شهر رودبار که ما آن را با زیتونهایش میشناسیم، تاریخ پرفرازونشیبی را پشت سر گذاشته و اکنون یکی از جاهای دیدنی گیلان و پذیرای گردشگران شهرهای مختلف است. در رودبار همهچیز داریم؛ غارهای باستانی، سرو ۳ هزار ساله، آثار تاریخی ارزشمند نظیر جام مارلیک، چشمه آب گرم و حتی جشنواره توتفرنگی در یکی از روستاهای همجوار.
در کنار همه زیباییهای طبیعی و تاریخی، رودبار شهری است که فرهنگ غنی مردم گیلان در هر گوشهای از آن دیده میشود؛ مردمی که هنوز سنتهای قدیمی خود را در مراسم و جشنها حفظ کردهاند و عطر غذاهای محلی خوشطعمشان در کوچههای شهر میپیچد.
در این مطلب از مجله گردشگری علی بابا قرار است راهنمای سفر به رودبار را ارائه دهیم؛ از مراسم عروسی گرفته تا غذاهای محلی و سوغاتیها، رسمورسوم و دیدنیهای رودبار، از همهچیز صحبت میکنیم. آمادهاید با جاهای دیدنی رودبار آشنا شوید؟
بهترین زمان سفر به رودبار چه موقعی است؟
برای بازدید از جاهای دیدنی رودبار، در همه فصلها میتوان به این شهر سفر کرد، ولی بهار و تابستان بهترین زمان سفر به رودبار است.
جاهای دیدنی رودبار کجاست؟
بهترین هتل رودبار کدام است؟
هتل سه ستاره زیتون ۲ یکی از بهترین هتلهای نزدیک رودبار است.
سوغات رودبار چیست؟
محصول و فراوردههای زیتون نظیر روغن زیتون، صابون زیتون و زیتون پرورده، حصیر؛ مفرش، جاجیم و گلیم، لباسهای محلی و نمد از سوغاتیهای رودبار است.
بهترین راه دسترسی به رودبار کدام است؟
بسته به مبدا سفرتان و هزینهها میتوانید سفر جادهای، ریلی یا هوایی را انتخاب کنید.
مشخصات جغرافیایی رودبار
رودبار شهری زیبا در دامنههای البرز و کرانههای سفیدرود یا سپیدرود است. با وسعتی بیش از ۲۵۷۴ کیلومترمربع، رودبار پهناورترین و جنوبیترین شهرستان گیلان محسوب میشود. در واقع رودبار دروازه جنوبی ورود به گیلان است.
رودبار از شمال به رشت، از جنوب به الموت استان قزوین، از غرب به شفت و استان زنجان و از شرق به سیاهکل و رودسر محدود شده است.
شهرستان رودبار یکی از ۱۶ شهرستان استان گیلان است. مرکز این شهرستان شهر رودبار است. این شهرستان از ۳ بخش مرکزی و ۹ دهستان مشتمل بر ۲۲۲ آبادی تشکیل شده است. این شهرستان شامل هفت شهر به نامهای رودبار، منجیل، لوشان، رستمآباد، توتکابن، برهسر و جیرنده است.
شهرستان رودبار حدود ۹۵ هزار نفر جمعیت دارد. جمعیت رودبار نسبت به مساحت آن از سایر شهرستانهای استان کمتر است. اکثر ساکنان رودبار را تاتها تشکیل میدهند که بومیان منطقه هستند. زبان اصلی رودبار نیز تاتی است. رودباریها تاتی را به گویش رودباری تکلم میکنند که نزدیکترین گویش به تاتی طارمی، الموتی و طالقانی است. جمعیت زیادی از مهاجران کردی نیز در رودبار ساکناند که به زبان خودشان صحبت میکنند.
لوکیشن رودبار روی گوگلمپ
تاریخچه رودبار
در منابع دوره صفوى و پس از آن، نام رودبار آمده است. در آن دوره، رودبار بخشى از ناحیه کُهدُم در غرب سفیدرود بود. آدام اولئاریوس (Adam Olearius)، سیاح و سفرنامهنویس آلمانی هم در نوشتههایش به رودبار و دهکده فیلده یا پیلده اشاره کرده است.
ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۲۸۶ گفته است که فیلده روستایى میانراهى و بزرگ و زیتونخیز با چند محله، کاروانسرا و بازار بوده است، بنابراین به آن رودبار زیتون مىگفتند.
به گفته یاسنت لویی رابینو (Hyacinth Louis Rabino)، سرکنسول بریتانیا در رشت، درخت زیتون را امیرتیمور از شام به این منطقه آورده بود. با حمایت حکومت مرکزى، کشت این محصول بیشتر و بیشتر شد. در سال ۱۳۰۶، ناصرالدین شاه انحصار خرید و تولید زیتون ایران را به دو تاجر بادکوبهاى تحت حمایت روسیه واگذار کرد و آنها در رودبار کارخانه روغنکشى احداث کردند.
معمولا ما از رودبار فقط زیتونهای خوشمزهاش را میشناسیم و نمیدانیم این شهر چه روزگاری را به خود دیده است. طبق نظر تاریخشناسان و مورخان، رودبار خاستگاه و سکونتگاه انسانهای نخستین بوده که قدمتش به بیش از ۲۰۰ هزار سال پیش برمیگردد. غار دربندرشی مکان فوقالعادهای برای ماجراجویان است.
این غار از قدیمیترین سکونتگاههای انسان در ایران به شمار میرود. جام زرین مارلیک و اشیای کمنظیر دیگر در روستای نصفی، یکی از جاهای دیدنی رودبار، دنیا را شگفتزده کرده است.
تمدن کهن رودبار به هزاره دوم قبل از میلاد بازمیگردد و این شهرستان سرسبز و پرآب میزبان تاریخ و فرهنگ چند هزار ساله ایرانی است.
آبوهوای رودبار
گفتیم که شهرستان رودبار در کرانه سفیدرود و در منطقهای کوهستانی قرار گرفته است. البته آبوهوای خشک و نیمهخشک ناحیه مرکزی ایران بر هوای این شهر تاثیر میگذارد. میتوان گفت این منطقه بهویژه شهر رودبار دارای آبوهوای مدیترانهای است.
دقیقا به همین دلیل است که درختان زیتون بهخوبی در این منطقه رشد میکنند و میوه میدهند. این منطقه در مسیر بادهای دائمی دره سفیدرود قرار دارد که به بادهای منجیل معروف است.
بهترین زمان سفر به رودبار
وقتش رسیده درباره سفر به رودبار صحبت کنیم. این منطقه در همه فصلها زیباییهای خاص خود را دارد و بستگی دارد شما میخواهید چه مناظری را ببینید.
فصل بهار بهترین زمان بازدید از رودبار است. هوای معتدل و روحنواز همراه با طبیعت سرسبز و گلهای رنگارنگ، سفر به این منطقه را به تجربهای دلپذیر تبدیل میکند. اگر بهار به رودبار سفر کردید، دیدن سوسن چلچراغ را از دست ندهید.
در فصل تابستان، میوهها میرسند و زیبایی منطقه بیشتر هم میشود. اما توجه کنید که در مناطق کمارتفاعتر هوا ممکن است کمی گرم باشد. اگر در تابستان به دنبال هوای مطبوعتری هستید، باید به ارتفاعات و مناطق کوهستانی بروید.
پاییز هم زمانی عالی برای سفر به رودبار است، زیرا هوا معتدل است و درختان لباس سبزشان را از تن درمیآورند و لباسی با رنگهای پاییزی میپوشند.
زمستان رودبار سرد و بارانی و برفی است، اما برخی علاقه دارند در این فصل به رودبار سفر کنند تا مناظر کوهستانی را ببینند و لذت ببرند.
بهترین زمان برای سفر به رودبار بستگی به اولویتهای شما دارد. اگر بهدنبال هوای مطبوع و طبیعت سرسبز هستید، بهار و تابستان بهترین زمانها هستند؛ اگر زیبایی طبیعت برایتان مهم است، بهار و پاییز به این منطقه سفر کنید. برای هزینههای کمتر و سفر آرام، پاییز و زمستان مناسبترند، چون خلوتتر است.
