اگر تعریف گرندکانیون مشهور آمریکا را شنیدهاید، خبر خوبی برایتان داریم. دیگر لازم نیست برای دیدنش تا آمریکا سفر کنید. در غرب کشور و استان لرستان، درست در قلب زاگرس، درهای شگفتانگیز به نام دره خزینه وجود دارد که با زیباییهای بینظیرش، لقب گرندکانیون ایران را به خود گرفته است.
شباهت دره خزینه پلدختر به گرندکانیون آمریکا آنقدر زیاد است که اگر عکس این دو مکان را کنار هم بگذارید، احتمالا نتوانید تشخیص دهید هر عکس به چه منطقهای تعلق دارد.
اما این تمام ماجرا نیست و سفر به دره خزینه محدود به طبیعت بکر آن نمیشود. جاذبههای گردشگری و تفریحات متعدد، سفر به دره خزینه را به تجربهای منحصربهفرد و خاطرهانگیز تبدیل میکند. در ادامه این مقاله از مجله علی بابا شما را با این دره شگفتانگیز از جاهای دیدنی لرستان بیشتر آشنا میکنیم.
دره خزینه کجاست؟
دره خزینه در استان لرستان، شهرستان پلدختر، مسیر جاده پلدختر به اندیمشک، نزدیک روستای دره خزینه واقع شده است.
بهترین زمان بازدید از دره خزینه چه موقعی است؟
فصل بهار بهترین زمان سفر به دره خزینه و بازدید از جاهای دیدنی آن منطقه است.
کدام جاذبههای گردشگری به دره خزینه نزدیک است؟
رودخانه سیمره، پل معلق، پیچ نعل اسبی، روستای دره خزینه و دره شیرز از جاذبههای گردشگری نزدیک به دره هستند که میتوانید از آنها بازدید کنید.
دره خزینه چه امکانات رفاهی و تفریحی دارد؟
متاسفانه امکانات رفاهی خاصی در این منطفه وجود ندارد، اما میتوانید از طبیعتگردی، کوهنوردی و عکاسی در این منطقه لذت ببرید.
در بازدید از دره خزینه کجا اقامت کنیم؟
نزدیک دره، هتل و اقامتگاهی وجود ندارد. اگر قصد شبمانی در این منطقه را دارید، باید حوالی دره خزینه کمپ بزنید. البته با کمی فاصله از دره میتوانید در یکی از روستاها یا شهرهای نزدیک، اقامتگاه یا هتل رزرو کنید.
نگاهی به دره خزینه
دره خزینه در اثر میلیونها سال فرسایش آبی و حرکات زمینشناسی به وجود آمده است. رودخانه سیمره که از آبهای زاگرس سرچشمه میگیرد، در طول هزاران سال مسیر خود را با قدرت از دل صخرهها باز کرده و این دره شگفتانگیز را با آن پیچ نعل اسبی خلق کرده است.
این دره مثل یک تابلوی هنری دیدنی و شگفتانگیز با طبیعت بکر و دستنخورده، دیوارههای بلند و صخرهای، پیچوخمهای زیبا و منظرههای چشمنواز،، هرساله گردشگران بسیاری را به سمت خود میکشد.
دره خزینه کجاست؟
این دره در قلب رشته کوه زاگرس، استان لرستان و مسیر جاده پلدختر به اندیمشک در روستای دره خزینه واقع شده است.
لوکیشن دره خزینه پلدختر روی گوگلمپ
بهترین مسیر دسترسی به دره خزینه
برای سفر به دره خزینه پلدختر، اول از مبدا سفرتان به سمت خرمآباد، مرکز استان لرستان حرکت کنید. بعد رسیدن به خرمآباد باید به سمت شهرستان پلدختر بروید و در مسیر جاده پلدختر به اندیمشک حرکت کنید.
حدود ۴۷ کیلومتر بعد از پلدختر به روستای دره خزینه خواهید رسید. از لحظه رسیدن به روستا باید تقریبا ۲ کیلومتر طی کنید تا به کارگاه سدسازی کرخه ۲ برسید. در ادامه شما باید از کنار کارگاه سدسازی عبور کنید. حدود ۳ کیلومتر بعد از آن، به دره خزینه خواهید رسید.
