banner

کشور ایران با تاریخ تمدن چند هزار ساله خود، یکی از مهم‌ترین بسترهای پیدایش امپراطوری‌های بزرگ به شمار می‌آید. این قلمرو وسیع از کناره دریای خزر تا جنوبی‌ترین ساحل ایران، سال‌ها است که میزبان سلسله‌های پادشاهی باشکوهی بوده است.

این بار در مجله گردشگری علی بابا می‌خواهیم با معروف ترین قلعه های ایران آشنا شویم. اگر شما هم مثل ما عاشق تاریخ و یادگارهای به‌جامانده از گذشتگان هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

معروف ترین قلعه های ایران کدام‌اند؟

قلعه مارکوه، قلعه بیرجند، قلعه سریزد، قلعه والی، قلعه دختر، قلعه رودخان، قلعه ایرج، قلعه بابک، قلعه فلک‌الافلاک، ارگ بم و قلعه پرتغالی‌ها برخی از معروف ترین قلعه های ایران هستند.

زیباترین قلعه ایران کدام قلعه است؟

قلعه رودخان، قلعه مارکوه و قلعه والی برخی از زیباترین قلعه های ایران هستند.

کدام قلعه‌های ایران ورودی رایگان دارند؟

قلعه الموت، قلعه فورگ، قلعه دختر، قلعه سلاسل، قلعه مارکوه، قلعه گردکوه، قلعه آتشگاه و قلعه بابک برخی از قلعه های ایران با ورودی رایگان هستند.

چقدر زمان به گشت‌وگذار در قلعه‌های ایران اختصاص دهیم؟

برای بازدید از هر یک از قلعه‌ها، حدود ۳۰ دقیقه الی ۱ ساعت زمان گشت‌وگذار نیاز خواهید داشت.

ارگ بم

ارگ بم بزرگ‌ترین بنای خشتی جهان است که در شهر بم، استان کرمان قرار دارد. این مجموعه تاریخی در زمانه خود هسته مرکزی شهر بم بوده و در حال حاضر به‌عنوان یکی از شاهکارهای معماری خشتی تاریخ معماری شناخته می‌شود.

این ارگ یکی از قدیمی ترین قلعه های ایران است که به‌عنوان پنجمین اثر ایرانی در میان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

بهترین قلعه های ایران

عکس از: سایت Wikimedia

باستان‌شناسان گمان می‌کنند که قدمت ارگ بم به دوران هخامنشیان (حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد) بازمی‌گردد. در آن زمان این سازه عظیم بخش‌های مختلفی مانند سربازخانه، ساختمان‌های عمومی و خانه‌های کوچک و بزرگ داشته است.

متاسفانه در حادثه زلزله بم بخش اعظم این ارگ تخریب شد و یکی از معروف ترین قلعه های ایران تا مرز نابودی رفت. بااین‌وجود به همت متخصصان داخلی و حمایت گروه‌های ایتالیایی و ژاپنی تا سال ۱۳۹۲ این اثر ارزشمند تا حد زیادی مرمت و تعمیر شد.

معرفی ارگ های ایران: ارگ بم

عکس از: سایت Google maps

  • زمان بازدید از ارگ بم: از ساعت ۹ صبح الی ۱۹ عصر
  • روزهای تعطیل ارگ بم: ایام سوگواری رسمی

لوکیشن ارگ بم روی گوگل مپ

قلعه فلک‌ الافلاک

قلعه فلک‌الافلاک که به نام‌های دژ دوازده برجی، کاخ اتابکان و حتی دژ شاپورخواست هم شناخته می‌شود، از معروف ترین قلعه های ایران بوده که در قلب شهر خرم‌آباد، استان لرستان واقع شده است.

قدمت قلعه فلک‌الافلاک به دوران ساسانیان (حدود قرن سوم تا هفتم میلادی) بازمی‌گردد. این قلعه در دوره‌های مختلف تاریخی بازسازی شده و در طول حیات خود به‌عنوان مقر حکومتی، زندان، پادگان، اصطبل و حمام استفاده شده است.

تاریخی ترین قلعه های ایران

عکس از: سایت Wikimedia

در یک نگاه کلی می‌توان گفت قلعه فلک‌الافلاک یکی از قلعه‌های استراتژیک و نظامی مهم دوران ساسانیان بوده و نقش مهمی در کنترل منطقه داشته است.

نام زیبای قلعه فلک الافلاک به معنای سپر سپهران است؛ دلیل این امر، قرارگیری قلعه روی یک تپه بزرگ و مشرف به شهر است. در حال حاضر این بنای ارزشمند در میان لیست بلند آثار ملی ایران قرار دارد.