حملونقل در رودبار چطور است؟
تاکسی یکی از وسایل حملونقل رایج در رودبار است. تاکسیهای بینشهری و تاکسیهای داخلشهری در دسترس هستند. از تاکسیهای بینشهری میتوان برای رفتن به روستاهای اطراف نیز استفاده کرد. البته برای سفر به روستاهای اطراف و شهرهای نزدیک مینیبوس و ون هم هست که هزینه آنها کمتر از تاکسی و مقرونبهصرفهتر هستند.
رودبار در مسیر جاده قزوین به رشت قرار دارد که از مهمترین جادههای شمال کشور است. بنابراین، اتوبوسهای بینشهری زیادی از رودبار عبور میکنند و به مقصد شهرهای بزرگ مثل رشت، تهران و قزوین میروند.
محدودیتهای سفر به رودبار
مانند هر مقصد دیگری، سفر به رودبار نیز ممکن است چالشها و محدودیتهایی داشته باشد. مسیرهایی که به رودبار میرسند اغلب از جادههای پرپیچوخم عبور میکنند که در فصول پاییز و زمستان ممکن است خطرناک باشند. پس اگر در این دو فصل به رودبار سفر میکنید، همه موارد احتیاطی را رعایت کنید.
در فصلهای مختلف، گاهی در جادههای شمالی کشور محدودیتهایی اعمال میشود. حتما قبل از سفر به رودبار شرایط جادهای و وضعیت آبوهوا را بررسی کنید و از محدودیتهای ترافیکی مطلع شوید.
مسیرهای دسترسی به رودبار
رودبار همیشه یکی از مقصدهای مهم سفر است. از مسیرهای مختلفی میتوان به شهر زیتون، یعنی رودبار سفر کرد. در راهنمای سفر به رودبار خوب است فاصله برخی از شهرها تا رودبار را بدانید:
- فاصله تهران تا رودبار: ۲۷۵ کیلومتر، ۳ ساعت و ۲۴ دقیقه
- فاصله قزوین تا رودبار: ۱۱۱ کیلومتر، حدود ۲ ساعت
- فاصله اصفهان تا رودبار: ۵۷۵ کیلومتر، حدود ۷ ساعت
- فاصله شیراز تا رودبار: ۹۷۵ کیلومتر، حدود ۱۲ ساعت
- فاصله مشهد تا رودبار: ۱۲۰۰ کیلومتر، ۱۴ ساعت و ۴۰ دقیقه
- فاصله بندرعباس تا رودبار: ۱۵۰۲۵ کیلومتر، ۱۷ ساعت و ۳۲ دقیقه
- فاصله تبریز تا رودبار: ۴۵۰ کیلومتر، ۵ ساعت و ۴۰ دقیقه
سفر به رودبار با هواپیما
رودبار فرودگاه ندارد. اگر میخواهید با هواپیما به رودبار بروید، باید خودتان را به فرودگاه رشت برسانید. از رشت نیز باید مسیری ۶۷ کیلومتری را بپیمایید تا به رودبار برسید. هزینه سفر با هواپیما بیشتر از روشهای دیگر است.
سفر به رودبار با قطار
سفر به شمال آن هم با قطار حالوهوای خاص خودش را دارد. یک مسیر ریلی به طرف رودبار وجود دارد، ولی در خود شهر رودبار ایستگاهی ندارد. قطاری که از تهران به رشت میرود، به خط راهآهن مشهد به تهران وصل میشود. معمولا این قطار از مشهد حرکت میکند، توقفی هم در تهران دارد و بعد به طرف گیلان به راه میافتد.
در صورت نیاز، قطار در ایستگاههای کرج و قزوین توقف میکند. پس از گذشتن از تونلهای گردنه کوهین وارد گیلان میشود و از کنار سد منجیل میگذرد تا در ایستگاه رستمآباد توقف کند. این ایستگاه به شهر رودبار نزدیک است. در این ایستگاه پیاده شوید و با ماشین خودتان را به رودبار برسانید.
