روستای واریان، به ونیز ایران معروف است؛ چون برای ورود به آن مسیر خاکی وجود ندارد و باید با قایق از دریاچه عبور کنید. میدانم که در این لحظه خیلی از شماها میپرسید اصلا ونیز ایران کجاست؟ روستای واریان از جاهای دیدنی کرج است که در کیلومتر ۷ جاده چالوس قرار دارد.
درست است که تمام جاذبههای جاده چالوس زیبایی خاص خود را دارند، اما مشابه روستای واریان وجود ندارد. جالب است بدانید که هیچ وسیله نقلیهای در دهکده واریان وجود ندارد.
دهکده واریان از مقاصد بکر با هوایی پاک است که فاصله کمی با تهران دارد و برای تجربه سفری یک روزه خاصترین انتخاب محسوب میشود. اگر میخواهید داستان به وجود آمدن روستای واریان جاده چالوس را بدانید و با آن آشنا شوید، این مطلب را از مجله گردشگری علی بابا از دست ندهید.
روستای واریان کجاست؟
روستای واریان در استان البرز، جاده چالوس و آن طرف سد کرج یا همان سد امیرکبیر است.
بازدید از روستای واریان نیاز به مجوز دارد؟
درست است که در ورودی روستا تابلوی «ورود افراد متفرقه» را میبینید، اما برای بازدید کوتاه از روستا مشکلی پیش نخواهد آمد. اگر قصد اقامت شبانه و کمپ زدن در روستا را دارید، باید مجوز بگیرید.
کدام جاذبههای گردشگری به روستای واریان نزدیک است؟
روستای واریان چه امکانات رفاهی و تفریحی دارد؟
روستای واریان هیچ امکاناتی ندارد و امکانات تفریحی روستای واریان عبارتاند از: طبیعتگردی، عکاسی از طبیعت و سبک زندگی مردم روستا و امتحان کردن خوراکیهای محلی.
در بازدید از روستای واریان کجا اقامت کنیم؟
اقامت در روستای واریان امکانپذیر نیست و باید در روستاهای اطراف چادر بزنید و یا اقامتگاههای نزدیک به روستای واریان را مثل منطقه گردشگری تفریحی لِزور انتخاب کنید.
معرفی روستای واریان
روستای واریان از جاهای دیدنی کرج است که در استان البرز قرار دارد. این روستا جمعیت زیادی ندارد، چون در گذشته در محل کنونی سد کرج بوده و به خاطر پروژه ساخت سد، مردم آن به کرج و روستاهای اطراف واریان نقل مکان کردند.
در حال حاضر تنها مسیر دسترسی به روستای واریان از طریق آب و با قایق است. بکر بودن روستا و نحوه دسترسی به آن از دلایل محبوبیت این مقصد گردشگری است. دهکده واریان چالوس بهعنوان دهکده آبی ایران شناخته میشود.
واریان در قدیم، یعنی قبل از ساخت سد کرج، چند محله داشت که در هر محله خاندان آن زندگی میکردند؛ بانفوذترین خاندان روستا «واریان» نام داشت و بزرگترین خاندان آن «کیان» بود.
مردم روستای واریان کرج به زبان تاتی صحبت میکنند. زبان تاتی ایران از دسته زبانهای ایرانی شاخه شمال غربی یعنی زبان پارسی باستان (قرن ششم پیش از میلاد) و مادی است.
روستای واریان کجاست؟
روستای واریان در کیلومتر ۷ جاده کرج – چالوس و بخش آسارا، نزدیک پلیسراه قرار دارد. اگر بخواهیم آدرس سرراستتری به شما بدهیم، باید بگوییم این روستا در بخش شرقی سد کرج (سد امیر کبیر) قرار دارد.
وقتی به سد برسید، در جاده خاکی قایقهایی را میبینید که باید با آنها به روستای واریان بروید.
لوکیشن روستای واریان روی گوگلمپ
بهترین مسیر دسترسی به روستای واریان
بهترین مسیر دسترسی به روستای واریان از جاده چالوس و با خودروی شخصی است. بهتر است با خودروی شخصی و صبح زود راه بیافتید. البته سفر با تور بازدید از روستای واریان هم جذابیتهای خاص خودش را دارد.
وقتی به سد کرج رسیدید باید خودروتان را پارک کنید و با قایقهای مخصوص به روستای واریان جاده چالوس بروید.
مدت زمان قایقسواری برای رسیدن به روستا ۱۰ دقیقه است. ساعت فعالیت قایقها از ۷:۳۰ صبح تا ۱ ظهر و از ساعت ۳ بعدازظهر تا ۱۱ شب است؛ قایقها بین این ساعتها در مسیر سد کرج تا روستای واریان تردد دارند.