قلعه های تاریخی ایران: قلعه فلک الافلاک

عکس از: سایت Asriran

اگر قصد سفر به لرستان را دارید، پیشنهاد می‌کنیم حتما از این شاهکار مهندسی عظیم و منحصربه‌فرد دیدن کنید. همچنین در فضای این قلعه موزه‌های مردم‌شناسی و باستان‌شناسی نیز وجود دارد تا بتوانید بیشتر با تاریخ غنی اقوام لر آشنا شوید.

  • زمان بازدید از قلعه فلک الافلاک: از ساعت ۸ صبح الی ۱۹ عصر

لوکیشن قلعه فلک الافلاک روی گوگل مپ

قلعه پرتغالی‌ها

قلعه پرتغالی‌ها در دوران تسلط پرتغالی‌ها بر خلیج فارس ساخته شده است و به‌عنوان یکی از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری مهم جزایر جنوبی کشور شناخته می‌شود.

در حال حاضر سه قلعه پرتغالی‌ها در جزایر قشم، هرمز و لارک وجود دارند که یادگار قرن ۱۶ میلادی هستند. این قلعه‌ها چند سال پس از به قدرت رسیدن شاه اسماعیل صفوی توسط دریانوردان پرتغالی در کشور ساخته شدند تا به‌عنوان پایگاه نظامی و تجاری آن‌ها در خلیج فارس استفاده شوند.

معروف ترین قلعه های ایران: قله پرتغالی ها

عکس از: سایت Cloudfront

جالب است بدانید به دلیل استفاده از مصالح بومی در ساخت بناها، ساختمان قلعه‌های پرتغالی‌ها بیشتر شنی و سنگی هستند و حتی قلعه پرتغالی‌های هرمز رنگ سرخ (رنگ خاک منطقه) دارد.

  • زمان بازدید از قلعه پرتغالی‌ها: از ساعت ۸ صبح الی ۱۷ عصر

لوکیشن قلعه پرتغالی های هرمز روی گوگل‌مپ

قلعه شوش

اگر به فکر بازدید از یکی از اروپایی‌ترین قلعه های ایران هستید، پیشنهاد ما به شما قلعه شوش واقع در استان خوزستان است. قلعه شوش در شهر شوش، استان خوزستان قرار دارد.

این قلعه در سال ۱۸۹۷ توسط باستان‌شناس فرانسوی‌، ژان ماری ژاک دومورگان به‌عنوان یک پایگاه باستان‌شناسی و با الهام از معماری قرون وسطایی اروپا ساخته شد تا نگهدار میراث حفاری‌‌شده در منطقه شوش باشد.

قدیمی ترین قلعه های ایران: قلعه شوش

عکس از: سایت Epiciran

البته جالب است بدانید که در ساخت قلعه شوش از بخشی از مصالح باقی‌مانده‌ از کاخ داریوش هخامنشی استفاده شده است؛ بنابراین شک نکنید که تلفیق کتیبه‌های میخی ایرانی در کنار نمای رومی و چهارطاقی، یکی از زیباترین قلعه‌های ایران را به وجود آورده است.

  • زمان بازدید از قلعه شوش: همه‌روزه (به جز شنبه‌ها) از ساعت ۸ صبح الی ۲۰ عصر

لوکیشن قلعه شوش روی گوگل مپ

قلعه الموت

قلعه الموت در استان قزوین و در نزدیکی روستای گازرخان قرار دارد. قلعه الموت در سال ۴۸۳ هجری قمری (حدود قرن ۱۱ میلادی) توسط حسن صباح به‌عنوان پایگاه اصلی اسماعیلیه ساخته شد.

بهترین قلعه های ایران: قلعه الموت

عکس از: سایت Iribnews

این قلعه از منظر استراتژیک و نظامی بسیار حائز اهمیت بوده و در طول تاریخ مقاومت‌های بسیاری در برابر حملات داشته است. اگر از بالا به محل قرارگیری قلعه الموت نگاه کنیم، به نظر می‌رسد شتری عظیم روی صخره‌ای به بلندای دو هزار متر خوابیده و از هر طرف با پرتگاه‌های عمیق و خطرناک محصور شده است.

معروف ترین قلعه های ایران

عکس از: سایت Worldhistory

قلعه الموت به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز جای دارد. بازدید از این مکان دیدنی رایگان است. با کم‌تر از ۴۰ دقیقه پیاده‌روی به بالای قلعه می‌رسید و به چشم‌انداز بی‌نظیر طبیعت وحشی قزوین دسترسی خواهید داشت.