البته میتوانید به ایستگاه رشت هم بروید، ولی مسیرتان تا رودبار بیشتر است. مسیر قطار تهران به رشت حدود ۵ ساعت طول میکشد.
سفر به رودبار با اتوبوس
با اتوبوس هم میتوانید به رودبار بروید. زمان سفر با اتوبوس بسته به وضعیت جادهها و مسافت مبدا متفاوت است. مسیر اصلی به رودبار از شهرهای کرج، قزوین، لوشان و منجیل عبور میکند. میتوانید بلیطتان را به صورت حضوری یا آنلاین رزرو کنید. در سفر با اتوبوس هم میتوانید زیباییهای اطراف را ببینید.
سفر به رودبار با ماشین شخصی
سفر به رودبار با ماشین شخصی سفری بسیار لذتبخش است. میتوانید در جادههای سرسبز پیش بروید و هرجا که مناسب بود، استراحت کنید، چای بنوشید و عکسهای زیبا بگیرید. در مسیر، استراحتگاهها و ایستگاههای سوختگیری وجود دارد. جادههای این مسیر هم خوباند. البته هنگام بارش برف و باران باید تجهیزات لازم را به همراه داشته باشید و با احتیاط رانندگی کنید.
سفر به رودبار از تهران
اگر دلتان برای هوای تمیز شمال تنگ شده و میخواهید از تهران به رودبار بروید و نفسی تازه کنید، دو مسیر اصلی پیش روی شماست. مسیر اول کوتاهتر و حدود ۲۷۵ کیلومتر است. با توجه به شرایط جوی و ترافیک جادهای حدود ۲ تا ۳ ساعت زمان میبرد که به رودبار برسید. البته بستگی دارد شما در بین راه چند بار بایستید و استراحت کنید. در این مسیر از کرج، شهریار، اسلامشهر و قزوین عبور خواهید کرد.
مسیر دوم کمی طولانیتر است و حدود ۳۱۰ کیلومتر است و پیمودن آن حدود ۳ تا ۴ ساعت زمان میبرد. به رودبار که رسیدید، جای ما را هم خالی کنید.
جاهای دیدنی رودبار
نمیشود درباره راهنمای سفر به رودبار بنویسیم و از جاذبههای گردشگری این شهر صحبت نکنیم. در این بخش، با هم به جاهای دیدنی رودبار سر میزنیم تا با آنها آشنا شویم. برای برنامهریزی سفری لذتبخش به این اطلاعات نیاز داریم. آمادهاید؟
– دریاچه برهسر یا ویستان
با دریاچه برهسر یا ویستان شروع میکنیم. این دریاچه در ۵۵ کیلومتری مرکز شهرستان رودبار قرار دارد. این دریاچه در منطقه کوهستانی برهسر واقع شده و با توجه به موقعیت جغرافیایی و چشمانداز خیرهکننده آن، مکانی مناسب برای طبیعتگردی، ماهیگیری و عکاسی است. خوب است در فصل بهار و تابستان برای دیدن این دریاچه بروید. این دریاچه ۵۵ کیلومتر با رودبار فاصله دارد.
– روستای هرزویل
میدانستید در شمال کشور سروی وجود دارد که میگویند از ۳ هزار سال پیش تا حالا تماشاگر تاریخ است؟ سرو هرزویل در روستایی به همین نام قرار دارد که هر سال گردشگران زیادی برای دیدنش به این روستا سفر میکنند.
روستای هرزویل در درهای سرسبز در میان دو کوه پلنگ مغار و گاوکول واقع شده است. این روستا آبوهوای مدیترانهای دارد و به همین دلیل برای کشت زیتون بسیار مناسب است. روستای هرزویل در زلزله سال ۱۳۶۹ کاملا تخریب شده و بعدها بازسازی شد. برای دیدن سرو هرزویل باید مسیری ۲۰ کیلومتری را طی کنید تا از رودبار به روستای هرزویل برسید.