فاصله تهران تا واریان
فاصله تهران تا واریان از میدان آزادی در شرایطی که ترافیک نباشد و در مسیر توقف نکنید، حدود یک ساعت الی یک ساعت و نیم است. مسافت تهران تا واریان ۶۱.۷ کیلومتر است.
فاصله کرج تا واریان
فاصله کرج تا واریان ۳۰.۲ کیلومتر است و تقریبا نیم ساعت تا ۴۰ دقیقه زمان میبرد تا به آنجا برسید.
تاریخچه روستای واریان
روستای واریان به همراه روستای رزکان و کوشک بالا کنار هم در محل امروزی سد کرج یا همان سد امیرکبیر قرار داشتند. از سال ۱۳۳۴ که پروژه ساخت سد کرج شروع شد، مردم این روستاها به کرج و روستاهای نزدیک نقل مکان کردند. تنها تعداد کمی از مردم روستای واریان چالوس در روستا ماندند. در آن دوره حدود ۵۰۰ خانوار در روستای واریان زندگی میکردند که طبق آخرین آمار منتشرشده در حال حاضر حدود ۱۵ خانوار در روستا زندگی میکنند.
بعد از ساخت سد کرج، تنها بخش کوچکی از روستا باقی ماند و بخش زیادی از آن زیر آب رفت؛ به همین دلیل دیگر راه خاکی برای رسیدن به روستا وجود نداشت و باید با قایق رفتوآمد میکردند. به خاطر راحتی بیشتر مردم روستا و خطرات احتمالی رفتوآمد با قایق، قرار بود برای ایجاد ارتباط بین روستا و جاده پلی ساخته شود که هنوز هم بعد از گذشت سالهای طولانی خبری از این پل نیست.
خاک این منطقه به خاطر شرایط آبوهوایی مناسب و بارندگی مداوم حاصلخیز است و کشاورزی از قدیم تا به امروز در آن رونق دارد. به جز کشاورزی، مردم دهکده واریان چالوس از طریق دامداری و زنبورداری امرارمعاش میکنند.
روستای واریان امروزه بیشتر به مقصدی ییلاقی تبدیل شده است که مردم بومی آن برای تعطیلات و لذت بردن از هوای پاک به آنجا میروند. البته چند سالی است که به لطف فضای مجازی، این روستا که از جاذبههای ناشناخته بود، تبدیل به یک مقصد گردشگری شده است و مسافران زیادی برای بازدید از آن میروند.
بهترین زمان بازدید از روستای واریان
بهترین زمان بازدید از هر مقصدی ممکن است با توجه بر سلیقه مسافر و هدف از سفر متفاوت باشد. اگر بخواهیم آبوهوا و زیبایی طبیعت را معیار قرار دهیم، بهترین زمان بازدید از روستای واریان از اردیبهشت ماه تا آخر شهریور است.
اگرچه که در فروردین ماه هم هوا با وجود خنک بودن مساعد است، اما در تعطیلات نوروز به خاطر تعداد زیاد مسافران، کم بودن ظرفیت قایقها و کوچک بودن روستا باید زمان زیادی را در صف بمانید. در فصل بهار از نظر خلوتی، سرسبزی طبیعت و آبوهوا، خرداد ماه بهترین زمان سفر به روستای واریان است.
برای افرادی که از شلوغی فراری هستند و ترجیح میدهند در روزهای خلوت سفر کنند، اوایل پاییز (ماه مهر) بهترین زمان بازدید از روستای واریان است. چون مهر ماه هوا هنوز خیلی سرد نشده است و به خاطر باز شدن مدارس خبری از شلوغی گردشگران نیست.
دیدنیهای روستای واریان
– دریاچه سد امیرکبیر
دریاچه سد امیرکبیر از معروفترین و مهمترین جاهای دیدنی کرج است که برای تامین آب و تولید برق مورداستفاده قرار میگیرد. همانطور که در بالا گفتیم، سد کرج تنها راه رسیدن به روستای واریان است، پس قبل از رفتن به روستا اگر دوست داشتید پیشنهاد میدهیم زمانی را به بازدید و عکاسی کنار این جاذبه اختصاص بدهید.
معمولا مسافرانی که از جاده کرج – چالوس به سمت مازندران سفر میکنند، همیشه برای استراحت، عکاسی و تماشای مناظر زیبا، توقفی کوتاه کنار سد امیرکبیر دارند.
