banner

استان خوزستان با طبیعت فوق‌العاده زیبایی که دارد، مناطق توریستی زیادی را شامل می‌شود. شهر دزفول که در غرب این استان قرار دارد، میزبان یک دژ طبیعی با کوه‌ تشکیل شده از تخته‌سنگ‌های روی هم رفته است که چند آبشار از آن‌ها سرازیر می‌شود.

دژ محمدعلی خان یا دژ سردشت (سردژ) با ۱۵۵۰ متر ارتفاع، محلی ایدئال برای کوهنوردی است و یکی از جاهای دیدنی خوزستان محسوب می‌شود.

اگر قصد بازدید از این منطقه را دارید، در ادامه مجله گردشگری علی بابا همراه باشید تا بیشتر با این دژ آشنا شویم.

دژ محمد علی خان کجاست؟

این منطقه در شمال شرق شهر دزفول استان خوزستان و ۶۵ کیلومتر با این شهر فاصله دارد.

بهترین زمان سفر به دژ محمد علی خان چه زمانی است؟

اواسط مهر تا اواسط اردیبهشت ماه بهترین زمان برای بازدید از این مکان گردشگری است. البته باید هواشناسی را هم بررسی کنید و در روزهای که وزش باد شدید است، به دژ نروید.

تفریحات دژ محمد علی خان چیست؟

کوهنوردی، تماشای طبیعت، عکاسی، کمپینگ و اطراق شبانه و روستاگردی از جمله تفریحات در این منطقه است.

آشنایی با دژ محمد علی خان

دژ محمدعلی خان یکی از زیبایی‌های استان خوزستان و شهر دزفول است که علاوه بر گردشگران ایرانی، توریست‌های خارجی هم از آن دیدن می‌کنند.

این دژ توسط تعداد زیادی روستای خوش آب‌وهوا احاطه شده است و در بین یک دشت وسیع قرار دارد. کوهی که دژ را ساخته، از صخره‌های تخت ایجاد شده است که طی میلیون‌ها سال روی هم انباشته شده‌اند.

دژ محمد علی خان در سردژ خوزستان

عکس از: سایت Google maps

آبشار دوقلویی که از بالای دژ جاری می‌شود، حتی از دور هم مشخص است و لوکیشن فوق‌العاده زیبایی را برای عکاسی پدید می‌آورد.

البته جذابیت و زیبایی اینجا در روزهای ابری و بارانی بیشتر هم می‌شود. چون بخش بالایی قله دژ ابر و مه ناپدید می‌شود و دامنه سبز و خرم در بخش پایینی دیده می‌شود.

دژ محمد علی خان کجاست؟

دژ محمد علی خان در سردژ خوزستان در نزدیکی شهر دزفول قرار دارد. برای رفتن به این دشت باید ۶۵ کیلومتر از مرکز شهر دزفول فاصله بگیرید.

دژ محمدعلی خان کجاست؟

عکس از: سایت Google maps

وقتی از شهر دزفول خارج می‌شوید، وارد مسیر کوه هفت‌تنان می‌شوید که بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه رانندگی، می‌توانید به دژ محمدعلی خان برسید.

این جاذبه گردشگری یک مسیر کوهستانی ۲۵ کیلومتری هم دارد که در نهایت به دژ منتهی می‌شود.

لوکیشن دژ محمد علی خان روی گوگل مپ

فاصله دزفول تا دژ محمد علی خان

همان‌طور که اشاره کردیم فاصله بین این دژ تا مرکز شهر دزفول ۶۵ کیلومتر است که حدود ۵۰ دقیقه طوا می‌کشد. این دژ در شمال شرقی شهر دزفول قرار دارد و در موازات کوه هفت‌تنان (در رشته کوه‌های زاگرس) واقع شده است.

فاصله دزفول تا دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

جاده بین دزفول تا دژ کاملا آسفالت است که دسترسی توریست‌ها به دژ سردشت را آسان‌تر می‌کند.