– ییلاق سلانسر
از روستای هرزویل به ییلاق سلانسر میرویم که از دیدنیهای رودبار و از جاهای دیدنی گیلان است.
اگر به دنبال هوای مطبوع، دشتهای سرسبز و پُرگل، سایه درختان تنومند برای کمپینگ، چیدن گیاهان دارویی، سفر در مسیرهای زیبا و مشاهده پدیده اقیانوس ابر در پاییندست هستید، پس باید بار سفر ببندید و حدود ۱۵ کیلومتر از رودبار دورتر بروید تا به ییلاق سلانسر سفر کنید. عکاسی را فراموش نکنید، چون قرار است منظرههای بدیعی را ببینید.
– ییلاق سیدشت
سی دشت از ییلاقات زیبا و جاهای دیدنی گیلان و از توابع شهرستان رودبار است. اگر توتفرنگی دوست دارید، بزنید به دل جاده و خودتان را به سیدشت برسانید. توتفرنگیهای درشت ارگانیک و خوشمزه جزو جاذبههای خوشطعم ییلاق سیدشت هستند. حتی در این منطقه جشنواره توتفرنگی هم داریم.
ییلاق سیدشت در دامنه قله درفک جای گرفته است. از این ییلاق به راحتی میتوان قله درفک را در میان ابرها دید. فاصله سی دشت تا رودبار حدود ۳۸ کیلومتر است.
– روستای داماش
اسم داماش برای ما آشناست، چون نام یکی از تیمهای فوتبال است، اما میدانستید روستایی به این نام نیز داریم؟ داماش از روستاهای ییلاقی شهر جیرنده، بخش عمارلو، شهرستان رودبار و از جاهای دیدنی گیلان است.
روستای داماش بهخاطر سوسنهای چلچراغ خود معروف است. در گذشته، این روستا یکی از مراکز مهم کشاورزی و دامداری در گیلان بوده است. چشمه آبمعدنی داماش هم که معرف حضورتان هست. اگر به رودبار سفر کردید، فرصت بازدید از داماش را از دست ندهید. فاصله روستای داماش تا رودبار حدود ۴۸ کیلومتر است.
– روستای استخرگاه
دامنههای درفک زیبا جایگاه روستاها و ییلاقهای متعددی است. روستای استخرگاه از دیدنیهای رودبار است که در ۳۵ کیلومتری این شهر قرار دارد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید در دو طرف روستا استخرهایی طبیعی قرار گرفتهاند و دلیل نامگذاری روستا هم همین است. وقتی به درفک سری زدید و ییلاق سیدشت را دیدید، دیگر نمیشود سری به استخرگاه نزنید. این روستای زیبای غرق مه، میزبان گردشگران از سراسر ایران است.
– قله درفک
دُرفَک یا دِروِک قلهای در رشتهکوه البرز مرکزی است. این قله که از جاهای دیدنی استان گیلان است، در بخش خورگام شهرستان رودبار جای گرفته است.
درفک یا بام گیلان در ۲۷ کیلومتری شمال شرقی رودبار قرار دارد. زلزله منجیل و رودبار باعث شد بخشهایی از این آتشفشان خاموش فرو بریزد. اهالی باور دارند که قله درفک اسرار سربهمهر اقوام گیل و دیلمی را در دل خود جای داده است.
– جنگل نقله بر
جنگل نقله بر که یکی از بکرترین و زیباترین جنگلهای شمال ایران است، از دیدنیهای رودبار محسوب میشود. باید حدود ۳۰ کیلومتر را بپیمایید تا از رودبار به این جنگل زیبا برسید.
در کنار این جنگل، روستایی به همین نام واقع شده است. سپیدرود زیبا که ملکالشعرای بهار درباره آن میگوید: «هنگام فرودین که رساند ز ما درود بر مرغزار دیلم و طرف سپیدرود» در جنگل نقله بر جاری است.