لوکیشن قلعه الموت روی گوگل مپ

ارگ کریمخان

ارگ کریمخان در مرکز شهر شیراز در استان فارس واقع شده است. این یادگار باشکوه دوران زندیه از قرن ۱۸ میلادی تا به امروز مانند نگینی در دل بافت قدیمی شهر می‌درخشد.

ارگ کریمخان زیباترین تجلی از تلفیق معماری مسکونی و نظامی است. گفته می‌شود این بنا در ۱۱۸۰ هجری قمری به دستور کریم خان زند به‌عنوان اقامتگاه و پایگاه حکومت او ساخته شده است.

قلعه های معروف ایران: قلعه الموت

عکس از: سایت Apochi

در حال حاضر این بنا به‌عنوان موزه بزرگ فارس امکان بازدید دارد و یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری شیراز به شمار می‌آید. همچنین ارگ کریمخان در سال ۱۳۵۱ به‌عنوان یکی از مهم‌ترین آثار ملی ایران به ثبت جهانی رسید.

معماری ارگ کریمخان شیراز

عکس از: سایت google maps

شما می‌توانید همه‌روزه و بدون نیاز به پرداخت هزینه، روی سنگ‌فرش‌های اطراف ارگ و خیابان کریمخان به سمت بازار وکیل پیاده‌روی کنید و از عطر خوش بهار نارنج در کوچه‌پس‌کوچه‌های شیراز، سرمست شوید.

لوکیشن ارگ کریمخان روی گوگل مپ

قلعه بابک

قلعه بابک، معروف به دژ بابک، در استان آذربایجان شرقی و در نزدیکی شهر کلیبر قرار دارد. این قلعه به‌عنوان پایگاه نظامی بابک خرمدین، رهبر اصلی مبارزان ایرانی علیه سلطه خلافت عباسی و رهبر جنبش خرمدینان شناخته می‌شود.

قلعه بابک

عکس از: سایت Chaparpersiantravel

قدمت قلعه بابک به دوره ساسانیان (حدود قرن سوم تا هفتم میلادی) باز می‌گردد. نقل است که بابک خرمدین از این قلعه برای مقاومت در برابر خلافت عباسی استفاده می‌کرده است. دژ بابک یا همان بَذ یکی از قلعه های معروف ایران است که به‌عنوان اثر ملی نیز به ثبت رسیده است.

دژ بابک در دل جنگل‌های سرسبز ارسباران و روی یک قله مرتفع قرار گرفته است؛ بنابراین دور از ذهن نیست اگر در نگاه اول این دژ اسرارآمیز را رویایی در پرتگاه خواب و بیداری بدانیم.

بلند ترین قلعه های ایران

عکس از: سایت Iranparadise

برای بازدید از دژ بابک باید مانند سربازی قدرتمند به جاده بزنید. اگرچه بازدید از این مکان رایگان است؛ اما از محل پارک خودرو تا پای قلعه حدود یک و نیم تا دو ساعت پیاده‌روی در دل جنگل خواهید داشت. همچنین مسیر رسیدن به قلعه بابک سنگلاخ است و مناسب ماشین‌های غیر آفرودی نیست.

لوکیشن قلعه بابک روی گوگل‌مپ

قلعه آتشگاه

اگر به دنبال مناطق بکر و بازدید از قدیمی ترین قلعه های ایران هستید، قلعه آتشگاه یکی دیگر از مقصدهای مناسب شماست. قلعه آتشگاه یا دژ آتشگاه یک قلعه باستانی در ۱۲ کیلومتری شمال‌غربی شهر کاشمر، استان خراسان رضوی است.

قدمت این قلعه به دوران شاهنشاهی ساسانی برمی‌گردد و از نظر میزان دسترس‌ناپذیری و مقاومت در برابر مهاجمان جزو شاخص‌ترین و برترین دژهای باستانی ایران به شمار می‌آید.

قلعه های تاریخی ایران

عکس از: سایت Google Maps

بازدید از قلعه آتشگاه رایگان است؛ اما نباید انتظار مقصدی توریستی را داشته باشید. در حال حاضر متاسفانه بیشتر بخش‌های آن تخریب شده و فقط یادگاری مبهم از شکوه اولیه آن پابرجاست.

با این حال اگر قصد بازدید از این قلعه تاریخی را دارید بد نیست بدانید از آخرین نقطه‌ای که حرکت با خودرو ممکن است تا پای قلعه حدود یک کیلومتر راه است که رسیدن به آن پس از یک ساعت پیاده‌روی و کوه‌پیمایی در دره‌ای زیبا ممکن خواهد بود.

