فصل پوشش گیاهی سبز و باطراوت، سراسر دشت را در برمیگیرد. بازدید از دشت شیمبار خوزستان در فصل بهار با آبوهوای مطبوع و دلپذیری همراه است و تجربهای شیرین برایتان رقم میزند؛ بهخصوص اگر در ابتدای این فصل به دشت سفر کنید.
دشت شیمبار در فصل پاییز دارای پوشش گیاهی رنگارنگی میشود و جلوهای زیبا ایجاد میکند. بعضی از گردشگران هم در فصل تابستان به دشت سفر میکنند. از آنجایی که این دشت در منطقهای کوهستانی قرار گرفته است، تابستانهای آنچنان گرمی ندارد.
پوشش گیاهی دشت شیمبار
دشت شیمبار مسجد سلیمان، پوشش گیاهی متنوع و بسیار زیبایی دارد. پوشش گیاهی این دشت در سه گروه طبقهبندی میشود:
- گروه اول مربوط به درختان بلوطی است که در بسیاری از مناطق کوهستانی دشت به چشم میخورد.
- دسته دوم، درختان مختلفی مانند انگور، زالزالک، آلبالوی وحشی، انار، کلخونک، ارژن، زبان گنجشک، چنان، کیکم، پده، توت و بادام را در برمیگیرد. البته درختچههایی مانند زیره، گل گاوزبان، خاکشیر و گیاهان دارویی مانند گون نیز در این دشت به چشم میخورد.
- دسته سوم، درختان معطر درهمتنیده و گلهای رنگارنگ زیبایی را در خود جای داده است.
پوشش جانوری دشت شیمبار
حیواناتی مانند خرس، گراز، پلنگ، گرگ، خرگوش، سنجاب ایرانی، کبک، بز، کل، قوچ وحشی، عقاب، کرکس، پلیکان، چلچله و… در این دشت یافت میشوند. البته امروزه بهدلیل شکار غیرقانونی، اکوسیستم دشت شیمبار دچار مشکل شده است و بسیاری از این حیوانات آسیب دیدهاند.
وجه تسمیه شیمبار
به دشت شیمبار اندیکا، شینبار نیز میگویند. شینبار یعنی شیرین بهار. زیبایی این اسم در سراسر مناطق دشت نمود پیدا کرده است. ترکیب پوشش گیاهی چشمنواز به همراه کوه و چشمه، ترکیبی رویایی و تماشایی است.
سبک زندگی مردم دشت شیمبار
در دشت و روستای شیمبار، عشایر و محلیهایی زندگی میکنند که جمعیتشان به ۱۰ هزار نفر میرسد. بعضی از این مردم در روستا زندگی میکنند و بعضی دیگر به مناطق دیگر کوچ میکنند.
دشت شیرین بهار، گذرگاه عشایر بختیاری است. آنها هنگام کوچ به مناطق سردسیر، از این دشت زیبا عبور میکنند. تماشای سیاهچادرهایی که با نظمی خاص برپا شدهاند و مردمان مهربان و زحمتکش عشایر، از جمله جذابیتهای دشت است.
جالب است بدانید مناطق شمالی دشت شیمبار مسجد سلیمان، ییلاق عشایر محسوب میشود، درحالیکه مناطق جنوبی بهعنوان قشلاق عشایر مورداستفاده قرار میگیرد.
مردمان متمدن و بافرهنگ دشت، بیشتر از طوایف لر، لک و بختیاری هستند. شغل اصلی آنها دامپروری و کشاورزی است.
اگر به صنایع دستی علاقه دارید، در روستاها و مناطق اطراف دشت میتوانید دستبافتهای زیبایی همچون جاجیم، قالی، گلیم و لباسهای محلی را خریداری کنید و بهعنوان یادگاری از شیمبار با خود به خانه ببرید.
غذاهای محلی خوشمزهای مانند اوترشی، کباب بختیاری، موسیر، اوبسور، موسیر و قارچ سرخشده و توچری از جمله غذاهایی است که میتوانید در این منطقه امتحان کنید.
دیدنیهای دشت شیمبار
در دشت زیبای شیمبار، دیدنیهای طبیعی و تاریخی زیادی وجود دارد که میتوانید در کنار گشتوگذار در دشت، از آنها نیز بازدید کنید. در ادامه شما را با جاهای دیدنی دشت شیرین بهار آشنا میکنیم.
– آبشار نگین شیمبار
آبشار نگین شیمبار، آبشاری در مسجد سلیمان است که در نقطهای صعبالعبور از دشت شیمبار قرار دارد. این آبشار در شمال دریاچه سد شهید عباسپور واقع شده است و توسط تونل دستساز نگین تغذیه میشود.
فضای اطراف این آبشار تماشایی است. کوه، دره و درختان بلوط، منظرهای بکر در اطراف آبشار ایجاد کرده است.
– تنگ بتا
تنگ بتا، اثری تاریخی در دل کوههای صخرهای دشت است. این اثر شامل نقش برجستههایی از ۱۲ انسان با ارتفاع ۸.۵ متر است که روی سنگهای کوه دلا حکاکی شده است. در کنار تصاویر برجسته این ۱۲ انسان، یک نقش دیگر با ارتفاع ۱۴۰ سانتیمتر، گرز، کتیبه و پایه آتشدان نیز دیده میشود.
قدمت تنگ بتا در دشت شیمبار مسجد سلیمان به دوره اشکانیان و الیماییدها میرسد. این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
– شیرهای سنگی
اسم شیر که میآید، صفات قدرت و شجاعت در ذهنمان تداعی میشود. جالب است بدانید قبرستانی در دشت شیمبار وجود دارد که مجسمههای شیرسنگی روی قبرهایش قرار گرفته است. این مجسمهها نماد رشادت و شجاعت است که بختیاریها روی آرامگاه اقوام و بزرگان ایل خود میساختند.
