صبحی آفتابی را تصور کنید که خورشید نرمنرمک از پشت کوهها سرک میکشد و نور زرد طلاییاش را بر پهنه بیکران دشتهای ایران میتاباند. نسیم خنک صبحگاهی صورتتان را نوازش میدهد و آرامشی وصفناپذیر در تمام سلولهای تنتان جریان مییابد.
دنیایی رنگارنگ از گلهای وحشی و عطر دلانگیز گیاهان احاطهتان کرده است و آمادهاید تا خاطرهای ماندگار از طبیعتگردی چند روزهتان را ثبت کنید.
زیباترین دشت های ایران شما را فرامیخواند تا به اعماق تاریخ و طبیعت ناب سفر کنید. در این مطلب از مجله گردشگری علیبابا بهترین دشتهای ایران را به شما معرفی کردهایم تا تمام این تصورات را واقعی زندگی کنید.
معروفترین دشتهای ایران کداماند؟
دشتهای ترارو در هرمزگان، کالپوش در سمنان، هویج در تهران، نرگس در فارس از دشتهای معروف ایران به شمار میروند.
زیباترین دشت ایران کدام دشت است؟
کدام دشتهای ایران وسیعتر است؟
دشت کویر و دشت لوت بهعنوان وسیعترین دشتهای ایران شناخته میشوند.
حاصلخیزترین دشت ایران کدام است؟
دشت مغان و دشت رودهای کرخه، دز و کارون را به سبب نزدیکی به رودخانه و زمین مناسب برای کشاورزی از حاصلخیزترین دشتهای ایران میدانند.
آشنایی با معروفترین دشتهای ایران
بازدید از بهترین دشت های ایران& تجربهای متفاوت و دلپذیر است تا طبیعت بینظیر و حیات وحش غنی آنها را از نزدیک بشناسید. این دشتها علاوه بر زیبایی طبیعی، بستر داستانها و افسانههای بومی هستند که فرهنگ و تاریخ مردمان این سرزمین را روایت میکنند.
دشتها، نقاشیهای زندهای از تاریخ و طبیعت هستند که همچون قصهای کهن، ما را به خود فرا میخوانند. برای همسفر شدن با دشتهای ایران و آشنایی با موقعیت و ویژگیهای بکر این مکانهای دیدنی آماده هستید؟
۱. دشت لار مازندران؛ نگین سبز دماوند
دشت لار در استان مازندران و در نزدیکی شهر آمل قرار دارد. این دشت وسیع، یکی از زیباترین و با اهمیتترین مناطق طبیعی ایران است که با تلفیق مناظر خیرهکننده و اکوسیستم غنی، مقصدی محبوب برای طبیعتگردان و علاقهمندان به کمپینگ و ترکینگ به شمار میرود.
دشت لار با مساحتی حدود ۷۳۰۰۰ هکتار، بهعنوان بزرگترین دشت ایران شناخته میشود و با رفتن به آنجا منظرهای چشمنواز از مراتع سرسبز و کوههای پوشیده از برف را خواهید دید.
۳۱ هزار هکتار از این دشت در سال ۱۳۵۴ بهعنوان پارک ملی لار اعلام شد و از سال ۱۳۶۱ هم بهعنوان یکی از مهمترین مناطق حفاظتشده در ایران به شمار میرود که بازدید از آن نیازمند مجوز است.
رودخانه لار که از آبهای ذوبشده قله دماوند سرچشمه میگیرد، از میان این دشت میگذرد و آبشارها و دریاچههای کوچک و زیبایی را در گوشه و کنار آن پدید آورده است.
بازدید از سد لار، یکی از بزرگترین سدهای ایران که در قسمت شمالی دشت قرار دارد نیز تجربهای منحصربهفرد در طول سفرتان خواهد بود. این سد روی رودخانه لار ساخته شده که میتوانید در آن ماهیگیری کنید.
پوشش گیاهی و جانوری دشت لار
این دشت، زیستگاه گونههای مختلفی از جانوران ازجمله روباه، خرس قهوهای، آهو، افعی طلایی، گاو، گوسفند، بز کوهی و پرندگان شکاری است.
با کمی قدمزدن در این پارک گونههای نادر گیاهی مانند آویشن کوهی، گون، کاسنی، گلپر، شیرین بیان، زنبق وحشی، شقایق سرخ، گلهای زرد و گیاهان دارویی را میبینید که از دل خاک بیرون زدهاند.
بهترین زمان سفر به دشت لار
بهترین زمان سفر به دشت لار نیمه اول سال است. در بهار و تابستان، این دشت به لطف آبوهوای معتدل و گلهای رنگارنگ، بهشتی برای عکاسان و عاشقان طبیعت به وجود میآورد.
دشت لار کجاست؟
آمل، بخش لاریجان، جنوب غربی کوه دماوند، پارک ملی لار
لوکیشن دشت لار روی گوگل مپ
دشت لار فاصله چندانی با تهران ندارد و برای سفری یکروزه گزینه مناسبی است. مسیر دسترسی به این دشت از طریق جاده هراز پس از عبور از روستای پلور میگذرد. تورهای گردشگری دشت لار هم انتخاب مناسبی برای رفتن به این مکان شگفتانگیز است.
۲. دشت ناز مازندران؛ پناهگاه گوزن زرد ایرانی
یکی زیباترین دشت های ایران، دشت ناز نامیده شده که همچون نامش طنازی میکند. این دشت با طبیعت اغواگرانه، یکی از جاذبههای استان مازندران است که به خاطر تنوع زیستی و چشماندازهای خیرهکنندهاش شناخته میشود.
دشت ناز در شرق شهر ساری واقع شده و با وسعت ۵۵۰ هکتار، یکی از پناهگاههای مهم حیاتوحش در شمال ایران به شمار میرود.