لوکیشن قلعه آتشگاه روی گوگل مپ

قلعه ایرج

قلعه ایرج یا قلعه گبری یکی از بزرگ‌ترین قلعه‌های خشتی جهان در نزدیکی شهر ورامین، استان تهران قرار دارد. جالب است بدانید در میان همه قلعه های معروف ایران که تا به اینجا معرفی کردیم، قلعه ایرج با قدمتی نزدیک به دوران اشکانی، یکی از قدیمی ترین قلعه های ایران به شمار می‌آید.

قلعه ایرج

عکس از: سایت Squarespace

اگرچه این روزها از قلعه ایرج چیزی به جز تل عظیمی از خاک باقی نمانده، اما با کمی دقت بیشتر، هنوز هم ردپایی از شکوه و عظمت آن در دوران باستان یافت می‌شود.

قلعه ایرج در زمانه خود کاربرد نظامی داشته و دژی مستحکم و مرتفع بوده است. این بنای حیرت‌انگیز در سال ۱۳۸۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و هنوز هم جایگاه ویژه‌ای در مطالعات باستان‌شناسی دارد.

قدیمی ترین قلعه های ایران: قلعه ایرج

عکس از: سایت irna

بازدید از قلعه ایرج رایگان است و محدود به بازه زمانی خاصی نیست؛ بنابراین اگر قصد یک گشت‌وگذار تاریخی نیم‌روزه از مبدا تهران را دارید، پیشنهاد می‌کنیم حتما قلعه ایرج را در لیست برنامه‌هایتان قرار دهید.

لوکیشن قلعه ایرج روی گوگل‌مپ

دژ ایزدخواست

دژ ایزدخواست که آن را با نام‌های قلعه کهنه و قلعه سرسنگ هم می‌شناسند، یکی از قدیمی‌ ترین قلعه های ایران است که در استان فارس و در نزدیکی شهر آباده قرار دارد. این دژ باستانی بر فراز قلعه‌ای بلند قرار گرفته که مسیر دسترسی مهاجمان را تقریبا ناممکن می‌کند.

دژ ایزدخواست

عکس از: سایت Wikimedia

مهم‌ترین علت شهرت دژ ایزدخواست، معماری آن است. ایزدخواست مجموعه‌ای از خانه‌ها، پل‌ها، کاروانسراها و اصطبل‌ها بوده که در کوچه‌های تنگ بنا شده‌اند و برخلاف معماری مرسوم آن دوره، فاقد حیاط و بام هستند. به شکلی که پشت بام هر طبقه، در واقع حیاط طبقه بالایی است.

قلعه های تاریخی ایران

عکس از: سایت wikimedia

به همین دلیل دژ ایزدخواست را که سال‌هاست در میان آثار ملی ایران به ثبت رسیده، یکی از پیشینیان اصلی آپارتمان‌های امروزی می‌دانند.

این دژ در همه روزهای سال باز بوده و راهنمای محلی دژ هم در تمام روزهای سال فعال است.

آدرس دژ ایزدخواست روی گوگل مپ

قلعه رودخان

حالا زمان آن رسیده که به سراغ یکی از زیباترین قلعه های ایران در شمال کشور، یعنی قلعه رودخان برویم. دژ رودخان یا قلعه حسامی یکی دیگر از قلعه های معروف ایرانی است که در ساخت آن فقط از چوب و سنگ استفاده شده است.

عظمت و وسعت این بنا، بدون شک شما را حیرت‌زده خواهد کرد؛ البته پس از آنکه حدود دو هزار پله را برای بازدید از قلعه رودخان بالا رفتید. پلکان طویل قلعه‌رودخان از دل جنگل می‌گذرد و روزانه میزبان صدها و گاه هزاران مسافر خوش‌ذوق از سراسر کشور است.

معروف ترین قلعه های ایران: قلعه رودخان

عکس از: سایت Google Maps

قدمت قلعه رودخان به دوران ساسانیان و مقارن با حمله اعراب می‌رسد. در آن زمان قلعه متشکل‌ از بخش‌های مختلفی مثل سربازخانه، ساختمان‌های اقامتی، برج مراقبت، آب انبار و زرادخانه بوده است که خوشبختانه علی‌رغم گذشت زمان زیاد، بنای اصلی حفظ و نگهداری شده است.

  • زمان بازدید از قلعه رودخان: هر روز از ساعت ۸ صبح الی ۱۷:۳۰ عصر

لوکیشن قلعه رودخان روی گوگل مپ

قلعه راین

قلعه راین یا ارگ راین یک نمونه خشتی درست مانند ارگ بم است و در دل شهر راین، استان کرمان قرار دارد. اگرچه این بنای خشتی بسیار کوچک‌تر از ارگ بم است، اما مانند شهری بزرگ در دل شهر اصلی قرار گرفته و خدمات مختلف را برای ساکنان زمانه خودش فراهم می‌کرده است.