– غار اسپهبدان
در شمال ایران، غارهای اسرارآمیز زیادی وجود دارد که بعضی از آنها پناهگاه مردمان دوران باستان محسوب میشدند. غار اسپهبدان یکی از جاذبههای طبیعی و تاریخی رودبار است که در نزدیکی روستای اسپهبدان قرار دارد.
این غار که مربوط به عصر آهن است، بهدلیل ساختار آهکی و وجود استالاکتیت و استالاگمیتها توجه غارنوردان و باستانشناسان را به خود جذب میکند. این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۲۵۲۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
برای رسیدن به غار باید از جادههای کوهستانی عبور کنید. این غار در ۶۰ کیلومتری رودبار قرار دارد. اگر به غارنوردی علاقه دارید، با تجهیزات لازم به غار اسپهبدان سر بزنید.
– چشمه آب گرم ماستخور
در ۵ کیلومتری رودبار چشمه آب گرمی وجود دارد به نام ماستخور که از جاهای دیدنی گیلان است. این چشمه در نزدیکی روستایی به همین نام قرار دارد.
مردم روستا میگویند که آب این چشمه برای تسکین دردهای استخوانی و مفصلی موثر است. وقتی به رودبار سفر کردید، بد نیست به ماستخور هم سری بزنید و در این چشمه آب گرم تنی سبک کنید.
– آبشار کلشتر
نمیشود به منطقهای از شمال کشور سفر کنید و آبشار زیبایی نبینید. در ۳ کیلومتری رودبار آبشاری کوچک، اما پُرآب وجود دارد به نام آبشار کلشتر.
این آبشار در منطقهای بکر قرار گرفته است. اگر به طبیعتگردی علاقه دارید، حتما به آبشار کلشتر که از جاهای دیدنی رودبار است، سری بزنید.
– منطقه حفاظت شده سیاهرود
منطقه حفاظتشده سیاهرود در ۳۵ کیلومتری شمالشرقی شهرستان رودبار واقع شده است. در دی ماه ۱۳۷۸، شورای عالی محیطزیست، جنگلهای سیاهرود رودبار را منطقه حفاظتشده اعلام کرد.
جنگلهای سرسبز، مراتع وسیع، رودهای پُرآب، درههای عمیق بخشی از زیباییهای منطقه حفاظتشده سیاهرود را تشکیل میدهد. قله مرتفع و مشهور درفک در شمال این منطقه حفاظتشده قرار دارد.
– تپه مارلیک
میرسیم به هیجانانگیزترین جاذبه گردشگری رودبار، یعنی تپه مارلیک. تپه مارلیک محوطهای باستانی در شرق سپیدرود و در دره گوهررود است. در واقع این تپه بقایای بهجامانده از تمدنی باستانی متعلق به ۳ هزار سال قبل از میلاد است. مهمترین اثر باستانی که در این تپه پیدا شده، جام زرین مارلیک است. این جام در کاوش گورستان مارلیک به دست آمده است.
درباره علت نامگذاری این تپه روایتهای مختلفی وجود دارد. بعضی میگویند مارلیک برگرفته از دو واژه مار و لیک به معنی سوراخ است. مارلیک یعنی سوراخ مار و به این دلیل اینطور گفته شده که در گذشته مارهای زیادی در این تپه وجود داشته است. گروهی دیگر مارلیک را برگرفته از نام قوم آمارد میدانند. مارلیک از مارد و لیک به معنی قوم اقتباس شده است.
اولین بار، در سال ۱۳۴۰ بود که باستانشناسی به نام عزتاله نگهبان این منطقه را کاوش کرد. در این دشت تپههای باستانی زیادی وجود دارند که پنج تپه مارلیک، زینب بیجار، دور بیجار، پیلاقلعه و جازم کول از همه مهمترند.
بازارها و مراکز خرید رودبار
بازارهای شهرهای شمالی پر از جنبوجوش، گفتوگو، بوی خوش سبزی تازه و زیتونهای خوشمزه است. اگر به این شهر سفر کردید، به بازار قدیمی رودبار، بازارچه رودبار و بازارهای هفتگی سر بزنید.