حضور گوزن زرد ایرانی در پهنه سبز دشت ناز یکی از صدها دلیلی است که این مکان را به مقصدی تماشایی تبدیل کرده است. این نوع گوزن از گونههای نادر و در خطر انقراض ایران است که فقط در چند منطقه محدود ایران یافت میشود و دشت ناز، یکی از آنهاست.
همین موضوع باعث شده است که این دشت بهعنوان پناهگاه حیاتوحش به ثبت رسیده و تحت نظارت سازمان حفاظت محیطزیست قرار بگیرد. زیبایی طبیعی و آرامش بینظیر دشت ناز، آن را به یکی از مقاصد گردشگری محبوب برای علاقهمندان به طبیعت تبدیل کرده است.
بدون مجوز از سازمان محیط زیست نمیتوانید از این منطقه محافظتشده دیدن کنید. بهعلاوه شکار نیز در تمام این دشت ممنوع است. با این وجود، گرفتن مجوز چندان سخت نیست و میتوانید برای عکاسی، پیادهروی و طبیعتگردی، مشاهده حیاتوحش و پیکنیک به دشت ناز بروید.
دشت ناز کجاست؟
استان مازندران، شرق ساری، جاده پنبه چوله، شهر نکا، جاده گوهر باران، منطقه حفاظتشده دشت ناز
لوکیشن دشت ناز روی گوگل مپ
پوشش گیاهی و جانوری دشت ناز
بیش از ۴۴۷ گونه گیاهی در این دشت وجود دارد که بخش مهمی از جنگلهای هیرکانی را تشکیل میدهند. ممرز، توسکا، راش، لیلکی، بلوط و انجیلی نمونههای اندکی از پوشش گیاهی منطقه هستند.
اگر هم به دنبال گونههای حیاتوحش این دشت هستید باید گربه جنگلی، مرال، گوزن زرد ایرانی، شوکا و قرقاول نام ببریم.
بهترین زمان سفر به دشت ناز
بهترین فصل برای بازدید از دشت ناز، بهار و تابستان است که هوای معتدل بوده و گلهای وحشی شکوفا میشوند. در این فصول، دشت به اوج زیبایی خودش میرسد و بازدیدکنندگان میتوانند نهایت لذت را ببرند.
۳. دشت هویج تهران؛ گردشگری در بام سبز و نارنجی
دشت هویج را میتوان از دشت های معروف ایران نامید که در حوالی پایتخت قرار گرفته است. این دشت به دلیل کشت فراوان هویج در گذشته به این نام معروف شده و اکنون یکی از زیباترین و محبوبترین مناطق تفریحی و گردشگری اطراف تهران به شمار می رود.
نام اصلی دشت هویج، «دشت گرچال» است و در ارتفاع ۲۴۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. دشت هویج تهران به خاطر طبیعت بکر و مناظر کوهستانی، مکانی مناسب برای فرار از شلوغی و آلودگی شهر محسوب میشود.
این دشت زیبا با وسعتی در حدود ۱۵۰ هکتار، از دشتهای نسبتا بزرگ کوهستانی محسوب میشود که اطراف آن با تپههای سبز و جلوهای قلههای کوهستان احاطه شده است. وسعت دشت هویج آن را به یکی از معدود مکانهای گردشگری برای برگزاری تور، کمپینگ، دوچرخهسواری، ترکنیگ و پیکنیک تبدیل کرده است.
برای کسانی که به دنبال تجربهای منحصربهفرد و آرامشبخش در دل طبیعت هستند، دشت هویج مکانی ایدئال است که نه تنها فرصتهایی برای تفریح و ماجراجویی فراهم میکند، بلکه آرامشی عمیق و لحظاتی فراموشنشدنی را به همراه دارد.
دشت هویج کجاست؟
استان تهران، شهرستان شمیران، روستای افجه
برای دسترسی به این دشت، باید ابتدا به لواسان بروید سپس از طریق جاده لواسان به افجه، مسیرتان را به سمت دشت ادامه دهید.
لوکیشن دشت هویج روی گوگل مپ
پوشش گیاهی و جانوری دشت هویج
به محض ورود به این دشت انواع سبزیجات، گیاهان دارویی، چمنزارهای سرسبز و زمینهای کشاورزی که در گذشته به کشت هویج و سایر محصولات اختصاص داشته، پیش روی شما قرار میگیرد.
پوشش جانوری دشت هویج هم شامل گونههای مختلفی از پرندگان، خرگوشها و سنجابهاست. همچنین، وجود چشمهها و رودخانههای کوچک باعث شده است که این دشت به زیستگاه موقت برای گونههای مختلفی از جانوران و پرندگان مهاجر تبدیل شود.
بهترین زمان سفر به دشت هویج
بهترین فصل برای بازدید از دشت هویج، بهار و تابستان است که هوا معتدل است و گلهای رنگارنگ وحشی کاملا شکوفا میشوند.
۴. دشت هلن چهارمحال و بختیاری؛ معشوقهای از جنس طبیعت
برای عاشقان طبیعتگردی، استان چهارمحال و بختیاری یکی از بهترین مکانهای ایران است؛ چراکه پر از مناطق دشتی و کوهستانی است که میتوانی به دشت هلن اشاره کرد. حتی نام این دشت هم شما را اغوا میکند تا برای دیدنش لحظهشماری کنید و سر از کار زیبایی و نامگذاریاش دربیاورید.
دشت هلن، بخشی از منطقه حفاظتشده هلن است که مساحتی حدود ۴۰ هزار هکتار را در بر میگیرد. این دشت با پهنههای وسیع و مراتع سرسبز، محیطی گسترده برای فعالیتهای اکوتوریسمی پدید آورده است.
این منطقه حفاظتشده مکانی مناسب برای تفریحات آبی مثل رفتینگ به شمار میرود؛ پس اگر به دنبال فرار از گرمای تابستان هستید حتما این مقصد را جز لیست سفرهای تابستانهتان قرار دهید.