برای رفتن به این دژ از شهر دزفول، ابتدا باید خود را به جاده سردشت برسانید. از روستاهای گوروی و توت‌علیا بگذرید و سپس به سمت جاده «احمد فداله» حرکت کنید. بعد از پشت سر گذاشتن امامزاده، به روستای «لب‌سفید» بروید. از اینجا به بعد جاده ارتفاع می‌گیرد و کم کم جنگل‌های بلوط پدیدار می‌شوند.

دژ محمد علی خان

عکس از: سایت Google maps

باید از روستای «ابوالحسن» هم بگذرید و بعد از ۶ کیلومتر به این دژ می‌رسید. جاده رسیدن به دژ ۸۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد که می‌توانید در طی مسیر از دیدن طبیعت زیبای روستاهای نزدیک دژ لذت ببرید. دژ در سمت چپ جاده قرار دارد که می‌توانید در نزدیکی‌های آنجا با خودرو بروید و ماشین را در همانجا پارک کنید.

فاصله اصفهان تا دژ محمد علی خان

فاصله شهر اصفهان تا شهر دزفول ۵۸۵ کیلومتر است که طی ۶ ساعت طی می‌شود. سپس باید از شهر دزفول به سمت دژ حرکت کنید که حدود نیم ساعت طول می‌کشد.

فاصله اصفهان تا دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

ابتدا باید از جاده نجف به سمت شهر الیگودرز، ازنا، درود و سپس خرم‌آباد (در لرستان) حرکت کنید. برای خروج از خرم‌آباد باید به سمت شرق بروید و سپس وارد جاده اندیمشک شوید.

بعد وارد استان خوزستان و شهر اندیمشک می‌شوید. حالا باید به سمت دزفول حرکت کنید. با یک استراحت کوتاه مدت می‌توانید از دزفول به سمت دژ محمدعلی خان حرکت کنید.

راهنمای رفتن به دژ محمد علی خان از تهران

برای سفر از تهران به دژ محمد علی خان دزفول می‌توانید با هواپیما، اتوبوس، خودروی شخصی و یا قطار بروید.

دژ محمد علی خان خوزستان

عکس از: سایت Google maps

رفتن با خودروی شخصی

برای سفر از شهر تهران تا این دژ با خودروی باید ابتدا خود را به استان خوزستان و شهر دزفول برسانید. باید ابتدا از جاده قم یا ساوه به سمت شهر اراک حرکت کنید. سپس به سمت جاده ازنا و دورود (در لرستان) حرکت کنید. البته می‌توانید بعد از اراک، به سمت جاده بروجرد بروید و سپس به سمت خرم‌آباد حرکت کنید.

دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

بعد از پشت سر گذاشتن شهر بروجرد، به سمت خرم‌آباد بروید و در نهایت به سمت شهرهای اندیمشک و دزفول حرکت کنید. در شهر دزفول اطراق کنید و بعد از یک استراحت به سمت دژ محمدعلی خان بروید.

فاصله زمینی دزفول تا تهران تقریبا ۶۶۳ کیلومتر است که طی ۶ ساعت و ۴۵ دقیقه طی می‌شود.

سفر با قطار یا هواپیما

اگر می‌خواهید با اتوبوس یا قطار از دژ سردشت دیدن کنید، باید بلیط قطار یا هواپیمایی مستقیم تهران به دزفول را تهیه کنید. بعد از اینکه به این شهر رسیدید، می‌توانید با ماشین به دژ بروید.

دیدنی های دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

آب و هوای دژ محمد علی خان

خوزستان جز استان‌های گرمسیر کشور است و تحمل گرمای شرجی بهار و تابستان آسان نیست. شهر زیبای دزفول در پاییز و زمستان هوایی دلپذیر و مطبوع دارد.

آب و هوای دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

پاییز و زمستان دزفول خنک و متعادل است. این شهر در پاییز و زمستان فقط بارش باران را تجربه می‌کند خبری از برف نیست.

البته باران‌ها نیز به صورت رگباری و همراه با رعد و برق‌های شدید است. به همین دلیل قبل از بازدید از این دژ باید آب و هوای آنجا را بررسی کنید.