– قله شاه دژ
یکی از مهمترین جاهای دیدنی روستای واریان کرج قله شاه دژ است. اگر به کوهنوردی علاقه دارید، میتوانید برای رسیدن به قله شاه دژ برنامهریزی کنید و به صورت گروهی، هم از روستا بازدید کنید و هم قله را فتح کنید. ارتفاع قله شاه دژ ۲,۸۰۳ متر است.
– روستا و زندگی مردم بومی
خانههای سنتی قدیمی از جالبترین دیدنی های روستای واریان هستند. محیط روستا آنقدر امن است که حیاط خانهها مشترک هستند و هیچ حصاری ندارند. گلهداری، کشاورزی، باغداری، کرباسبافی، زنبورداری و گیوهبافی شغلهای اصلی مردم روستا است.
جاهای دیدنی اطراف روستای واریان
– روستای ارنگه
یکی از جاهای دیدنی اطراف روستای واریان چالوس و از جاهای دیدنی کرج، روستای ارنگه است. این روستا از طبیعتی زیبا و آثار تاریخی ارزشمندی برخوردار است. در کنار طبیعتگردی، میتوانید از قبرستان تاریخی و تپه قلعهها که قدمت آن به دوره زرتشت میرسد، دیدن کنید. آبشار چاران و آبشار هفت چشمه از محبوبترین جاهای دیدنی روستای ارنگه هستند.
فاصله روستای ارنگه تا روستای واریان چالوس حدود ۱۰ کیلومتر است که تقریبا ۱۵ دقیقه طول میکشد به آنجا برسید.
– روستای کلوان
یکی دیگر از جاهای دیدنی اطراف روستای واریان کرج روستای کلوان است که در سمت چپ جاده و شمال غرب جاده چالوس قرار دارد. قله کلوان (قله کهار یا همان قله کاهار) و قله ناز از مهمترین جاهای دیدنی روستای کلوان جاده چالوس هستند.
این روستا چون در ارتفاعات قرار دارد، از آبوهوای خنک و مطبوعی برخوردار است. به همین دلیل یکی از مقاصد سفر تابستانی نزدیک به تهران و کرج محسوب میشود.
چند مورد دیگر از بهترین جاهای دیدنی روستای کلوان عبارتاند از: آسیاب قدیمی کلوان، حمامهای قدیمی نوبند و سپیدگل، خانههای گلی و چوبی، رودخانهها و طبیعت سرسبز.
روستای کلوان در بخش آسارا و دهستان آدران قرار دارد. فاصله روستای کلوان تا روستای واریان تقریبا ۱۸ کیلومتر است و ۳۰ دقیقه طول میکشد.
– روستای خوزنکلا
در ۱۸ کیلومتری جاده چالوس وقتی تابلوی روستای خوزنکلا را دیدید، باید وارد جاده فرعی شوید و از روی پل فلزی که از بالای رودخانه کرج رد میشود، عبور کنید. در ورودی روستای خوزنکلا درخت تبریزی خیلی قدیمی و تابلوی تاریخی جاده کرج چالوس را میبینید.
قدمت روستای خوزنکلا به بیش از ۳۰۰ سال و به دوره قاجار میرسد. نام قدیمی این روستا غازی کلا بوده که هنوز هم بعضیها با این اسم روستا را میشناسند.
مسافت روستای خوزنکلا تا روستای واریان کرج تقریبا ۷ کیلومتر است و با ماشین ۱۰ دقیقه زمان میبرد.
– روستای پل خواب و مورود
یکی از جاهای دیدنی اطراف روستای واریان که از جاهای دیدنی کرج هم محسوب میشود، روستای پل خواب است. روستای پل خواب از توابع بخش آسارا شهرستان کرج در استان البرز است. پل خواب از روستاهای معروف جاده چالوس است و به احتمال زیاد تابلوی این روستا به خاطر اسم جالبی که دارد نظر شما را در جاده جلب کرده است.
دره مورود هم از جاذبههای معروف این روستا است که در ۴ کیلومتری پل خواب قرار دارد. رودخانه مورود، چشمه، تکیه سپه سالار، آبشار چاه سر تندور، قله هفت خوانها و قله منار (گله وی) از جاذبههای مهم روستا هستند.
فاصله روستای پل خواب تا روستای واریان کرج ۱۰ کیلومتر است که تقریبا ۱۰ دقیقه طول میکشد. همچنین، از دره مورود تا روستای واریان حدود ۱۵ کیلومتر راه است و ۲۰ دقیقه زمان میبرد به آنجا برسید. فاصله پل خواب تا مورود حدود ۶ کیلومتر است.