افتتاح کمپ هلن در این دشت دست شما را برای انتخاب اسبسواری، قایقسواری، پرش از صخره، شاتل و غیره باز میگذارد تا تفریحی ایمن و پرهیجان داشته باشید.
در وجه تسمیه این دشت گفتهاند که در زمانهای بسیار قدیم یک پرستار خارجی به نام هلن جفریز با یک پزشک ایرانی اهل بختیار ازدواج میکند و همراه همسرش به ایران آمده و با ایل بختیاری کوچ میکنند.
او در طول مسیر به مداوای بیماران پرداخته و مردم منطقه هم به رسم قدردانی کوهی را به نام او میزنند. امروزه نام هلن به تمام دشتهای آن حوالی اطلاق میشود.
دشت هلن کجاست؟
استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان کیار، نزدیکی شهرهای ناغان و اردل، منطقه حفاظتشده هلن
برای دسترسی به این دشت میتوانید از جاده شهرکرد به اهواز استفاده کنید و پس از عبور از شهرهای ناغان و شهر اردل، به سمت دشت هلن حرکت کنید.
لوکیشن دشت هلن روی گوگل مپ
پوشش گیاهی و جانوری دشت هلن
وجود رودخانه و پوشش گیاهی متنوع باعث شده جانوران مختلفی در دشت هلن زندگی کنند که میتوان به سنجاب ایرانی، کل و بز، گراز، کبوتر وحشی، خرس قهوهای، زاغ نوک قرمز، کمرکلی بزرگ، آگاما، لاکپشت آبزی، عقاب طلایی، پلنگ، روباه و غیره اشاره کرد. همچنین این منطقه زیستگاه گونههای مختلفی از پرندگان مهاجر و خزندگان است.
پوشش گیاهی دشت را جنگلهای بلوط و گونههای متنوعی از گیاهان بومی تشکیل دادهاند. در فصل بهار هم این دشت با گلهای وحشی رنگارنگ پوشیده میشود که منظرهای فوقالعاده زیبا ایجاد میکند.
بهترین زمان سفر به دشت هلن
بهترین زمان برای بازدید از دشت هلن، فصل بهار و اوایل تابستان است که هوا معتدل و طبیعت در اوج زیبایی خود قرار دارد. در این فصول، دشت با گلهای وحشی و گیاهان سرسبز پوشیده میشود و شما میتوانید از هوای تازه و صحنههای حیرتانگیز طبیعت لذت ببرید.
۵. دشت ریواس کرمان؛ سرزمین گلهای سرخ در قلب کویر
اگر میخواهید چشمانتان را به تماشای ریواس سرخ دعوت کنید حتما سری به دشت ریواس شهر بابک بزنید. این دشت در کرمان قرار دارد و یکی از زیباترین دشتهای ایران به شمار میرود.
دشت ریواس به نامهای «دشت ریواس شهداد» و «دشت لوت ریواس» نیز شناخته میشود. این دشت با وسعتی بالغ بر ۱۰ هزار هکتار، پهنهای گسترده از زمینهای کویری و نیمهکویری را در بر میگیرد و با پوشش گیاهی خاص و مناظر کویری، محیطی منحصربهفرد برای گردشگران فراهم میکند.
دشت ریواس کجاست؟
استان کرمان، نزدیکی شهر شهداد، جاده شهداد-نهبندان
برای دسترسی به این دشت، میتوانید از شهداد به سمت روستای ملکآباد و سپس جاده شهداد-نهبندان حرکت کنید و به دشت ریواس برسید. البته، خودروها اجازه ورود به محدوده دشت را ندارند و باید در ابتدای مسیر ماشین را پارک کنید و پیاده به دل ریواس بزنید.
لوکیشن دشت ریواس
پوشش گیاهی و جانوری دشت ریواس
پوشش گیاهی دشت ریواس شامل گونههای مختلفی از گیاهان کویری و نیمهکویری است. در بهار، دشت با شکوفههای سرخ ریواس پوشیده میشود که منظرهای بسیار زیبا و چشمنواز ایجاد میکند. این گیاه، که در شرایط سخت کویری رشد میکند، از نظر دارویی و تغذیهای نیز اهمیت زیادی دارد.
مارمولکها، خزندگان و پرندگان بومی کویر هم نمونههای جانوری این مکان هستند. در طول شب هم ممکن است گونههایی از پستانداران کوچک مشاهده شوند.
بهترین زمان سفر به دشت ریواس
بهترین زمان سفر به این دشت، اواخر فروردین تا اوایل خرداد ماه است.
اوایل اردیبهشت ماه که به دشت ریواس سفر کنید، به محض پیاده شدن از ماشین قدمهایتان را در سنگفرش خاکی طبیعت میگذارید که با گلهای مخملی و قرمز رنگ ریواس تزیین شده و جلوهای بینظیر از تلفیق سرسبزی و کویر را به عرصه گذاشته است.
۶. دشت دریاسر مازندران؛ جایی که جنگل به کوه پیوست
دشت دریاسر یکی از زیباترین و مشهورترین دشتهای ایران در استان مازندران است که با طبیعت بکر، کوههای سر به فلک کشیده و آبوهوای دلپذیر، مقصدی ایدئال برای طبیعتگردان و عاشقان ماجراجویی به شمار میرود.
دشت دریاسر در میان جنگلهای انبوه و دامنههای سرسبز قله سیالان در منطقه تنکابن واقع شده و با ارتفاع ۲۰۰۰ متر از سطح دریا، یکی از مرتفعترین و دیدنیترین دشتهای شمال ایران است. دشت دریاسر وسعتی حدود ۵۰۰ هکتار دارد که با پهنههای گستردهای از مراتع سرسبز و گلهای وحشی پوشیده شده و فضایی دلانگیز برای طبیعتگردی فراهم میکند.