بهترین زمان سفر به دژ محمد علی خان

اغلب توریست‌ها بازدید از این دژ در روزهای گرم اواخر بهار یا اواخر تابستان را دوست ندارند و ترجیح می‌دهند در پاییز، زمستان و اوایل بهار از اینجا دیدن کنند.

ماه‌های آبان تا اوایل اردیبهشت اینجا سرسبز و زیباست و گل‌های زرد رنگ خاکشیر سراسر دشت را می‌پوشاند.

دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

البته توجه داشته باشید که در اواسط زمستان، شب‌ها کمی هوا سرد می‌شود. اما در اواخر زمستان و به خصوص در ایام نوروز، هوا برای اتراق شبانه عالی است.

تاریخچه دژ محمد علی خان

دژ محمدعلی خان یک جاذبه طبیعی است که با تاریخ این سرزمین گره خورده است. شاید بپرسید چرا نام محمدعلی را روی این دژ گذاشته‌اند؟

تاریخچه دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

محمدعلی خان یکی از خان‌های بختیاری‌های چهارلنگ بود که بارها علیه ظلم خانلرهای حاکم لرستان و خوزستان به پاخاست. او در سال ۱۲۳۲ در این دژ یک مکان برای مبارزات خود علیه خانلر میرزا احتشام الدوله (حاکم لرستان) و پسرش ابراهیم میرزا (حاکم خوزستان) ایجاد کرد.

البته رضاشاه هم نیروهای خود را برای سرکوب این شورش به دزفول و منطقه دژ سردشت فرستاد. محمدعلی خان بعد از دستگیری به تهران فرستاده و اعدام شد. به همین دلیل بعد از این اسم دژ سردشت به نام او «دژ محمد علی خان چهارلنگ بختیاری» خوانده شد.

دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

سردار علیمردان خان که برادر محمدعلی و فرزند بی‌بی مریم بختیاری بود، در سال ۱۳۰۷ دوباره در این دژ یک جمعیت را ایجاد کرد تا این بار علیه رضاشاه قیام کنند. اما بعد از سرکوب قیام، توسط نیروهای رضاشاه دستگیر شده و به تهران فرستاده می‌شود.

تفریحات دژ محمد علی خان

به دلیل وجود طبیعت زیبا و دیدنی و دشت پهناور و یک کوه مرتفع (۱۵۰۰ متر) اینجا محلی برای تفریحات مختلف است که عبارتند از:

  • کوهنوردی: اگر اهل کوهنوردی هستید و تجهیزات کامل هم به همراه دارید، می‌توانید از صخره‌ها بالا بروید و به قلعه صعود کنید.
  • عکاسی: لوکیشن زیبا، طبیعت بکر و دست نخورده، آبشارهای سفید رنگ در بین صخره‌های قهوه‌ای تیره، فضای زیبایی را برای عکاسی پدید آورده است.
دژ محمد علی خان در سردژ خوزستان

عکس از: سایت Google maps

  • تماشای آبشار: شاید بتوان گفت این بهترین تفریح در دژ محمد علی خان است. صدای آبشار گوشتان را نواز می‌کند و از دیدن آن لذت می‌برید.
  • پیاده‌روی در طبیعت: در این دشت مسیرهای پیاده‌روی زیادی وجود دارد که برای گشت‌وگذار عاشقان طبیعت بی‌نظیر هستند.
  • کمپینگ: شما می‌توانید از مهر ماه تا اوایل اردیبهشت، در این منطقه اطراق کرده و کمپ کنید. شب‌های این منطقه آرام است و هوای تاریک و آسمان پر از ستاره شما را فرامی‌خواند.
  • روستاگردی: در بین مسیر دزفول تا دژ محمدعلی خان بختیاری تعداد زیادی روستا قرار دارد که طبیعت زیبایشان، شما را مسحور می‌کند.

جاهای دیدنی نزدیک دژ محمد علی خان

از جمله جاهای دیدنی نزدیک به این دژ باید به روستاهای زیر اشاره کنیم:

روستای گوروی

روستای توت علیا یا گوروی یکی از روستاهای نزدیک به دژ محمدعلی خان در شمال دزفول است. وجود طبیعت بکر، چشمه سار، بیشه‌زار و کوه این روستا را به یک منطقه گردشگری تبدیل کرده است.