– روستای کندر
روستای کندر از جاهای دیدنی نزدیک به روستای واریان چالوس است که از توابع بخش آسارا شهرستان کرج در استان البرز به شمار میرود. قدیمها به اینجا روستای کهنه دُر و کَنِ دور میگفتند. جاهای دیدنی روستای کندر چالوس عبارتند از: امامزاده عبدالله، امامزاده طاهر و منطقه گردشگری تفریحی لِزور.
اگر برای بازدید از روستای واریان چالوس رفتید، پیشنهاد میدهیم حتما از روستای کندر هم دیدن کنید. منطقه گردشگری تفریحی لِزور از بهترین اقامتگاه نزدیک به روستای واریان است که برای شبمانی بهترین انتخاب محسوب میشود. اقامتگاه بومگردی لِزور اتاقهای کوچک سنتی دارد که با محصولات طبیعی تزیین شدهاند و تجربه اقامتی روستایی را به مسافران هدیه میدهد.
امکانات تفریحی روستای واریان
روستای واریان در جاده چالوس قرار دارد و قدمبهقدم این جاده پر از زیبایی و تفریحات سرگرمکننده است. امکانات تفریحی روستای واریان محدود است، اما در اطراف این روستا میتوانید تفریحات مختلفی را تجربه کنید. ۴ مورد از دردسترسترین تفریحات در روستای واریان چالوس به ترتیب زیر هستند:
– کمپینگ
برای کمپینگ باید یکی از روستاهای اطراف روستای واریان را انتخاب کنید. شبمانی در روستای واریان تنها برای افرادی امکانپذیر است که در روستا خانه داشته باشند و یا یکی از اقوام یا آشنایانشان اهل روستا باشد. اگر قصد کمپینگ در خود روستا را دارید، باید از قبل مجوز دریافت کنید و یا اینکه با تور روستای واریان سفر کنید.
– عکاسی
یکی از تفریحات روستای واریان عکاسی است. البته برای افرادی که به عکاسی علاقه دارند. عکاسی از خانههای روستایی با معماری متفاوت، سبک زندگی مردم روستا، مناظر طبیعی، غذاهای محلی و صنایعدستی از تفریحات موردعلاقه عاشقان عکاسی و گردشگری است.
– طبیعتگردی
اصلیترین تفریح در روستای واریان چالوس، طبیعتگردی است. طبیعتگردی بخش جدانشدنی از سفر به روستاها است و انتخاب مقاصد بکری مثل دهکده واریان برای سفر، بیشتر با هدف دور شدن از زندگی شهری مدرن، تجربه سبک زندگی روستایی و ارتباط گرفتن با طبیعت است.
گوش دادن به صدای آب و آواز پرندگان، تنفس هوای پاک بدون دود، تماشای مناظر زیبای کوهها، درختان و دریاچه روحی تازه در کالبد گردشگران میدمد.
– قایقسواری
یکی از دیگر از تفریحات روستای واریان کرج قایقسواری است. برای بازدید از روستای واریان دو بار قایقسواری را تجربه خواهید کرد. یک بار برای رفتن به روستا و یک بار هم برای برگشتن از آن. چون همانطور که گفتم این روستا هیچ مسیر خاکی ندارد و تنها راه دسترسی به این مقصد از طریق آب است.
امکانات رفاهی روستای واریان
روستای واریان چالوس هیچ امکانات رفاهی ندارد. تنها امکانات رفاهی روستای واریان کرج آنتن تلفن همراه، اینترنت و مدرسه ابتدایی است. در روستا خبری از ماشین یا هیچ وسیله نقلیهای نیست! این روستا حتی درمانگاه، اقامتگاه، سوپرمارکت، رستوران و فروشگاه هم ندارد.
پس اگر قصد بازدید از روستای واریان کرج را دارید، باید در کولهپشتی خود هر چیزی را که لازم دارید، ببرید.
فرهنگ مردم و سوغاتی روستای واریان
مردم روستای واریان علاقه زیادی به شنا، قایقرانی و اسکی دارند. کشاورزی، دامداری و زنبورداری در این منطقه پررونق است و مردم روستا از این طریق امرار معاش میکنند. بهترین سوغاتیهای روستای واریان کرج محصولات لبنی، عسل و صنایع دستی است که مردم محلی معمولا کنار خانههای خود این محصولات را برای فروش میگذارند.
اگر به بازدید از روستا رفتید، حتما برای کمک به زندگی مردم محلی از محصولات طبیعی و باکیفیتی که تولید میکنند، بهعنوان سوغات واریان تهیه کنید.