معرفی قلعه های ایران

عکس از: سایت Wikimedia

با قدم‌زدن در میان بخش‌های مختلف ارگ راین به راحتی می‌توان نشانه‌هایی از شاه‌نشین و عام‌نشین، سربازخانه، بازار، عبادتگاه، انبار، بارانداز، محل نگهداری دام و دیگر بخش‌های اصلی قلعه مشاهده کرد.

در حال حاضر قلعه راین در میان آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. به لطف مرمت‌های پی در پی باستان‌شناسان ایرانی، این قلعه بزرگ تا حد زیادی سالم است و امکانات مختلفی را برای بازدیدکنندگان فراهم می‌کند.

گنبدهای ارگ راین

عکس از: سایت ایرنا

همچنین در بخش داخلی ارگ راین چند غرفه به تولیدکنندگان صنایع‌دستی اختصاص داده شده که شما می‌توانید با بازدید و خرید از آن‌ها به رشد اقتصادی منطقه کمک کنید.

  • زمان بازدید از قلعه راین: ۸ صبح الی ۱۷ عصر در شش ماهه دوم سال و ۱۶ عصر در شش ماهه اول سال

لوکیشن قلعه راین روی گوگل مپ

قلعه دختر

قلعه دختر یکی از قدیمی ترین قلعه های ایران در خاورشهر کرمان است که با نام قلعه کهنه نیز شناخته می‌شود. گفتنی است که قدمت قلعه دختر حداقل به دوران مادها می‌رسد و با توجه به آنکه مصالح اصلی بکار رفته در این بنا خشت و گل رس بوده، در حال حاضر بخش عظیمی از آن از بین رفته است.

معروف ترین قلعه های ایران: قلعه دختر

عکس از: سایت Salfbase

بنای اصلی قلعه دختر کرمان از چندین برج در دیوار قلعه با حصار نیمرخ‌های مربع و دایره تشکیل شده است. بقایای قلعه دختر دورنمای گذشته دراز این شهر و نام آن یادآور الهه آناهیتای باستانی، ایزدبانوی آب و باروری است.

قلعه دختر کرمان در دوران باستان دژ نظامی و پرستشگاه مردمان محلی منطقه بوده است. شما می‌توانید در هر ساعتی از روز نسبت به بازدید از این قلعه باشکوه اقدام کرده و بدون پرداخت هزینه، در تاریخ ایران باستان قدم بزنید.

لوکیشن قلعه دختر روی گوگل مپ

نارین قلعه

یکی دیگر از قدیمی ترین قلعه های ایران نارین قلعه میبد است که قدمت آن به دوران مادها، یعنی حدود ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد می‌رسد. نارین قلعه که با نام‌های کهن دژ و نارنج قلعه نیز شناخته می‌شود، کهن‌ترین ارگ حکومتی جهان و بزرگ‌ترین بنای خشتی و گلی به‌جامانده از دوران باستان در سراسر جهان است.

معروف ترین قلعه های ایران: نارین قلعه

عکس از: سایت Surfiran

این اثر ارزشمند در حال حاضر به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و همه‌روزه میزبان عاشقان تاریخ تمدن بشری از سراسر جهان است.

بنای کلی نارین قلعه شامل برج‌های مختلف و دیوارهای سنگی با ضخامت بیش از ۵ متر است که برای دفاع در برابر حملات دشمنان ساخته شده‌اند. این قلعه در دوره‌های مختلفی مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفته و ردپایی از هر دوره تاریخی ایران بر بستر خشتی خود دارد.

  • زمان بازدید از نارین قلعه: همه‌روزه از ساعت ۷:۳۰ صبح تا ۱۷ عصر

لوکیشن نارین قلعه روی گوگل مپ

قلعه فورگ

قلعه فورگ یا همان قلعه­ میرزا رفیع خان از معروف ترین قلعه های ایران، در شمال روستای فورگ و ۱۱۰ کیلومتری غرب بیرجند در استان خراسان جنوبی قرار گرفته است.

باستان‌شناسان احتمال می‌دهند دژ فورگ پس از دژ الموت بزرگ‌ترین پایگاه اسماعیلیان بوده است. به همین دلیل فورگ یکی از ۱۰ دژ بزرگ و ارزشمند ایران است که نامش در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

بهترین قلعه های ایران: قلعه فورگ

عکس از: سایت Wikimedia

این دژ در زمان نادرشاه افشار ساخته و در زمان پهلوی اول توسط محمدابراهیم علم به توپ بسته و تخریب شد. بااین‌وجود عظمت باقی‌مانده‌های قلعه فورگ، هنوز نشان از شکوه این دژ پهناور در زمانه خود دارند.