علاوه بر این بازارها، در روستای تاریخی شاه شهیدان شهرستان رودبار، بازارچه قدیمی صنایع دستی و سوغاتی وجود دارد که سازمان میراث فرهنگی گیلان در حال احیای آن است.
سوغات رودبار
میرسیم به بخش دلانگیز خرید سوغاتی. نمیشود به رودبار سفر کنید و برای عزیزانتان زیتون و روغن زیتون سوغات نبرید، اما اینها تنها سوغاتیهای این شهر نیستند. راهنمای سفر به رودبار بدون معرفی سوغاتی ناقص خواهد بود، پس بیایید ببینیم رودبار زیبا چه سوغاتیهایی دارد.
حصیربافی جزو هنرهای دستی زیبا و محبوب گیلان و رودبار است. سبد، کلاه، آبکش و زیرانداز جزو محصولات حصیری هستند که هنرمندان رودباری میبافند.
لباسهای رنگارنگ زیبای محلی هم سوغاتی دیگری از رودبار است. حتی میتوانید این لباسها را اجاره کنید و بپوشید و عکس بیندازید. اگر به روستاها سری بزنید، جاجیم و گلیمهای زیبا را هم میتوانید ببینید، بخرید و سوغاتی ببرید.
مفرشبافی یکی از هنرهای دستی کاربردی و بسیار زیبای رودبار است. مفرش نوعی بافته سهبعدی است که در آن گلیم، جاجیم و رختخواب جای داده میشود. نقوش مفرش هندسی و انتزاعی است. مفرش با تکنیک بافت گلیم و الیاف پشمی الوان بافته میشود. در برخی از روستاهای رودبار نمد هم درست میشود.
یادتان باشد که خرید سوغاتی به حفظ و گسترش فرهنگ محلی کمک میکند و اقتصاد آن منطقه نیز تقویت میشود. این امر به ایجاد فرصتهای شغلی در زمینه تولید و فروش صنایع دستی، کشاورزی و سایر فعالیتهای مرتبط میانجامد و باعث رشد اقتصادی در سطح محلی میشود.
فرهنگ مردم رودبار
رودبار مانند هر شهر دیگری آداب و رسوم و باورهای مخصوص به خود را دارد که بعضی از آنها هنوز هم وجود دارد. ما به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- در باورهای محلی، روزهای سهشنبه و پنجشنبه برای پاشیدن بذر در زمین مناسب بوده است. مردم منطقه اعتقاد دارند که بذرپاشی در این روزها خیر و برکت به همراه دارد. روز پنجشنبه هم گوسفندان را به ییلاق میبردند.
- روزهای تاسوعا، عاشورا و ۲۸ صفر، کار کردن حرام و بدشگون است. در اولین جمعه رجب، برای شادی روح اموات، خیرات میدهند.
- در شب یلدا باید در خانه خود بمانند و به جای دیگری نروند، چون باور دارند برکت از خانه میرود.
- چند روز مانده به عید نوروز، نوروزیخوان به خانهها سر میزد و آرزوی سالی خوش میکرد. صاحبخانه هم به او برنج، آرد، گندم یا پول هدیه میدادند.
- مانند خیلی از شهرها، رودباریها بر این باورند که یک ساعت قبل از تحویل سال نو هر کاری انجام دهند تا پایان سال همان کار را ادامه خواهند داد.
- سیزده فروردین روز نحس در نظر گرفته میشود و فقط برای تفریح به طبیعت میروند، اما کارهای جدی و کشاورزی انجام نمیشود.
- ده روز بعد از تولد نوزاد، اقوام و فامیل و نزدیکان را دعوت می کردند. مادربزرگ و خاله نوزاد، مادر و نوزاد را به حمام میبرند. به این مراسم ده شانی میگفتند. در چهلمین روز دوباره دور هم جمع میشدند تا مادر و نوزاد را به حمام ببرند. به این مراسم چله شانی میگفتند.
- مراسم ازدواج شامل خواستگاری، نشانگذاری، شیرینیخوران، حنابندان و عروسی است.