رفتن دشت دریاسر فرصتی متفاوت برای تجربه طبیعتگردی، کوهنوردی و کمپینگ به شما میدهد. میتوانید در رودخانههایی که از دل کوه جاری شدهاند آبتنی کنید یا ماهی بگیرید.
دشت دریاسر کجاست؟
استان مازندران، شهرستان تنکابن، جاده دوهزار، روستای عسل محله، دشت دریاسر
برای دسترسی به این دشت، باید به شهر تنکابن سفر کنید و سپس از طریق جاده دو هزار به سمت روستای عسل محله حرکت کنید. از روستای عسل محله، مسیری حدود دو ساعت پیادهروی در یک مسیر جنگلی و کوهستانی پیش روی شماست که از طریق تابلوهای راهنما و مسیرهای مشخص، به دشت دریاسر منتهی میشود.
لوکیشن دشت دریاسر روی گوگل مپ
پوشش گیاهی و جانوری دشت دریاسر
پوشش گیاهی دشت دریاسر شامل گونههای متنوعی از گیاهان کوهستانی و جنگلی مانند درختهای ازگیل و آلوچه جنگلی است. در فصل بهار و تابستان، سنگفرشی از گلهای وحشی رنگارنگ و چمنزارهای سرسبز این دشت را میپوشاند.
بهترین زمان سفر به دشت دریاسر
بهترین زمان سفر به این منطقه، اردیبهشتماه است تا از زیبایی دشت لذت ببرید.
پیادهروی و کوهنوردی، کمپینگ، رصد ستارهها و عکاسی در شب، آبتنی و پیکنیک خانوادگی فقط بخشی از کارهایی است که میتوانید در دشت دریاسر انجام دهید.
۷. دشت سوسن خوزستان؛ باغ گلهای افسانهای در کنار کارون
دشت سوسن در استان خوزستان، مانند گوشهای از بهشت است که به لطف شکوفههای دلانگیز و طبیعت سرسبز خود، به یکی از مقاصد محبوب برای طبیعتگردان و عاشقان ماجراجویی در دشت های ایران تبدیل شده است.
این دشت ۵۰۰۰ هکتاری، تا شهر ایذه فاصله چندانی ندارد و به لطف آبوهوای مطبوع و شکوفههای زیبای سوسن، فضایی بسیار گردشگرپذیر را در جنوب کشور ساخته است.
دشت سوسن مرز بین خوزستان و چهارمحال و بختیاری است و به وسیله رود کارون به بخش سوسن غربی و سوسن شرقی تقسیم میشود. سرسبزی این دشت بهقدری خیرهکننده است که اگر یکبار واردش شوید حتما هرسال در برنامه سفرهایتان جا خوش میکند.
با سفر به این دشت میتوانید از روستاهای تاریخی متعددی ازجمله روستای ثریا یا ماسولهی خوزستان، روستای شیمن، روستای دانیال و ده کهنه و غیره دیدن کنید
پوشش گیاهی و جانوری دشت سوسن
دیدن یکباره شقایقهای وحشی در میانه نرگسهای زرد سفیدی که در انبوه جنگلهای بلوط و درختان انار و انجیر رشد کردهاند، واقعا مسحورکننده است. در این دشت میتوانید پرندههای گوناگون و پستانداران کوچک را هم مشاهده کنید.
دشت سوسن کجاست؟
آدرس: استان خوزستان، شهرستان ایذه، روستای سوسن، دشت سوسن
لوکیشن دشت سوسن ایذه روی گوگلمپ
دشت سوسن در شرق استان خوزستان، و در نزدیکی شهر ایذه واقع شده است. برای دسترسی به این دشت، میتوانید از جاده ایذه به دهدز استفاده کنید و سپس به سمت روستای سوسن حرکت کنید. از روستای سوسن، مسیری حدود ۳۰ دقیقه پیادهروی در میان مناظر طبیعی زیبا، شما را به قلب دشت سوسن میرساند.
۸. دشت مغان اردبیل؛ دشت همیشه بهار ایران
دشت مغان یا دشت همیشه بهار ایران، جایی است که شما را در هر زمانی به تماشای سرسبزی دعوت میکند. این دست یکی از زیباترین و پرجاذبهترین مناطق طبیعی ایران در اردبیل است که همیشه با پهنههای وسیع کشاورزی، رودخانههای پرآب و چشماندازهای بکر طبیعی از گردشگران پذیرایی میکند.
دشت مغان به دلیل تاریخ غنی و نقش مهمش در کشاورزی، در ادبیات و افسانههای و زندگی روزمره مردمان منطقه جایگاه ویژهای دارد و بهعنوان یکی از معروف ترین دشت های ایران شناخته میشود.
وسعت دشت مغان به حدود ۳۳۰ هزار هکتار میرسد و از سه بخش کوهپایهای، جلگهای و کوهستانی تشکیل شده است.
خاک حاصلخیز دشت مغان آن را به زمینی بکر برای کشاورزی غلات، حبوبات و علوفه تبدیل کرده و وجود رودخانههای پرآب هم به این موضوع کمک زیادی میکند.
همچنین سرتاسر این دشت پر از آثار تاریخی مانند قلعه، دژ، برج، تپه و پل تاریخی است که میتوانید در یک دوره کمپینگ در دشت همه آنها را ببینید.
دشت مغان کجاست؟
شمالیترین بخش استان اردبیل، در نزدیکی سه شهرستان گرمی، بیلهسوار و پارسآباد
لوکیشن دشت مغان روی گوگلمپ
پوشش گیاهی و جانوری دشت مغان
اگر میخواهید با گونههای مختلف پرندههای آشنا شوید، حتما سری به این دشت بزنید؛ چون مکانی مناسب برای پرندگان کوچکننده است.