روستای گوروی

عکس از: سایت Google maps

روستای ابولحسن

اینجا یکی از روستاهای نزدیک به دژ سردشت است که در شمال شهرستان دزفول قرار دارد. این روستا در مسیر دژ محمد علی خان قرار دارد. طبیعت زیبا، کوه‌های بلند برای کوهنوردی و چشمه‌ساران متعدد از جمله دلایل تبدیل شدن این روستا به یک منطقه گردشگری است.

روستای ابولحسن

عکس از: سایت Google maps

روستای لب سفید

این روستا نیز در فاصله ۴۰ کیلومتری از شمال‌شرقی دزفول واقع شده و از نظر جاذبه‌های طبیعی ارزشمند است. در فصل پاییز و زمستان این روستای زیبا با طبیعت زیبای خود می‌تواند میزبان شما باشد. آبشار محسن نادری و آبشار پیر فزک در نزدیکی این روستا قرار دارند.

تفریحگاه‌های شهر دزفول

از آنجا که باید ابتدا خود را به شهر دزفول برسانید و سپس از آنجا به سمت دژ محمدعلی خان حرکت کنید، تفریحگاه‌ها و جاذبه‌های توریستی زیادی در این شهر وجود دارد که طی سفر خود می‌توانید از آن‌ها نیز دیدن کنید. از جمله باید به پارک و باغ وحش بعثت، تفریحگاه ساحلی دز که علی کله، آرامگاه یعقوب لیث صفاری، دریاچه شهیون و… اشاره کنیم. مردم دزفول عاشق آب‌تنی و شنا در علی کله هستند.

شهر دزفول

عکس از: سایت Google maps

اقامت در نزدیکی دژ محمد علی خان

اگر قصد دارید چند روز یا حداقل یک شب را در کنار این دژ بمانید چند راه وجود دارد:

  • در یک هتل یا اقامتگاه بومگردی شهر دزفول اقامت داشته باشید و روزانه برای بازدید به دژ بروید.
  • در نزدیکی دژ چادر بزنید. البته به دلیل دور بودن دشت از روستا، بهتر است به صورت گروهی در این دشت چادر بزنید.
  • می‌توانید در منزل روستاهای نزدیکی به این دژ هم اقامت داشته باشید.
آبشار دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

تجهیزات مورد نیاز در سفر به دژ محمد علی خان

در نزدیکی این جاذبه گردشگری هیچ فروشگاه یا رستورانی نیست، اما برای تهیه مواد غذایی مورد نیاز خود می‌توانید به روستای ابوالحسن بروید. سایر وسایل ضروری را هم در طی سفر همراه داشته باشید.

در این سفر انتظار پارکینگ با امکانات مدرن را هم نداشته باشید، اما می‌توانید خودروی خود را در دشت و در نزدیکی چادر خود پارک کنید.

دژ محمدعلی خان

عکس از: سایت Google maps

توصیه‌هایی برای سفر به دژ محمد علی خان

در پایان علی بابا برای سفر به این دشت زیبا توصیه‌هایی دارد که بهتر است قبل از سفر به آن‌ها توجه داشته باشید:

  • حتما سفر بهتر است از یک راهنمای محلی در مورد شروع کوهپیمایی و شرایط کوهنوردی سوال کنید و نقشه راه را از او بگیرید.
  • برای رفتن به پای دژ می‌توانید از هر دو سمت آبشار دوقلو بروید که حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول می‌کشد.
  • اگر در کوهنوردی سابقه و تجربه کافی دارید، از کوه دژ سردشت بالا بروید، در غیر این صورت از این کار خودداری کنید. شاید ارتفاع کوه زیاد نباشد، اما صخره‌های صعب‌العبور زیادی دارد که باید برای بالا رفتن از آن‌ها باید مهارت داشته باشید.
  • زمان بارش باران یا وزش باد بهتر است از بازدید این دژ منصرف شوید.

<علی بابا / منبع

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *