مهاجرت به قرن سوم وب
در این مقاله سعی دارم با زبانی ساده سرگذشت وب از ابتدا تا امروز را بررسی کنم و در انتها به مهاجرت به قرن سوم وب با تمرکز بر اهمیت امنیت دیتا خواهم پرداخت.
از آنجا که قرار شد با زبانی ساده حرف بزنیم از تعریف وب شروع میکنم! وب یک سیستم اطلاعاتی است که روی بستر اینترنت قرار دارد و ما از طریق آن با هم ارتباط میگیریم. این ارتباط از طریق صفحات و مرورگرها شکل میگیرد.اگر بخواهیم با شخصی ارتباط بگیریم دیگر فاصله ی مکانی مهم نیست، فقط کافیست سیستم خود را به دنیای سایبری متصل کند و ما از این طریق ارتباط بگیریم و دیتاهای خود را جابه جا کنیم.
اگر دقت کرده باشید روی ۲ کلمه ی “دیتا” و “ارتباط” تاکید بیشتری داشتم.نسخه های وب تفاوت های زیادی داشتند که یکی از اصلی ترین تفاوت های آن ها نحوه ی ارتباط و انتقال دیتا بود. در ابتدا با ورژن های مختلف وب آشنا میشویم.
نسخه اول وب به Read-only web معروف بود. در این نسخه مخاطب صرفا می توانست دیتا را بخواند و امکان ارسال دیتا نداشت و فقط تعداد محدودی از افراد امکان بارگذاری دیتا داشتند.بعد از آن وب۲ منتشر شد که در آن امکان ارسال ۲ طرفه ی دیتا بین کاربر و سرور فراهم شد. همچین وب۲ دارای رابط کاربری و تجربه کاربری بهتری بود. شاید به نظر برسد نسخه فعلی و رایج وب کامل و بی نقص هست اما نکته ای که باید درنظر بگیریم، دیتاست. امروز ارزش دیتا حتی از طلا هم پیشی گرفته است و در حال حاضر جنگ بر سر بدست آوردن دیتاست. کمپانی هایی مانند فیسبوک، لینکدین، گوگل، واتساپ و … مردم رو به چشم محصولات خود می بینند، محصولاتی که هرچقدر اطلاعات بیشتری از ما داشته باشند، ارزش بیشتری برای آن ها داریم. در اینجا قصد ندارم بگویم این شرکت ها بد هستند. به هر حال، سیاست کاری آن ها به این شکل است. هدف از بیان این مطالب این است که اهمیت امنیت دیتا رو درک کنیم. متنی که در حال نوشتن آن هستیم تا زمانی که برروی سیستم ما است مالک آن هستیم اما به محض ارسال دیگر مالکیتی بر آن نداریم و امکان تغییر یا حذف آن وجود ندارد. مانند مقاله های ویکی پدیا که ادمین های آن به هر دلیلی میتوانند آن را ادیت کنند.
ورژن بعدی وب که از آن با نام وب۳ یاد میکنیم، ورژنی است که در آن شخصی به نام ادمین یا مالک سرور وجود ندارد. اطلاعات بر روی بستر بلاکچین و به صورت نامتمرکز پخش می شود و دیگر کسی امکان ادیت یا حذف مطالب را ندارد. در حال حاضر کتابخانه های رایج برای گسترش وب۳، web3.js و web3.python هستند که از بین این دو web3.js محبوبیت بیشتری دارد. کتابخانه های web3.js به شما امکان می دهند با یک node لوکال یا ریموت اتریوم با استفاده از اتصال http یا IPC ارتباط برقرار کنید.کتابخانه های web3.js با بلاکچین اتریوم تعامل دارند که می توانند حساب های کاربری را بازیابی کنند ، معاملات را ارسال کنند ، با قراردادهای هوشمند تعامل کنند و موارد دیگر… . web3.python نیز با بلاکچین اتریوم تعامل دارد و معمولاً در برنامه های غیرمتمرکز (dapp)برای کمک به ارسال معاملات ، تعامل با قراردادهای هوشمند ، خواندن داده های بلوک و موارد دیگر استفاده می شود.
از وب۳ با عنوان وب معنایی نیز یاد میشود. ساده ترین تعریف وب معنایی این است که محتوای جاری بر بستر وب دارای ساختاری میشود که این ساختار برای موتورهای جست و جو قابل درک هستند. به طور مثال اگر قصد خرید لباسی را دارید، بهجای اینکه مرورگر چندین لینک از صفحات مختلف به شما نشان بدهد، مستقیما متناسب با علایق شما لباس هایی پیشنهاد دهد.در وب معنایی علاوه بر اینکه داده ها برای مخاطب قابل درک است، پردازش آنها توسط ماشینها نیز به سادگی امکانپذیر است. پس به طور کلی هدف وب معنایی قادر ساختن کاربران برای پیدا کردن، اشتراک گذاشتن و راحتتر ترکیب کردن اطلاعات جهت تکامل بخشیدن وب و رد و بدل کردن اطلاعات به صورتی که برای کامپیوتر قابل فهم و پردازش باشند، است. البته لازم به ذکر است رسیدن به چنین فضایی نیازمند پیشرفت هایی جدید در بسیاری از زمینههای مهندسی، ریاضی، هوش مصنوعی، و به ویژه در زبانشناسی، فلسفه، و بسیاری از معارف دیگر انسانی خواهد بود که گامهای اولیه در این سمت برداشته شدهاست.
راه اندازی یک وب سایت بر بستر بلاکچین و استاندارد وب۳ همانند راه اندازی سایر سایت ها است اما با این تفاوت که بعد از هاست شدن سایت به جای استفاده از دیتابیس های مرسوم و متمرکز مانند مای اس کیو ال از دیتابیس های بلاکچینی و توزیع شده استفاده میکنیم. در صورت استفاده از دیتابیس های بلاکچینی نفوذگر دیگر امکان استخراج و یا سواستفاده از اطلاعات موجود در دیتابیس را ندارد. حملات اخیر به دیتابیس های بزرگ دنیا مانند تلگرام که در آن اطلاعات حساب ۲۴ میلیون کاربر ایرانی دزدیده شد یا حمله به صرافی بایننس در صورت استفاده از دیتابیس های بلاکچینی هرگز رخ نمیداد. این نوع پایگاه داده به صورت رمزگذاری شده و تغییرناپذیر به اشتراک گذاشته می شود که اطلاعات را برای همه باز می کند.
از دیگر ویژگی های وب۳ پررنگ تر شدن نقش هوش مصنوعی در زندگی بشریت است. این ویژگی به منظور تسهیل درک آسان ماشین از اطلاعات برای ارائه تجربه کاربری و بصری بیشتر کاربر است. در مقاله ای دیگر به طور کامل درباره این ویژگی صحبت خواهم کرد.
ما در مجموعه آورکلاک در تلاشیم مسیر مهاجرت به سمت وب۳ را آسان تر و امن تر سازیم. تا امروز توانستیم شبکه بلاکچینی را گسترش دهیم تا بستر امنی برای انتقال انواع دیتا داشته باشیم و بر آنیم تا با دولوپ کتابخانه های جدید سبکی نو از تعامل با شبکه های بلاکچین ارائه کنیم.آنچه آمدنیست نزدیک است…
دیدگاهتان را بنویسید