پلیکان خاکستری، اردک تاجدار، مرکوس سفید، اردک چشم طلایی، قوی فریادکش، قوی گنگ، بالکان کوچک، غاز خاکستری و قوی کوچک تنها بخشی از پرندههایی هستند که در تالابهای دشت مغان زندگی میکنند.
بهترین زمان سفر به دشت مغان اردبیل
فصل تابستان بهترین زمان بازدید از دشت مغان است. به خاطر فضای کوهستانی، چندان توصیه نمیشود در فصول سرد سال به این دشت بروید.
۹. دشت شقایق اسالم گیلان؛ تجربهای متفاوت از ترکینگ در دشت
دیگر همه میدانید که پایه ثابت هر دشتی گلهای شقایق آنجا هستند؛ اما اگر میخواهید متفاوتترین صحنه از زیبایی انبوه شقایقها را بنگرید یکراست به سراغ دشت شقایق اسالم بروید. این دشت در استان گیلان قرار دارد و با مناظر کوهستانی و جنگلهای انبوه خود یکی از زیباترین دشت های ایران را تشکیل داده است.
دشت شقایق گیلان کجاست؟
استان گیلان، شهرستان تالش، جاده اسالم به خلخال، دشت شقایق اسالم
لوکیشن دشت شقایق روی گوگلمپ
دشت شقایق در مسیر جاده اسالم به خلخال، در ارتفاعات اسالم قرار گرفته است. برای دسترسی به این دشت، باید از طریق جاده اسالم-خلخال به سمت پونل حرکت کنید و از آنجا به سمت دشت شقایق بروید.
بهترین زمان سفر به دشت شقایق
فصل بهار و اوایل تابستان بهخصوص در ماههای اردیبهشت و خرداد، تمام این دشت با فرشی از گلهای شقایق که به صورت گسترده در دامنههای کوهها پراکنده شدهاند، پر میشود.
پیادهروی و ترکینگ مسیر اسالم به خلخال درست از میان گلهای این دشت میگذرد و تجربهای منحصربهفرد برایتان میسازد. حتی میتوانید برای عکاسی، کمپینگ و مشاهده حیاتوحش هم چند روزی در این دشت اتراق کنید و از زندگی لذت ببرید.
۱۰. دشت لالههای واژگون چهارمحال و بختیاری؛ سرمستی میان لالهها
لالههای واژگون بعد از شقایقهای قرمز، محبوبترین گلی است که در فصل بهار برای دیدنش دل به دشت میزنیم. دشت لالههای واژگون چهارمحال و بختیاری با گلهای لالهی واژگون سرخ و زرد خود، هر ساله در فصل بهار تبدیل به مقصد گردشگران و طبیعتدوستان میشود.
این دشت با وسعت حدود ۳۶۰۰ هکتار، در نزدیکی شهر چلگرد، مرکز شهرستان کوهرنگ و در دامنههای کوهستان زردکوه بختیاری قرار دارد. جایی که با وجود تنوع پوشش گیاهی بومی، بیشتر به خاطر جادوی لالههای واژگونش شناخته میشود.
از تفریحات اصلی در دشت لالههای واژگون کوهرنگ میتوان به پیادهروی، عکاسی، کمپینگ و طبیعتگردی اشاره کرد.
دشت لالههای واژگون کجاست؟
استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ، شهر چلگرد، دشت لالههای واژگون
لوکیشن دشت لالههای واژگون روی گوگلمپ
بهترین زمان سفر به دشت لالههای واژگون
بهترین زمان برای بازدید از این دشت، اواسط فروردین تا اوایل خرداد است که لالهها در اوج شکوفایی قرار دارند و هوا هم معتدل و مطبوع است. در این زمان معمولا تورهای گردشگری به این مقصد تماشایی برگزار میشود، اما خودتان هم میتوانید با خودروی شخصی به دشت لالهها سفر کنید.
۱۱. دشت نرگس فارس؛ گنجینه طلایی ایران
یکی از زیباترین دشت های ایران در شهرستان کازرون استان فارس قرار دارد که با نام دشت نرگس شناخته میشود. این نرگسزار به دلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط آبوهوایی بسیار مناسب، مقصدی متفاوت برای سفر در فصل زمستان است. پس اگر میخواهید اثر طلاییرنگ طبیعت را ببینید این گزینه را در برنامه سفرهای زمستانه بگذارید.
هرچند در این دشت درختان متفاوتی دیده میشود، اما عمده پوشش گیاهی منطقه را گلهای نرگس تشکیل میدهند که اصلیترین زینتبخش زمین کازرون هستند.
بهتر است در سفر به این دشت دوربینتان را آماده کنید، چون عکسهای خارقالعادهای با پسزمینه گلهای نرگس ثبت خواهید کرد که هیچوقت مثل آن تکرار نمیشود.بهعلاوه پیادهروی در میان رایحه شیرین گلها هم از آن جنس خاطرات عطری است که هیچوقت از یادتان نخواهد رفت.
بهترین زمان سفر به دشت نرگس
از اواسط زمستان تا اوایل بهار، بهترین زمان سفر به این منطقه است تا بتوانید از عطر دلانگیز شکوفههای سفید و زرد نرگس لذت ببرید.
دشت نرگس کجاست؟
استان فارس، شهرستان کازرون، بخش جره و بالاده، نرگسزار جره
لوکیشن دشت نرگس روی گوگلمپ
نرگسزار جره در بخش جره و بالاده، در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوبغربی کازرون قرار دارد. برای دسترسی به این نرگسزار ابتدا به شهر کازرون سفر کنید، سپس از جاده کازرون به سمت روستای جره حرکت کنید.
این مسیر حدود ۲۰ دقیقه رانندگی دارد. همچنین از طریق جاده شیراز به کازرون هم میتوانید به نرگسزار دسترسی پیدا کنید.
۱۲. دشت کالپوش سمنان؛ پناهگاه عاشقان آفتابگردان و شقایق
دشت شقایق کالپوش را بهعنوان بهشت گمشده سمنان میشناسند؛ مکانی دستنخورده از رمزوراز طبیعت در شمال شرق استان سمنان و در نزدیکی شهرستان میامی. این دشت با گلهای شقایق وحشی و آفتابگردانهای طلایی خود، یکی از جذابترین جاذبههای طبیعی از میان معروف ترین دشتهای ایران به شمار میرود.
کمپینگ، عکاسی و پیادهروی در بین آفتابگردانهایی که به صورت خودرو در این دشت روییدهاند و نقاب طلایی به زمین زدهاند حتما حیرتانگیز خواهد بود. بهعلاوه آیا کسی هست که دلش نخواهد به دیدن شقایقهای وحشی برود و در دلش شعر سهراب را زمزمه کند که «تا شقایق هست زندگی باید کرد».
دشت شقایق کالپوش کجاست؟
استان سمنان، شهرستان میامی، روستای حسینآباد کالپوش، دشت کالپوش
لوکیشن دشت شقایق کالپوش روی گوگل مپ
این دشت در فاصله ۱۴۰ کیلومتری شاهرود و حدود ۲۰ کیلومتری میامی قرار دارد و بهراحتی میتوانید با خودروی شخصی به آنجا سفر کنید. اگر مبدا شما پایتخت است از جاده تهران-سمنان به شاهرود بروید و سپس از طریق جاده شاهرود-میامی به سمت روستای حسینآباد کالپوش حرکت کنید.
پوشش گیاهی و جانوری دشت شقایق کالپوش
علاوه بر شقایق وحشی، درختان زبانگنجشک، سرو کوهی و گیاهی بومی هم در این دشت سرسبز پیدا میشوند. پوشش جانوری دشت کالپوش نیز مانند دشتهای دیگر شامل گونههای مختلفی از پرندگان، خزندگان و حشرات است.
بهترین زمان سفر به دشت شقایق کالپوش
اگر میخواهید دشت را پر از شقایقهای وحشی ببینید، در بهار (مخصوصا اردیبهشت) به این دشت سفر کنید. اگر مشتاق دیدن گلهای آفتابگردان هستید، در تابستان به این دشت بیایید.
۱۳. دشت نارین شقایق گالیکش گلستان؛ پیش به سوی افسون سرخ
در دل طبیعت سرسبز گلستان، دشت شقایق گالیکش مانند قطعهای از بهشت جاودانه شکوفا شده است. اگر عشق به طبیعت در دلتان جوانه زده و میخواهید تجربه متفاوتی داشته باشید، در بهار به این دشت سفر کنید تا زیبایی شقایقهای سرخ را به چشم ببینید.
از تفریحات آرامشبخشی که در سفر به این دشت توصیه میشود، پیادهروی در طبیعت و تماشای ستارهها در شب است. همچنین میتوانید ویدیو و عکسهای بسیار زیبایی با شقایقهای سرخ وحشی به ثبت برسانید و تا سالها خاطراتتان را زنده نگه دارید.
دشت نارین شقایق کجاست؟
استان گلستان، شهرستان گالیکش، روستای پادلدل، دشت شقایق گالیکش
لوکیشن دشت شقایق گالیکش روی گوگلمپ
این دشت در نزدیکی روستای پادلدل شهرستان گالیکش، با مناظر بینظیر خود، نقاشی طبیعی از رنگها را در برابر گردشگران به نمایش میگذارد. برای رسیدن به این بهشت زمینی، باید از شهر گالیکش به سمت روستا حرکت کنید.
بهترین زمان سفر به دشت نارین
بهترین زمان برای دیدن این دشت از اواسط اردیبهشت تا اوایل خرداد است، زمانی که شقایقها موجهای قرمز رنگشان را بر پوست زمین پهن کردهاند.
۱۴. دشت ارغوان مشهد؛ جادوی بنفش در دل طبیعت خراسان
دشت ارغوان یا دره ارغوان همان جایی است که پای شما را به استان خراسان رضوی باز میکند. این دشت که در نزدیکی شهر مشهد قرار دارد با درختان ارغوان که هر بهار شکوفههای بنفش و زیبا میدهند، چهرهای رویایی و اغواگر به خود میگیرد تا هر گردشگری دل به دلبرانگیاش بسپارد.
دشت ارغوان حدود ۷۰۰ هکتار وسعت دارد و به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، بهعنوان یکی از زیباترین مناطق طبیعی در استان خراسان رضوی و دشت های معروف ایران شناخته میشود.
در جای جای این دشت کمنظیر ردی از خروش رودهای جاری را خواهید دید. در مسیر صخرهای این دره هم روستاهای متعددی قرار دارد که میتوانید درحین ترکینگ یا کمپینگ به آنجا بروید و استراحت کرده یا موادغذایی موردنیازتان را تهیه کنید.
دشت ارغوان مشهد کجاست؟
استان خراسان رضوی، شهرستان طرقبه، جاده شاندیز، روستای کنگ، دشت ارغوان
لوکیشن دره ارغوان روی گوگل مپ
برای دسترسی به دشت ارغوان، از شهر مشهد به سمت جاده طرقبه-شاندیز حرکت بروید و پس از عبور از طرقبه، از طریق مسیر شاندیز-کنگ به دشت ارغوان خواهید رسید. در بخشهایی از مسیر پیادهروی در دشت آنتندهی موبایل غیرفعال میشود پس برای حفظ ایمنی و پیشگیری از نگرانیها لطفا قبل از سفر اطرافیانتان را مطلع کنید.
بهترین زمان بازدید از دشت ارغوان
اگر میخواهید این دشت را در حالت ارغوانیاش ببینید بهتر است سفرتان را به اواخر فروردین تا خرداد موکول کنید؛ البته این دشت ییلاقی حتی در تابستان هم مقصدی خنک و دلپذیر است.
پوشش گیاهی و جانوری دشت ارغوان
درختان ارغوان دشت در فصل بهار با گلهای بنفش رنگ خود، منظرهای خیرهکننده و فراموشنشدنی را ایجاد میکنند و در کنار درختان بلوط و گیاهان بومی، پوشش گیاهی دشت را تشکیل میدهند.
ممکن است در گوشه و کنار دشت ارغوان مشهد حیواناتی مانند پلنگ، گربه پالاس، پایکا، شغال، میش اوریال، گرگ،قوچ اوریال، کفتار و گراز به چشم شما بیایند.
۱۵. دشت آزو مازندران؛ زمردی در پای دماوند
مگر میشود پای صحبت از دشت به میان باشد و اسمی از استان مازندران به میان نیاید. دشت آزو بهعنوان یکی از معروف ترین دشتهای ایران در استان مازندران در پای دماوند نشسته و با مناظر شگفتانگیز خود و تلاقی با عظمت دماوند، تصویری از قدرتنمایی زیبای طبیعت را به نمایش میگذارد.
این دشت یکی از بهترین مکانها برای برگزاری تورهای پیادهروی در طبیعت و ترکینگ محسوب میشود. همچنین انتخاب خوبی برای کمپینگ و شبمانی است.
دشت آزو کجاست؟
آدرس: استان مازندران، شهرستان آمل، بخش دشت نمار، روستای نمار، دشت آزو
لوکیشن دشت آزو روی گوگلمپ
دشت آزو در شمال شرقی شهرستان لاریجان و در بخش دشت نمار، نزدیکی روستای نمار در استان مازندران قرار دارد. برای رسیدن به این دشت زیبا از تهران به سمت آمل حرکت کنید و از جاده هراز به سمت شمال بروید. پس از عبور از پلور، از طریق جاده پلور به رینه، به سمت روستای نمار حرکت کنید.
پوشش گیاهی و جانوری دشت آزو
اهمیت دشت آزو به خاطر مناظر پانورامای آن از کوه دماوند و پوشش گیاهی بکر و متنوع آن است. پوشش گیاهی این دشت بیشتر علفزار است که در فصل بهار و تابستان با گلهای بابونه زرد و لاله وحشی در کنار چند گیاه دارویی مثل پونه کوهی و گلپر زیبایی و طراوت خاصی به دشت میبخشند.
در این دشت روباه، سمور، زاغ، پرندگان کوچک شکاری، سگ و موش صحرای، عقابها و کبکها زندگی میکنند.
۱۶. دشت نمارستاق مازندران؛ میزبان بلندترین آبشار زمینی ایران
برای سفر به دشت نمارستان باید خودتان را به شهر آمل برسانید. این دشت در نزدیکی روستای نمار و ۲۴ کیلومتری جاده هراز قرار گرفته است و بهخاطر وجود آبشار دریوک در این مکان شگفتانگیز آن را به نام دشت دریوک هم میشناسند.
آبشار پلکانی دریوک از اولین چیزهایی است که در این دشت توجه شما را به سمت خود جلب میکند. این آبشار با ۱۰۰ متر ارتفاع بهعنوان بلندترین آبشار زمینی ایران شناخته میشود.
دشت نمارستاق کجاست؟
استان مازندران، بخش لاریجان، روستای نمار، دشت نمارستاق
لوکشین دشت نمارستاق روی گوگلمپ
برای دسترسی به این دشت، از آمل به سمت جاده هراز حرکت کنید و سپس به سمت شرق و در نهایت به روستای نمار بروید. از آنجا میتوانید با ۳۰ دقیقه پیادهروی یا استفاده از وسایل نقلیه محلی به دشت نمارستاق برسید.
پوشش گیاهی و جانوری دشت نمارستاق
در کنار آبشار، پوشش دشت نمارستاق حالت سنگلاخی دارد، اما با در فصل بهار بسیار سبز و زیباست. چای کوهی، کاکوتی، آویشن، شبدر وحشی، گزنه و گلپر از گیاهان این دشت و کبک، عقاب، روباه و خرس از حیوانات آنجا هستند.
بهترین زمان سفر به دشت نمارستاق
این دشت ییلاقی در فصل بهار و تابستان موقعیت مناسبی را برای حضور گردشگران ایجاد میکند؛ اما بهترین زمان سفر به دشت نمارستاق مازندران از اواسط خرداد تا اواسط مهر ماه است.
۱۷. دشت سوسن چلچراغ داماش گیلان؛ نادرترین گونه گیاهی در ایران
گل سوسن چلچراغ یکی از نادرترین گلهای جهان با گلبرگهای سفید رنگ و لکهای قهوهای است که در داماش گیلان میروید. این گل باعث شکلگیری یکی از زیباترین دشتهای ایران و نادرترین مناطق طبیعی کشور شده است.
مردم محلی هرسال همزمان با روییدن این گل، مراسم باشکوهی در دشت برگزار میکنند و به اجرای موسیقی محلی، پایکوبی و جشن و شادی میپردازند.
دشت سوسن چلچراغ کجاست؟
استان گیلان، شهرستان رودبار، بخش عمارلو، روستای داماش، دشت سوسن چلچراغ
لوکیشن دشت سوسن چلچراغ روی گوگلمپ
برای رسیدن به این دشت از تهران باید به سمت رشت حرکت کنید تا به شهر رستمآباد برسید سپس مسیر خود را تا روستای داماش ادامه دهید.
بهترین زمان سفر به دشت سوسن چلچراغ
عمر این گل بسیار کم است و جالب است بدانید که بهعنوان اولین گل ملی از سال ۱۳۵۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اگر میخواهید از این دشت حیرتانگیز با گلهای سوسن چلچراغ دیدن کنید بهترین زمان اوایل خرداد تا اواسط تیرماه است.
۱۸. دشت آبرفتی رودخانه سفیدرود؛ زمینی که سبز شد
دشت آبرفتی رودخانه سفیدرود، یکی از مهمترین دشتهای آبرفتی ایران است که در استان گیلان قرار دارد. این دشت درواقع زمینی مسطح است که در محل تلاقی آبهای شیرین رودخانه سفیدرود با دریای خزر تشکیل شده و یکی از مهمترین منابع طبیعی و کشاورزی منطقه محسوب میشود.
دشت آبرفتی سفیدرود در بخشهای پاییندست رودخانه سفیدرود، در نزدیکی شهرهای رشت، لاهیجان و بندر انزلی قرار گرفته است و از جنوب به کوههای البرز و از شمال به دریای خزر محدود میشود. برای دسترسی به این دشت باید به سمت رودخانه سفیدرود حرکت کنید تا در امتداد آن به دشت برسید.
آدرس: استان گیلان، رودخانه سفیدرود، دشت آبرفتی
۱۹. دشت لوت؛ عروس صحراهای ایران
وقتی پای صحبت از دشت به میان باشد اغلب ما تصویری از یک پهنه سبز با درختان و گلهای متعدد در ذهنمان میسازیم؛ اما دشت لوت چطور؟ احتمالا شما هم به یاد کویر لوت میافتید. دشت لوت که بیشتر بهعنوان «کویر لوت» شناخته میشود، یکی از بزرگترین و گرمترین بیابانهای ایران و جهان است.
این دشت که بین استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی قرار دارد، به دلیل ویژگیهای جغرافیایی، زمینشناسی و اقلیمی خود شهرت جهانی پیدا کرده و در سال ۲۰۱۶ بهعنوان اولین میراث طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
دشت لوت با مساحتی حدود ۵۱ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع، یکی از وسیعترین بیابانهای آبرفتی جهان به شمار میرود.
شکل این دشت برخلاف کویر، نمکزار نیست و با تپههای ماسهای و شنی پر شده است. در برخی از نقاط این دشت میتوانید بزرگترین هرمهای ماسهای دنیا را ببینید که به نام کلوتهای شهداد شناخته میشوند.
این آسمانخراشهای ماسهای به دلیل فرسایش باد و آب به وجود آمدهاند و دیدشان بسیار اعجابانگیز است.
کویر لوت در شب یکی از بهترین مکانها برای رصد آسمان و دید زدن ستارههاست.
بهعلاوه با کمی گشتوگذار در این دشت احتمال دارد با تکههایی از شهابسنگ یا فسیلهای بهجامانده از سالهای دور برخورد کنید و تجربهای متفاوت برای خودتان بسازید.
دشت لوت کجاست؟
تلاقی استانهای خراسان جنوبی، استان کرمان و استان سیستان و بلوچستان
لوکیشن دشت لوت روی گوگلمپ
پوشش گیاهی و جانوری دشت لوت
در سفرتان مراقب حیوانات منطقه باشید؛ چون در دشت کویر روباه شنی، خرگوش، جرد، آگامای سروزغی، سارگپه، مگس گیر، چک کاکلی، تیر مار، شاهین، شتر مار، گربه شنی، جبیر، مار جعفری، دم سیاه، و انواع عقرب طلایی، سیاه و جرار زندگی میکنند.
بهترین زمان سفر به دشت لوت
توصیه میکنیم در فصل پاییز و بهار به این دشت بروید تا از گرمای طاقتفرسا و سرمای سوزناک هوا دور بمانید.
۲۰. دشت کویر؛ بزرگترین نمکزار ایران
دشت کویر که به نامهای «کویر نمک» و «بیابان بزرگ نمک» هم شناخته میشود، بزرگترین بیابان نمکی ایران به شمار میرود و در مرکز کشور قرار دارد.
این دشت با مساحتی بالغ بر ۷۷ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع، یکی از وسیعترین بیابانهای ایران و جهان است که از سمت شرق به غرب و از شمال به جنوب گسترده شده و شامل پهنههای وسیع نمکی و ماسهای است.
اکثر مناطق دشت کویر را باتلاق و نمکزارها تشکیل دادهاند؛ اما در بخش شرقی آن تپههای ماسهای و در قسمت غربی دشت زمینهایی با پوشش رس قرار گرفتهاند.
دشت کویر کجاست؟
جنوب رشتهکوه البرز، ناحیهای وسیع بین استانهای اصفهان، سمنان، تهران، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، و یزد
لوکیشن دشت کویر روی گوگلمپ
پوشش گیاهی و جانوری دشت کویر
اختلاف دمای زیاد در دشت کویر باعث شده اقلیم گیاهی و جانوری این منطقه چندان متنوع نباشد و به گورکن، شتر، عقاب، شاهین، روباه کویری، گوسفند، بز بومی، مار و عنکبوت محدود میشود.
توصیههایی برای سفر خاطرهانگیز به بهترین دشتهای ایران
هنگام سفر به دشتهای ایران بهتر است این نکات را در نظر داشته باشید تا هم لذت بیشتری از اوقات فراغتتان ببرید و هم طبیعت را از حالت اولیه خود خارج نکنید.
- از نزدیکشدن و دادن غذا به حیوانات دشتها بهویژه مناطق حفاظتشده خودداری کنید.
- بهتر است برای حفظ سلامت اکوسیستم، از گوشدادن به موسیقی با صدای بلند پرهیز کنید تا حیوانات آزار نبینند.
- به دلیل تفاوتهای دمایی بین روز و شب در مناطق دشتی، وسایل موردنیاز ازجمله چادر، آتشزنه و غیره و لباس مناسب همراه داشته باشید.
- آب و غذا به میزان کافی همراه داشته باشید، چون در بسیاری از مناطق طبیعی امکانات رفاهی محدود است.
- از آسیب رساندن به پوشش گیاهی و جانوری دشتها خودداری کنید و زبالهها را با خودتان برگردانید.
<علی بابا / منبع