غذاهای محلی و سنتی رودبار
غذاهای شمالی از خوشمزهترین غذاهای محلی ایرانی هستند. با هم چند نوع از غذاهای محلی رودبار را مرور میکنیم:
- میرزاقاسمی
- باقلا قاتق
- کال کباب
- خورشت آلو با مرغ
- کبابترش
- ماهی شکمپر
- ترشواش
- خورشت اناربیج
غذاهای محلی گیلان با استفاده از مواد اولیه محلی، ارگانیک و معطر طبخ میشوند. اگر به رودبار رفتید، حتما این غذاها را امتحان کنید.
رستورانهای معروف رودبار
در رودبار و اطراف آن چند رستوران معروف وجود دارد که میتوانند تجربهای خوشمزه و بهیادماندنی از غذاهای محلی و ایرانی را برای شما فراهم کنند. برخی از رستورانهای معروف در این منطقه عبارتاند از:
- کافه و رستوران ماهنشین
- رستوران سرچشمه
- رستوران چلچله
- رستوران زیتون
- رستوران پامچال
- طباخی پامچال
در سفر به رودبار کجا اقامت کنیم؟
برای اقامت در رودبار گزینههای مختلفی وجود دارد که بسته به بودجه و سلیقهتان میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
– بهترین هتلهای رودبار
هتل سه ستاره زیتون ۲ یکی از بهترین هتلهای نزدیک رودبار است که در ۵ کیلومتری این شهر قرار دارد. این هتل ۳ طبقه و ۱۴ واحد اقامتی دارد. برخی از امکانات این هتل شامل رستوران و کافیشاپ، آسانسور، سرویس بهداشتی، اینترنت و تلویزیون در لابی و روم سرویس است.
– اقامتگاههای بومگردی رودبار
اقامتگاههای بومگردی زیادی در خود رودبار و نزدیکی آن وجود دارد که برخی از آنها عبارتاند از وارش، ماهنشین، گلبند، خوشنشین، گالش کولام، مجتمع اقامتی گردشگری آسمانسرا و مهمانپذیر کیوان.
– اجاره ویلا
اگر دوست داشته باشید، میتوانید ویلا یا سوئیت هم اجاره کنید. برای اجاره ویلا در رودبار، گزینههای مختلفی وجود دارد. ویلاهایی در مناطق مختلف رودبار مانند حلیمه جان و روستای دارستان به صورت روزانه و هفتگی اجاره داده میشوند.
– کمپینگ
در فصول خاص سال، کمپینگ در رودبار فرصتی است برای تجربه زندگی در دل طبیعت. جنگلهای رودبار و حاشیه رودخانه ویستان برای کمپینگ مناسب است.
توصیههای علی بابا برای تجربه سفری خاطرهانگیز به رودبار
در این راهنمای سفر به رودبار، اطلاعاتی کسب کردیم که همهمان را مشتاق کرد به این منطقه سفر کنیم. برای داشتن تجربه سفری خاطرهانگیز به رودبار، خوب است که به این نکات توجه کنید:
- اگر میخواهید در جنگل پیادهروی کنید یا از غارها دیدن کنید، بهتر است تجهیزات لازم را به همراه داشته باشید و حتما با راهنمای محلی همراه شوید.
- در هر فصل، متناسب با دما و وضعیت هوا، لباس مناسب بپوشید.
- اگر میخواهید مناظر زیبا را ثبت کنید، باید دوربین عکاسی همراه داشته باشید.
- در حد توان، با خرید سوغاتی به تقویت اقتصاد محلی کمک کنید.
- برای آشنایی با تاریخ پربار این منطقه به موزههای محلی یا سایتهای باستانی مانند تپه مارلیک سر بزنید.
- اگر به کمپینگ علاقه دارید، تجهیزات مناسب فراموشتان نشود.
در این مطلب با هم سری زدیم به رودبار، شهر زیتون ایران و با جاهای دیدنی رودبار، سوغاتیها و فرهنگ آن آشنا شدیم. اگر به این شهر سفر کردید، تجربهتان را با ما در مجله گردشگری علی بابا به اشتراک بگذارید.
<علی بابا / منبع