– انواع بردگوری
بردگوری یا استودان، دریچههای است که در بدنه سنگ یا صخره ایجاد شده است. درواقع بردگوری، مکانی است که در گذشته برای دفن استخوانهای اجساد از آن استفاده میکردند.
ایرانیان باستان بر این باور بودند که بهدلیل قداست خاک، در ابتدا باید اجساد را در هوای آزاد قرار داد تا گوشتشان طعمه حیوانات شود و بعد استخوانهایشان را درون استودان ریخت.
بردگوری دو معنی دارد که اولین معنی آن، سنگ گور برد است که در گویش بختیاری و لری به معنی سنگ قبر است. معنی دوم، گبر است که در گویش بختیاری به زمانی که نتوان برای موضوعی، تاریخ مشخص کرد، گفته میشود.
جاهای دیدنی نزدیک دشت شیمبار
اگر بعد از بازدید از دشت شیمبار زمان کافی داشتید، میتوانید سری هم به جاهای دیدنی زیر بزنید.
– چشمه و دریاچه شیمبار
دریاچه شیمبار در همین دشت قرار دارد. این دریاچه ۱۰ کیلومترمربع وسعت دارد. گوش سپردن به سمفونی آب در کنار دشت شیمبار با تماشای پسزمینه کوههای زاگرس، از جمله جذابیتهای این دریاچه است.
در کنار دریاچه، چند چشمه دیگر نیز وجود دارد؛ چشمههایی که موهبتی است برای دامداران و کشاورزان شیمبار. چشمههای پر آب این دشت عبارتند از: سوسن، سرخاب، سرحونی و شلا.
– قلعه دختر
قلعه دختر در ۳ کیلومتری شهرستان رامهرمز، بالای کوههای گلچینو قرار دارد و مسیر دسترسی به آن آسان نیست. قدمت این قلعه به زمان ساسانیان برمیگردد. معماری قلعه دختر که برای محافظت از جادههای تجاری ساخته شده بود، به سبک رومی است.
برای ساخت این قلعه از مصالحی مانند سنگ، ساروج، گچ، قیر و قلوهسنگ استفاده کردهاند. این قلعه به نام «دا و دور» به معنی «مادر و دختر» نیز شناخته میشود.
– امامزاده بابا زاهد
امامزاده بابا زاهد در دامنه کوه قرار دارد. اگر بعد از گذر از جاده اندیکا و بازفت، نیاز داشتید برای خواندن نماز و استراحت در جایی توقف کنید، این امامزاده گزینه خوبی برای شما است.
تفریحات دشت شیمبار
این دشت با طبیعت مسحورکنندهای که دارد، تفریحات دلپذیر زیادی برای بازدیدکنندگان فراهم آورده است. شما میتوانید عکسهایی خاطرهانگیز با پسزمینه کوهستان، تالاب و جنگل ثبت کنید و از سوژههای رنگارنگ دشت عکس بگیرید.
در مناطق اطراف دشت قدم بزنید. هوای پاک دشت را استشمام کنید. همچنین اگر اهل کوهنوردی هستید، با یک تور کوهنوردی در کوههای اطراف دشت به ماجراجویی بروید.
اقامت در نزدیکی دشت شیمبار
برای اقامت نزدیک دشت، سه گزینه پیش روی شما است. گزینه اول، اقامت در هتلهای شهرهای اطراف دشت، مثل مسجد سلیمان و دزفول است.
گزینه دوم، رزرو اقامتگاههای بومگردی در روستاهای اطراف دشت مانند اقامتگاه سنتی نگین شیمبار است. این اقامتگاه در کنار دریاچه شیمبار قرار دارد و چشماندازی زیبا از تالاب، آبشار و کوهستان پیشکش نگاهتان میکند.
از دیگر گزینههای اقامتی موجود میتوانیم به اقامتگاه روستای سرآقا سید و اقامتگاه متل چلو اشاره کنیم.
گزینه سوم برای آن دسته از مسافرانی است که به کمپینگ و شبمانی در دل طبیعت علاقه دارند. البته باید از قبل درمورد مناطق مناسب و امن دشت، اطلاعات کسب کنید.
تجهیزات موردنیاز در سفر به دشت شیمبار
از آنجایی که امکانات رفاهی مانند رستوران و سوپرمارکت در دشت وجود ندارد، آب، خوراکی و داروهای ضروری را همراه خود داشته باشید. اگر قصد دارید که شب را در دشت بمانید، تجهیزات موردنیاز برای کمپینگ را فراموش نکنید. چادر، پتو، جعبه کمکهای اولیه و… را در وسایلتان بگذارید.
برای آنکه راحت بتوانید در فضای اطراف دشت گردش کنید، کفش مناسب بپوشید و یک دست لباس اضافی با خود به همراه داشته باشید.
توصیههایی برای سفر به دشت شیمبار
برای بازدید از دشت شیمبار نیاز به تهیه بلیط نیست. در حفظ و نگهداری از طبیعت کوشا باشید. شاخهها را نشکنید، گلها را نچینید، زبالههایتان را در طبیعت نریزید و از شکار حیوانات پرهیز کنید.
هنگام سفر به هر منطقه و همچنین مناطق اطراف دشت، به مردم محلی و اعتقاداتشان احترام بگذارید.
دشت شیمبار طبیعتی بکر و دستنخورده دارد. با سفر به این دشت میتوانید برای ساعاتی از دغدغههای زندگی روزمره رها شوید و آرامش را به روحتان تزریق کنید. پس، از بازدیدتان نهایت استفاده را ببرید و زمان زیادی را به گشتوگذار اختصاص دهید.
<علی بابا / منبع