  • هزینه بازدید از قلعه فورگ: رایگان
  • زمان بازدید از قلعه فورگ: همه‌روزه از ساعت ۸:۱۵ صبح الی ۱۷ عصر

لوکیشن قلعه فورگ روی گوگل مپ

قلعه سلاسل

در میان بزرگ‌ترین قلعه‌های ایران، قلعه سلاسل در شهر شوشتر استان خوزستان قطعا یکی از مهم‌ترین نمونه‌هاست. بسیاری از منابع و مورخان معتقدند قدمت قلعه سلاسل به دوران هخامنشیان باز می‌گردد.

علت نام‌گذاری قلعه سلاسل احتمالا به دلیل شخصی به نام «ابی سلاسل» است که در قرن چهارم هجری مسئول مرمت قلعه بوده است. جالب است بدانید وسعت قلعه سلاسل حدود ۵.۵ هکتار، یعنی چیزی به اندازه ده زمین فوتبال است!

قلعه های ایران

عکس از: سایت Wikimedia

این قلعه زیبا از بخش‌های مختلفی مانند کوشک، برج و بارو، پل‌ها و خندق تشکیل شده است. اگرچه بسیاری از بخش‌های قلعه سلاسل در طی زمان از بین رفته، اما هنوز هم بازدید از این دژ باشکوه که رود کارون از میانه آن می‌گذرد، خالی از لطف نیست.

  • هزینه بازدید از قلعه سلاسل: رایگان
  • زمان بازدید از قلعه سلاسل: همه‌روزه از ۹ صبح الی ۱۷ عصر

لوکیشن قلعه سلاسل روی گوگل مپ

قلعه نوشیجان

تپه نوشیجان که در آن ارگ یا قلعه نوشیجان بنا شده، یکی از باارزش‌ترین سایت‌های باستان‌شناسی ایران به شمار می‌آید و در میان فهرست آثار ملی کشور جای دارد. این تپه که در استان همدان و در نزدیکی شهر ملایر قرار دارد، شامل آثار تاریخی ارزشمندی از دوران مادها است.

معروف ترین قلعه های ایران: قلعه نوشیحان

عکس از: سایت Google Maps

یکی از مهم‌ترین بخش‌های تپه نوشیجان، ارگ نوشیجان است. این ارگ پهناور از بخش‌های مختلفی مانند آتشگاه، تالار ستون‌دار (آپادانا) و معبد مرکزی تشکیل شده است.

به نظر می‌رسد که بخشی از معماری دوره هخامنشیان، به طور مستقیم الهام‌گرفته از معماری تپه نوشیجان است؛ بنابراین اگر دلتان می‌خواهد در تاریخ سفر کنید و تاثیر اجدادمان بر هنر یکدیگر را ببینید، پیشنهاد می‌کنیم حتما سری به قلعه و تپه نوشیجان در ملایر بزنید.

  • زمان بازدید از قلعه نوشیجان: ۸ صبح الی ۲۰:۲۰ عصر

لویشن قلعه نوشیجان روی گوگل‌مپ

قلعه دختر فیروزآباد

قلعه دختر در استان فارس و در نزدیکی شهر فیروزآباد قرار دارد. این قلعه باستانی متعلق به حکومت ساسانیان بوده و توسط اردشیر بابکان ساخته شده است.

قلعه دختر به‌عنوان یکی از پایگاه‌های استراتژیک نظامی و دفاعی ساسانیان شناخته می‌شود که در میان آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. این دژ مستحکم و نفوذناپذیر بر فراز کوهی بلند ساخته شده که از طریق راهروی باریکی به غاری در دل این کوه متصل است.

معروف ترین قلعه های ایران

عکس از: سایت Borna

گفته می‌شود در زمان حمله دشمن به قلعه، محصورین قلعه می‌توانستند از طریق همین دالان زیرزمینی با شهر ارتباط داشته باشند و غذا و نیروی انسانی وارد قلعه کنند.

بازدید از قلعه دختر رایگان و مسیر رسیدن تا قلعه پل دختر به صورت پلکانی است. برای بازدید از این یادگار دو هزار ساله، کافی است کم‌تر از ۲۰ دقیقه از محل پارک خودرو پیاده‌روی کنید تا به درون قلعه برسید.

لوکیشن قلعه دختر روی گوگل مپ

قلعه والی

قلعه والی در استان ایلام و شهر ایلام قرار دارد. این قلعه زیبا در دوران قاجار به دستور غلامرضا والی فیلی برای اسکان وی در فصل تابستان احداث شد.

معماری قلعه والی به سبک قاجار است. این بنای ذوزنقه‌ای با اتاق‌های تودرتو، پنجره‌های مشبک با شیشه‌های رنگی، سرستون‌های منقوش در ایوان، قوس‌های کمانی و کاربندی بالای آن با کاشی‌های رنگی، درختان بلند و کهنسال کاج و حوض در صحن جلوبی قلعه، نمایی از خانه‌های ایرانی قدیمی را برای ما تداعی می‌کند.

قلعه والی

عکس از: سایت Piniran

با تمامی این ویژگی‌ها، شاید بتوان گفت قلعه والی حقیقتا یکی از زیباترین قلعه های ایران است که از دوران قاجار به جا مانده است.

خوشبختانه شرایط قلعه والی در حال حاضر نسبتا خوب است. پس از آسیب‌های واردشده به قلعه والی در دوران جنگ تحمیلی، این اثر ملی ارزشمند بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و امروزه میزبان توریست‌های خوش‌ذوق از سراسر جهان است.

  • زمان بازدید از قلعه والی: ۸ صبح الی ۱۲ ظهر و ۱۴ ظهر تا ۲۱ عصر

لوکیشن قلعه والی روی گوگل مپ

قلعه سریزد

دنبال بهترین منظره از شهر تاریخی یزد هستید؟ ما پشت بام قلعه سریزد را پیشنهاد می‌کنیم. اگر در زمان‌های گذشته زندگی می‌کردید، احتمالا روش‌های زیادی برای محافظت از دارایی‌های ارزشمند خود، به خصوص در زمان هجوم سربازان دشمن نداشتید. اما حاکم یزد در دوران ساسانیان با کمی ابتکار، این مشکل را برای مردم تحت حمایت خود حل کرده بود.

بهترین قلعه های ایران: قلعه سریزد

عکس از: سایت Wikimedia

قلعه سریزد واقع در استان یزد و شهرستان مهریز، بزرگ‌ترین و کهن‌ترین صندوق امانات بانکی ایران و جهان است که به‌عنوان سازه‌ای مستحکم برای ذخیره‌سازی غلات، مواد غذایی، پول، طلا، زیورآلات و اسلحه استفاده می‌شده است.

این سازه عظیم از ۴۶۸ حجره تشکیل شده که هر کدام در و کلید مجزایی برای نگهداری لوازم قیمتی داشته است. قلعه سریزد در خردادماه سال ۱۳۵۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در حال حاضر امکان بازدید همه‌روزه را برای توریست‌ها فراهم می‌کند.

  • زمان بازدید از قلعه سریزد: همه‌روزه از ۸ صبح الی ۱۸ عصر

لوکیشن قلعه سریزد روی گوگل‌مپ

قلعه گردکوه

قلعه گردکوه نام یکی دیگر از قلعه های قدیمی ایران است که در روستای حاجی آباد رضوه شهرستان دامغان بنا شده است.

این قلعه که با نام دژ گنبدان نیز شناخته می‌شود از قلعه‌های مهم اسماعیلیان الموت است و به ثبت فهرست آثار ملی ایران نیز رسیده است.

تاریخی ترین قلعه های ایران

عکس از: سایت Google Maps

باستان‌شناسان معتقدند نام گردکوه برگرفته از کوهی است که قلعه روی آن بنا شده؛ این کوه عظیم حدود هزار متر ارتفاع داشته و ظاهری گرد و گنبدی‌شکل دارد.

کاربری قلعه گردکوه در زمان گذشته به‌عنوان پناهگاه بوده و نهایتا با سقوط اسماعیلیان در ایران، دژ گنبدان توسط مغول‌ها فتح می‌شود. بازدید از این بنا رایگان است و برای تماشای آن باید از سمت شرق کوه، نسبت به صعود از آن اقدام کنید.

لوکیشن قلعه گردکوه روی گوگل‌مپ

قلعه بیرجند

قلعه بیرجند در شهر بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی و بر فراز یکی از بلندترین تپه‌های شهر قرار دارد. این قلعه خشت و گلی با نام‌های مختلفی مانند دژ بیرجند، قلعه ته ده و پایین شهر نیز شناخته می‌شود.