فاصله خرمآباد تا دره خزینه
- مسافت: حدود ۱۳۶ کیلومتر
- زمان: تقریبا ۱ ساعت ۴۵ دقیقه
فاصله پلدختر تا دره خزینه
- مسافت: تقریبا ۴۰ کیلومتر
- زمان: حدود ۳۵ دقیقه
فاصله تهران تا دره خزینه
- مسافت: تقریبا ۶۰۰ کیلومتر
- زمان: حدود ۷ ساعت
مسیر دره خزینه از تهران
اگر مبدا حرکت شما تهران است، میتوانید یکی از دو مسیر تهران- ساوه- بروجرد یا تهران- قم- اراک به سمت خرمآباد را برای حرکت انتخاب کنید و از آنجا مثل مسیر بالا به سمت دره بروید.
دلیل نامگذاری دره خزینه
همانطور که بالاتر گفتیم این دره شگفتانگیز نزدیک روستایی به نام خزینه واقع شده و نام خود را از این روستا گرفته است. البته به دلیل شباهت ظاهری دره خزینه لرستان به گرندکانیون آمریکا، لقب گرندکانیون ایران را هم به آن دادهاند.
بهترین زمان بازدید از دره خزینه
فصل بهار و اوایل پاییز (مهرماه) بهترین زمان سفر به لرستان و بازدید از دره خزینه پلدختر است. در این زمان هوا نه آنقدر سرد و آنقدر گرم است که گردش و پیادهروی حوالی دره را برای شما سخت کند.
دره خزینه در بهار (نیمه اول سال)
به طور کلی فصل بهار بهترین زمان بازدید از دره است. در این فصل هوا معتدل و از سردی زمستان کاسته شده است. به همین دلیل میتوانید با خیال راحت از تفریحات این منطقه لذت ببرید و شاهد طبیعت سبز دره و رودخانه سمیرم باشید.
از اواخر بهار و با نزدیکی به فصل تابستان، بازدید از دره خزینه میتواند به دلیل طبیعت باز و تابش شدید نور آفتاب در طول روز سختتر شود. این شرایط آبوهوایی و تابش گزنده آفتاب پیادهروی حوالی دره را دشوار و احتمالا شما را دچار گرمازدگی خواهد کرد.
پس اگر قصد دارید برنامه سفر خود را بچینید، حتما به این نکته توجه کنید.
دره خزینه در زمستان (نیمه دوم سال)
دره خزینه لرستان در منطقهای کوهستانی واقع شده و آبوهوای سرد و زمستانی دارد. به همین دلیل سفر به دره را در نیمه دوم سال پیشنهاد نمیکنیم. البته اگر قصد شبمانی حوالی دره را ندارید، اوایل مهرماه هنوز هم فرصت مناسبی برای بازدید از آنجا و جاهای دیدنی نزدیک به دره است.
پوشش گیاهی و جانوری دره
استان لرستان در منطقهای کوهستانی با آبوهوایی معتدل و خنک واقع شده است و پوشش گیاهی و جانوری متنوعی دارد. دره خزینه به عنوان یکی از چاذبههای دیدنی لرستان از این پوشش گیاهی بیبهره نیست و طبیعت همیشه سبزی را دارد.
دیدنیهای دره خزینه
اگر این سوال برای شما هم پیش آمده که چه چیزی سفر به این منطقه را آنقدر هیجان انگیز کرده است و باید منتظر چه مناظر دیدنی باشید، در ادامه شما را با جاذبههای دره خزینه بیشتر آشنا خواهیم کرد.
– پل معلق دره خزینه
پل معلق یکی از اصلیترین و هیجانانگیزترین جاذبههای دره خزینه پل دختر است که با ارتفاع حدود ۸۵ و طول ۱۱۲ متر به عنوان بلندترین پل معلق ایران از آن یاد میشود.
برخلاف سایر پلهای معلق که با هدف جذب گردشگر ساخته میشوند، پل معلق دره خزینه با هدف تسهیل تردد محققان و مهندسان برای احداث سد کرخه ساخته شد که بعدها مورد استقبال گردشگران قرار گرفت و به یک جاذبه مشهور گردشگری تبدیل شد.