اگرچه بیشتر مردم واریان در کرج زندگی میکنند، اما هنوز هم پایبند آدابورسوم و سنتهای روستا هستند. یکی از آدابورسوم روستای واریان این است که در روز اول عید، که به آن نوعید میگویند، به بازدید از خانوادههای داغدار میروند.
اما واریانیهایی که در کرج هستند، در روز اول عید در حسینیه واریان دور هم جمع میشوند تا به خانواده داغدار دلداری دهند و همبستگی خود را نشان دهند و دیداری تازه کنند.
مردم واریان ایام محرم را در حسینیه واریان باشکوه برگزار میکنند.
یکی از جالبترین آدابورسوم روستای واریان کرج این است که وقتی عروسی دارند، خانواده عروس با قایق عروس را به دریاچه میبرند و خانواده داماد با قایق به دنبال عروس میروند و مهمانان کنار دریاچه جشن میگیرند.
شرایط و قوانین بازدید از روستای واریان
در ورودی روستا با تابلویی مواجه میشوید که روی آن نوشته شده است: «مسیر اختصاصی اهالی روستای واریان، ورود افراد متفرقه ممنوع». بعد از تابلو جاده کوتاهی را میبینید که برای کنترل رفتوآمد در روستا نگهبانی سازمان آب را در آنجا مستقر کردهاند.
در حال حاضر شرایط خاصی برای بازدید از روستا وجود دارد.
اقامت در روستای واریان
اقامت در روستای واریان برای هر گردشگری امکانپذیر نیست. مردم محلی خانههای خود را اجاره نمیدهند و ویلایی برای اجاره وجود ندارد. اگر قصد دارید شب را در روستای واریان بمانید، تنها راه این است که با تور واریان سفر کنید و یا مجوز چادر زدن در روستا را بگیرید که کمی سخت است. اهالی روستا زیاد از غریبهها خوششان نمیآید و تنها افرادی که اصالتا اهل آنجا هستند، در روستا خانه یا ویلا دارند. یعنی اهالی روستا زمین و خانه به غریبهها نمیفروشند.
دلیل سختگیری اقامت شبانه در روستای واریان این است که محیط روستا کاملا بکر است. همچنین، روستا جمعیت کمی دارد که متشکل از افراد کهنسال و سنتی روستا هستند و سبک زندگی متفاوتی با مردم امروز دارند. برای حفاظت از طبیعت بکر روستا و جلوگیری از ناراحتی مردم محلی، چادر زدن و شبمانی در این روستا راحت نیست. البته ما هم اقامت شبانه را توصیه نمیکنیم و بهتر است بازدیدی کوتاه را تجربه کنید. برای اقامت شبانه روستاهای گردشگرپذیر، مناسبترین انتخاب هستند.
در گذشته گردشگران در هتل واریان که اسم دیگر آن هتل امیرکبیر بود، میماندند. هتل واریان خارج از روستا و آن طرف سد کرج بود و امکانات تفریحی مثل قایقسواری و جت اسکی داشت. اما میگویند به خاطر عوامل زیست محیطی و جلوگیری از آلودگی آب، هتل واریان چالوس را تخریب کردند. برای اقامت شبانه در روستای واریان چالوس میتوانید بعد از بازدید از روستا به منطقه گردشگری تفریحی لِزور در روستای کندر بروید و شب را آنجا بمانید یا در روستاهای اطراف چادر بزنید.
توصیههایی برای سفر بهیادماندنی به روستای واریان
- بین ساعات ۱ تا ۳ ظهر زمان استراحت قایقرانها است. پس جوری زمان خود را تنظیم کنید که قبل از ساعت ۱ ظهر یا بعد از ساعت ۳ به سد برسید.
- قبل از سفر به روستا وضعیت آبوهوا را بررسی کنید و در صورت وجود احتمال بارندگی سفرتان را به زمان دیگری موکول کنید.
- بهتر است صبح زود راه بیفتید تا زمان کافی برای دیدن روستا و جاهای دیدنی اطراف روستای واریان را داشته باشید.
- روستا هیچ امکاناتی ندارد، پس یک کولهپشتی با خود ببرید و چیزهایی را که لازم دارید، در آن قرار دهید.
- برای کمک به زندگی مردم محلی میتوانید از آنها صنایعدستی، عسل و یا لبنیات بخرید.
- کفش و لباس اضافه همراه خود ببرید تا در صورت خیس شدن بتوانید عوض کنید.
- برای کمپینگ در روستای واریان چالوس باید مجوز بگیرید.
- فصول سرد سال، مناسب بازدید از روستای واریان نیست.
<علی بابا / منبع