قلعه بیرجند

عکس از: سایت Wikimedia

طبق گفته باستان‌شناسان قلعه بیرجند در زمان گذشته دارای ۷ برج استوانه‌ای بوده که برای دیدبانی، تیراندازی و محافظت از قلعه استفاده می‌شدند. این بنا در دوره صفویه ساخته شده و در زمان قاجاریه به طور کامل بازسازی شد.

کافی است به خراسان جنوبی سفر کنید تا امکان بازدید از یکی از زیباترین قلعه های ایران را داشته باشید.

  • زمان بازدید از قلعه بیرجند: همه‌روزه از ۹:۳۰ صبح الی ۲۳ شب

لوکیشن قلعه بیرجند روی گوگل مپ

قلعه سینگان

قلعه سنگان در روستای سنگان استان آذربایجان غربی قرار دارد. این قلعه نظامی که با نام قلعه موسی خان نیز شناخته می‌شود، قدمتی ۱۵۰ ساله داشته و در میان فهرست آثار ملی کشور قرار دارد.

معروف ترین قلعه های ایران

عکس از: سایت Irna

شاید برایتان جالب باشد که بدانید در میان قلعه‌هایی که در این مطلب از مجله علی بابا معرفی کردیم، قلعه سینگان تنها قلعه‌ای است که هنوز ساکنانی دارد. از زمان شاه عباس صفوی، ایل زرزا در این قلعه ساکن بوده و این محل، سکونتگاه رئیس خاندان و مرکز مدیریت و اداره املاک آن‌ها بوده است.

در حال حاضر نیز زنان ایل زرزا در بخش غربی و مردان ایل در قسمت شرقی آن مستقر هستند.

قلعه سنگان بنایی دو طبقه با چهار برج نگهبانی و دیدبانی است و ۲۰ اتاق نشیمن و پنج پیش‌خوان دارد. اگرچه بازدید از بیرون قلعه بلامانع است؛ اما به دلیل سکونت ایل زرزا در قلعه، بازدید از داخل آن امکان‌پذیر نیست.

لوکیشن قلعه سنگان روی گوگل‌مپ

قلعه مارکوه

یکی دیگر از قلعه های معروف ایران که در شهرهای شمالی کشور بنا شده، قلعه مارکوه در شهر رامسر استان مازندران است. قلعه مارکوه یک قلعه نظامی با قدمت بیش از ۱۰۰۰ سال است. این بنای تاریخی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و به‌عنوان یکی از مقاصد توریستی-تاریخی شمال کشور شناخته می‌شود.

قلعه مارکوه

عکس از: سایت Google Maps

مصالح به کار رفته در قلعه مارکوه عمدتا سنگ و ساروج و گچ هستند. این قلعه وسیع، گنجایش اقامت حداقل صد سرباز را دارد.

همچنین طراحی ۴ حصار جانبی و برج‌های پشتیبان این بنای عظیم سبب شده تا نگهبانان دید ۳۶۰ درجه نسبت به اطراف قلعه را داشته باشند.

زیباترین قلعه های ایران: قلعه مارکوه

عکس از: سایت medium

برای بازدید از قلعه مارکوه، ابتدا باید خودتان را به شهر کتالم، مسیر جاده تلارسر برسانید. پس از پارک وسیله نقلیه خود در پایین کوه، باید حدود ۳۰۰ پله نسبتا کوتاه را طی کنید و بعد از حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه پیمودن مسیری باریک و سرسبز و زیبا به این قلعه دیدنی خواهید رسید.

  • هزینه بازدید از قلعه مارکوه: رایگان
  • زمان بازدید از قلعه مارکوه: همه‌روزه و به صورت ۲۴ ساعته

لوکیشن قلعه مارکوه روی گوگل‌مپ

 توصیه‌هایی برای سفر خاطره‌انگیز به معروف ترین قلعه های ایران

این بار در مجله علی بابا همراه تلاش کردیم تا بهترین قلعه های ایران را چه از لحاظ زیبایی و امکانات رفاهی و چه از لحاظ ارزش تاریخی معرفی کنیم.

یادتان باشد که قلعه‌ها معمولا در نقاط کوهستانی یا بر فراز تپه‌های بلند منطقه ساخته می‌شوند. به همین دلیل در آفتاب سوزان یا سرمای زمستان، بازدید از این بناهای تاریخی می‌تواند کمی سخت و آزاردهنده شود.

نکته آخر اینکه فراموش نکنید شما امانت‌دار نسل‌های قبل و بعد از خودتان هستید. بنابراین از دویدن، یادگاری‌نوشتن، آشغال‌ریختن و تخریب آثار و در کل هر عملی که ذره‌ای به این یادگارهای باستانی آسیب می‌رساند، خودداری کنید.

<علی بابا / منبع

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − سه =