هرچند امروزه این پل تخریب شده و نیاز به بازسازی دارد، اما تا قبل از سال ۹۷ گردشگران با عبور از روی این پل میتوانستند منظرهای بینظیر از دره و رودخانه سیمره را با هیجانی وصفنشدنی تماشا کنند.
– پیچ نعل اسبی
یکی دیگر از شگفتیهای خزینه، پیچ نعل اسبی است. این پیچ که در مسیر رودخانه سیمره قرار دارد، منظرهای خیرهکننده خلق کرده است.
خمیدگی رودخانه در دل درهای عمیق و صخرهای، تصویری شبیه به نعل اسب را به وجود آورده که چشم هر ببیندهای را به خود خیره میکند.
باید بگوییم همین پیچ نعل اسبی است که دره خزینه را به دره گرندکانیون آمریکا شبیه کرده است. پس عکاسی از پیچ نعل اسبی را فراموش نکنید؛ چرا که میتوانید با ثبت این صحنه حتی ادعا کنید تا آمریکا هم سفر کردهاید!
– رودخانه سیمره
رودخانه سیمره که نقش مهمی در شکلگیری این دره ایفا کرده است، از دیگر دیدنیهای این منطقه به حساب میآید که نباید آن را از دست بدهید.
منظره زیبای رودخانه، صدای دلنشین آب و هوای معتدل کنار صخرههای بلند و سرسبزی دره، تجربهای است که میتوانید در طول پیادهروی کنار رودخانه از آن لذت ببرید.
جاهای دیدنی اطراف دره خزینه
دره خزینه تنها جاذبه دیدنی این منطقه نیست و اطراف آن دیدنیهای متعددی وجود دارد که میتواند سفرتان را خاطرهانگیزتر کند.
– روستای دره خزینه
روستای خزینه نزدیک دره واقع شده و محل مناسبی برای گردش، پیادهروی و اقامت در سفر به این منطقه است که حتی میتواند شما را با آدابورسوم و فرهنگ مردمان این منطقه آشنا کند.
بعد از گشت در روستا میتوانید سری به روستای اولاد قبا در همان نزدیکی بزنید و از طبیعت زیبای دره شیرز هم بازدید کنید.
تنگه هلث و غار کلماکره هم از دیگر جاهای دیدنی این منطقه هستند که ارزش دیدن دارند؛ اگر فرصت کافی دارید پیشنهاد میکنیم در این سفر سری به آنها هم بزنید.
امکانات تفریحی دره خزینه
دره خزینه پلدختر با چشماندازی بکر، مقصد ایدهآلی برای علاقهمندان به تفریحات هیجانانگیز و طبیعتگردی است. در این دره زیبا میتوانید لذت کوهنوردی، کمپینگ، عکاسی و طبیعتگردی را تجربه کنید و خاطرهای بهیادماندنی از این سفر رقم بزنید.
– کوهنوردی
اگر دنبال چالش و هیجان هستید تا آدرنالین خونتان را بالا ببرید، تجهیزات کوهنوردی همراه داشتهباشید. دره خزینه با صخرههای سنگی متعدد و ارتفاعات کوتاه و بلندش، فضای مناسبی برای کوهنوردی و صخرهنوردی را برای شما فراهم کرده است که یک تجربه متفاوت خواهد بود.
صعود به بالای دره و دیدن مناظر وسیع منطقه از آن بالا، حس و حالی است که شاید نتوانید آن را جای دیگری تجربه کنید.
تنها نکته مهم در صعود به ارتفاعات دره خزینه پلدختر، داشتن آمادگی جسمانی کافی و تجهیزات مناسب است. بدون این دو شرط مهم، این تفریحات میتواند جان شما را به خطر بیندازد.
– کمپینگ
کمپینگ یکی دیگر از تفریحاتی است که میتوانید حوالی دره خزینه پلدختر تجربه کنید. برپایی چادر و شبمانی در دل طبیعت، رصد ستارگان، آرامش و سکوت شب، غروب و طلوع خورشید و چشماندازهای طبیعی تجربه سفری متفاوت به لرستان و لذتی وصفنشدنی را به شما هدیه میدهند.
– عکاسی
اگر به این منطقه سفر کردید، عکاسی از گرندکانیون ایران را فراموش نکنید. چشمانداز زیبای دره، پیچ نعل اسبی، رود پایین آن و منظره غروب خورشید، همگی سوژههایی هستند که میتوانید آنها را به یادگار در قاب گوشیتان ثبت کنید.
– طبیعتگردی
اگر دنبال یک تفریح آرام و بدون هیجان هستید، نگران نباشید. همچنان میتوانید به این دره سفر کنید. پیادهروی در مسیرهای کوتاه و کمشیب، لذت از این نقاشی طبیعی، هوای پاک و لطیف و… تنها بخشی از حسوحال و تجربه طبیعتگردی حوالی دره خزینه پلدختر است.
امکانات رفاهی دره خزینه
باید بگوییم هیچگونه امکانات اقامتی و رفاهی مثل سرویس بهداشتی، غذا، آب آشامیدنی و… در دره خزینه پلدختر وجود ندارد و برای سفر به این منطقه باید تجهیزات کافی همراه داشته باشید.
اقامت در دره خزینه
بازدید از دره خزینه به زمان زیادی نیاز ندارد، اما اگر قصد دارید شب را در این منطقه بمانید و به جاهای دیدنی نزدیک دره سری بزنید، میتوانید یکی از دو روش زیر برای اقامت انتخاب کنید.
کمپینگ و شبمانی حوالی دره خزینه
دره خزینه پلدختر مکانی ایدهآل برای کمپینگ، شبمانی در دل طبیعت و دوری از هیاهوی شهر است. اگر تصمیم گرفتید شب را در این منطقه بمانید و حوالی دره کمپ بزنید، حتما به نکات زیر توجه کنید:
- چادر، کیسه خواب، چراغقوه، زیرانداز، جعبه کمکهای اولیه و سایر وسایل ضروری را همراه داشته باشید.
- برای برپایی چادر مکانی را انتخاب کنید که سطح صاف و همواری داشته باشد و از محلهایی با خطر ریزش سنگ دوری کنید.
- به دلیل نبود امکانات رفاهی، بهتر است خودتان آب و غذای کافی همراه داشته باشید.
اقامتگاههای بومگردی روستای دره خزینه
باید بگوییم نزدیک دره اقامتگاهی وجود ندارد؛ پس اگر اهل کمپینگ نیستید، باید بعد از بازدید دره خزینه به روستاهای نزدیک مثل روستای خزینه یا شهر پلدختر، دزفول یا خرمآباد بروید.
در این شهرها میتوانید یکی از اقامتگاهای بومگردی یا هتلها را برای اقامت انتخاب کنید و از آنجا سری به سایر دیدنیهای منطقه بزنید.
توصیههایی برای سفر به یادماندنی در دره خزینه
- قبل از برنامهریزی سفر، وضعیت آبوهوای منطقه را چک کنید.
- سفر به دره خزینه لرستان در فصل زمستان را توصیه نمیکنیم.
- آنتندهی و پوشش شبکه تلفن همراه در منطقه دره وجود ندارد.
- فراموش نکنید امکانات رفاهی و اقامتی نزدیک دره وجود ندارد.
- برای سفر به این دره باید تجهیزاتی مثل چادر، کیسه خواب، لباس گرم، چراغقوه، پاوربانک، زیرانداز، کفش مناسب پیادهروی، کرم ضدآفتاب، عینک آفتابی، کلاه و… همراه داشته باشید.
- اگر آمادگی جسمانی بالا و تجهیزات مناسب ندارید، از کوهنوردی و صخرهنوردی در این منطقه خودداری کنید.
- کف رودخانهها تکه سنگهای نوک تیز وجود دارد که ممکن است با چشم آنها را نبینید. بهتر است از شیرجه در آب رودخانهها خودداری کنید.
- از ریختن زباله و آسیب به طبیعت دره خودداری کنید.
- سفر به این منطقه را به کودکان و سالمندان پیشنهاد نمیکنیم.
<علی بابا / منبع